7 vinkkiä kulutustottumusten muuttamiseen

Meillä kaikilla on omat kulutustottumuksemme, jotka säätelevät sitä, mihin rahaa käytämme, kuinka paljon ja missä. Monet niistä ovat myös sellaisia, ettei niitä tiedosta itsekään. Siksi välillä onkin hyvä pysähtyä miettimään, mihin kaikkeen rahaa oikein tuleekaan jatkuvasti käytettyä. Tässä listaamani seitsemän vinkkiä ovat tietysti vain hyvin pieni osa tavoista, joilla voi muuttaa kulutustottumuksiaan ja säästää rahaa. Suositeltavaa onkin, ettei asiaa jätä tähän, vaan aina välillä tarkkailee vähän laajemminkin omia tottumuksiaan ja tapojaan ja miettii, olisiko niissä kenties parantamisen varaa.

1. Käytä kirjastoa

Jos luet paljon, lainaa kiinnostavat kirjat kirjastosta aina kun se on mahdollista. Jokaista uutuuskirjaa ei tarvitse suotta ostaa kotiin. Jonkin aikaa saatat joutua odottelemaan, jos kirjaa ei heti kirjaston valikoimista löydy tai jos kirjasta on paljon varauksia, mutta eipä hyvä kirja pienen odottelun aikana huonone. Samoin jokaista mielenkiintoista lehteä ei tarvitse tilata kotiin, vaan osan voi lukea kirjastossa.

2. Kulje vähemmän autolla

Jos pääset autolla perille alle 15 minuutissa, kulje matka kävellen tai pyörällä. Näin säästät bensakuluissa ja mahdollisissa pysäköintimaksuissa. Työ- ja koulumatkojen kohdalla tämä on erityisen hyvä idea: olet aamulla töissä tai koulun ensimmäisillä tunneilla todennäköisesti virkeämpi, jos ennen töihin saapumista olet polkenut lyhyen pyörälenkin, sen sijaan, että olisit körötellyt matkan autolla.

3. Syö useammin kotona

Jos sinulla on tapana käydä paljon ravintoloissa tai pikaruokapaikoissa syömässä, yritä vähentää sitä. Säästät selvää rahaa ja kaupan päälle kehität ruoanlaittotaitojasi. Rohkeasti uutta kokeilemalla on kotikonsteinkin mahdollista saada aikaiseksi loputon määrä erilaisia ruokalajeja, joten kyllästyminen ei iske, jos sen ei anna iskeä.

4. Vähennä tupakointia

Jos tupakoit, yritä vähentää. Muutoksen ei tarvitse olla äkillinen ja valtava, vaan voit esimerkiksi joka viikko vähentää päivän aikana polttamiesi tupakoiden määrää yhdellä. Lopulta pystyt ehkä lopettamaan tupakoinnin kokonaan. Tällöin saisit paikattua ikävän rahareiän ja keuhkosikin kiittävät.

5. Ota omat kahvit töihin mukaan

Jos et selviä työpäivästä ilman useaa kuppia kahvia, ota omat kahvit termarissa mukaan kun lähdet kotoa. Vaihtoehtoisesti voit keittää kahvit itse työpaikalla. Nämä ovat molemmat parempia vaihtoehtoja kuin kalliin kahvin ostaminen työpaikan kahviosta. Jos olet tottunut ostamaan kahviosta kupillisen tai pari kahvia joka päivä, muodostaa se kuukaudessa jo yllättävän suuren menoerän.

6. Vältä kauppoja, jotka saavat törsäämään

Jos on olemassa tiettyjä kauppoja, joissa käymisen jälkeen huomaat aina, että rahaa hävisikin vähän enemmän kuin piti, kiellä itseltäsi näissä kaupoissa käyminen. Porttikiellon ei tarvitse kestää ikuisesti, vaan voit esimerkiksi päättää, että saat käydä kyseisessä kaupassa vain kerran kuukaudessa ja käyttää siellä silloinkin vain tietyn määrän rahaa. Jos heikkoutesi kohdistuu johonkin verkkokauppaan, voit jopa estää selaintasi kokonaan siirtymästä kyseisen kaupan sivuille. Jos puolivahingossa olet ajautumassa kyseiseen verkkokauppaan, toimii selaimen esto muistutuksena siitä, että täällä ei nyt kyllä pitäisi olla.

7. Aseta itsellesi säästämistavoite

Jos jo vuosia sitten vakiintuneiden kulutustottumusten muuttaminen tuntuu mahdottomalta, on olemassa yksi keino, jolla sitä voi helpottaa: aseta itsellesi jokin konkreettinen tavoite, jonka saavuttamista kulutustottumusten muuttaminen auttaa. Tavoite voi olla esimerkiksi ulkomaanmatka tai velkojen pois maksaminen. Kun seuraavan kerran olet kävelemässä kohti työpaikan kahviota aikomuksena kuluttaa kolme euroa sämpylään ja kahvikupilliseen, muistuta itseäsi tästä tavoitteesta. Älä käytäkään kolmea euroa kahviin, vaan käytä rahat himoitsemaasi ulkomaanmatkaan. Siirrä nämä kolme euroa erilliselle tilille, jonne säästät rahaa matkaa varten, tai laita rahat kotona kirjekuoreen tai säästöpossuun. Pääasia on, että jollakin itsellesi näkyvällä tavalla nämä kolme euroa edistävät tavoitteesi saavuttamista.

Kun seuraavan kerran matkalla kohti kahviota muistutat itseäsi tavoitteestasi, muistat myös sen, kuinka siirsit rahat kirjekuoreen ja kuinka rahaa ihan oikeasti jäi säästöön. Tällöin rahojen säästäminen kalliiseen kahviin törsäämisen sijaan saattaa tuntua jopa houkuttelevalta.

8 kommenttia

 1. ”7 vinkkiä kulutustottumusten muuttamiseen”

  Jos joku todella haluaa säästää edes jonkin verran, niin se ensimmäinen askel päätöksenteossa alkaa siitä, että kukaan ei osta eikä tilaa mitään hömppätavaraa, mitä säännöllisin välein esitellään esimerkiksi Tarkan markan uutiskirjeissä. Suurin osa tarjouksista on ns. hömpääviihdettä ja etenkin tuotteiden kylkiäiset ovat selvää rihkamaa (Saffire-kaulakorukin on muka 58 euron arvoinen, vaikka todellinen arvo lienee 1-2 euroa), http://dy.fi/3gk)

  Sinänsä ihmettelenkin, mikä on blogistien ja uutiskirjeen tuottajien motiivina opastaa ihmisiä turhan tauhkan ostamiseen, kun suurimmat säästöt tulevat jo siitä, että ei hanki tarjottua tuotetta ollenkaan – eikä edes silloin, kun siitä saa esim. Sokokselle 5.00 euron lahjakortin selvästi ylihinnoitellulle palvelulle.

  Ilmeisesti uutiskirjeen väsääjien mielestä jokaisen lehtitalon lahja on aina taatusti juuri niin arvokas kuin, mitä lehtitalo mainoksessaan ilmoittaa: lehtitilaus 29.00 euroa, tilaajalahja 49-79 euroa.

 2. Olen harvinaisen ärsyttävä bloginlukija – ansaitsen enemmän kuin keskivertoa kansalainen ja enemmän kuin tuhlaan.. ja tuhlaan suht estoitta impulssiivisesti ostaen mitä mieleni tekee. Vaihdan levottoman luonteeni tähden kaupunkia töiden perässä enkä todellakaan halua ostaa asuntoa mistään kiviriipakseni – hevokseton mies on huoleton mies.

  Tiedän aina hyvällä koulutuksellani saavani töitä, yksityisyrittäjän työstä viranomaistyöhön.. koska ammattini on suojattu niin ettei siihen voi tulla kuin 6 vuoden koulutuksen jälkeen eli työvoimapula on jatkuva ja melkein 100% varma jatkossakin.

  Elän ennemmin nyt elämää, josta nautin (viinatta ja tupakoitta) nyt, sen sijaan että elän ”sitkun” -elämää odottaen eläkeikää.. tai säästäen asioita, joita en oikeastaan edes tarvitse (asunto, uusi auto tms statusta kasvattava turhake).
  Haluamani matkat pystyn järjestelmään tuloillani säästäen yhden tai kahden kuukauden vapaan rahan ihan haluamallani tasolla, ainoa rajoite on se että lievänä työnarkomaanina vapaa-ajan järjestäminen on hieman hankalaa.

  Tämä sivusto on hauska =D.. vaikka pienistä puroista syntyy joki, elämän laadusta en tingi.. ja suurin osa näistä neuvoista perustuu juuri niiden impulssien rajoittamiseen joista itse saan runsaasti päivittäistä iloa.

  http://www.greatlivingnow.com/2012/05/21/the-science-of-happiness/

  ”3.Buy many small pleasures, rather than fewer large ones;
  This just makes sense. By buying a lot of small pleasures, we increase our positive affect by a larger number, and so increase our level of happiness.”

  Eli siis, mitä täällä elämässä tavoiteltiinkaan?
  Säästöä vai onnellisuutta

 3. Ihan hyviä vinkkejä. Lisäisin vielä tähän, että älä katso televisiota, sillä siitä saatavat ärsykkeet kyllä kohottavat kummasti ostohaluja, vaikka sitä eivät ihmiset itse tiedostakaan.

 4. Syö useammin kotona -neuvo ei välttämättä nykymaailmassa säästä rahaa (riippuu tietysti, millaisissa paikoissa käy syömässä ;-). Ruokatarvikkeiden hankkiminen vie aikaa, kuten myös ruoan valmistus. Suomalaisilla pilaantuu kotona ruokaa järkyttävät määrät (=hävikkikulut), ruoanvalmistuskuluihin pitää laskea myös sähkö- ja jäähdytyskulut (jääkaapin kulutus) sekä ajankäyttö.
  Ravintolat ostavat suuria määriä ruokaa ja saavat ne pienkuluttajaa edullisemmin.

  Ennen tämän neuvon noudattamista kannattaa laskea, kannattaako neuvoa todella noudattaa.

 5. Jos tykkäät sanoma- ja aikakauslehtien lukemisesta, mutta ajoittain olet kovin kiireinen eikä ehdikään lukea kaikkea mitä kotiin tulee (esim. päivittäinen paksu sanomalehti), niin lopeta lehtien tilaaminen ja käy dyykkaamassa taloyhtiön roskiksesta (mikäli asut kerros -tai rivitalossa) lukemista itsellesi silloin, kun sinulla on luppoaikaa, jonka voit käyttää lehtien lukemiseen.
  Roskiksesta löytyvät lehdet eivät ole ihan päiväntuoreita, mutta toisaalta voit tutustua uusiin lehtituttavuuksiin. Laadukkaita lehtiä naapureiden pois heittämänä voi löytyä laidasta laitaan. Jos et meinaa kehdata, käy roskiksella sellaiseen aikaan, ettei muita ole liikkeellä ja kanna löytämäsi lehdet kotiin vaikka ostoskassiin piilotettuina.

 6. Jos työpaikka tarjoaa ilmaiset kahvit, kannattaa viedä kahvia työpaikalta kotiin.

 7. Tai sitten perustakaa lehtienkierrätyskori, johon jokainen voi tuoda lukemansa tuoreet aikakausilehdet ja josta toiset saa niitä ottaa ja tuoda takaisin. Jos vie homman pidemmälle, niin voi jopa sopia naapureiden kanssa että jokainen tilaa vähän eri lehteä, jolloin kaikille tulee paljon uutta luettavaa.

 8. ja miksi taksi tulee edullisemmaksi kuin oma auto.siit on kuulemma laskelmiakin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.