Pullotettu merivesi

Merivettä apteekin hyllyllä
Merivettä apteekin hyllyllä

Kävin pari viikkoa sitten apteekissa hakemassa täydennystä allergialääkevarastooni. Apteekin tiskillä oli tuolloin mainos, joka herätti huomioni. Kuten pankeissakin, lähes joka apteekistahan löytyy nykyään tällainen tiskiltä löytyvä teline, jossa mainostetaan jotakin ”viikon tuotetta”. Tällä kertaa mainostettavana tuotteena oli nenäsuihke, joka tehosi mainoksen mukaan mm. allergiaan. Nappasin tuon purkin käteeni, pyörittelin sitä ja huomasin, että valmistusaineissa luki, että purkin sisältö on merivettä.

Kävin vielä myöhemmin ottamassa oikein kuvan tästä hyllystä, jossa tuotteet ovat. Kuten kuvasta näkyy, on tämän Physiomer Hyper -tuotteen hinta 8,80 euroa eli 352 euroa litralta. Vaihtoehtoina löytyy myös Physiomer Normal Jet & Spray sekä sekä Physiomer Strong Jet. Omassa apteekissani tätä ei ollut myynnissä, mutta sama yritys valmistaa myös pienille vauvoille suunnattua Physiomer Baby Mist -tuotetta, jota kuvataan yrityksen verkkosivuilla näin:

PHYSIOMER Baby Mist sisältää luonnollista, isotonista merivettä. Merivesi kerätään Saint-Malon rannikolta Ranskasta ja sisältää runsaasti mineraaleja ja hivenaineita. PHYSIOMER Baby Mist pakkaus on suunniteltu erityisesti pienten lasten herkille nenille ja nenäkäytäville. Ainutlaatuinen, Comfort Tip® -suutin tekee nenähuuhtelusta miellyttävämmän lapselle. Pehmeää, osittain kumista tehtyä suutinta ei voi viedä liian pitkälle vauvan nenään.

Näiden tuotteiden erona on pakkauskoon lisäksi on oman ymmärrykseni mukaan veden suolapitoisuus sekä tuon suihkepullon suihkun nokan muoto. Esimerkiksi Physiomer Strong Jet -tuotteessa nokka on muotoiltu niin, että vesi suihkuaa nenään kovemmalla paineella. Kysymyksessä on siis luonnollisesti tehokkaampi vaikutus. Purkkien sisältö sinänsä on kuitenkin sama – merivesi.

Se, että ranskalainen merivesi on onnistuttu paketoimaan tuotteeksi, jota voidaan myydä 352 euron litrahinnalla suomalaisille apteekissa on sellainen taidonnäyte, että kaikille tässä myyntiketjussa mukana oleville pitäisi kyllä antaa joku tunnustus vuoden markkinointiteosta. Vaihtoehtoisesti tätä tuotetta voisi melkein ehdottaa vuoden turhakkeeksi.

Positiivista tässä on se, että toisin kuin monilla suomalaisten päivittäin popsimilla lääkkeillä, merivedellä tuskin on ainakaan aivan älyttömän suuria haittavaikutuksia päivittäinkään nenään suihkutettuna.

18 kommenttia

 1. Nenähuuhtelu on vanha juttu, mutta se tulee halvemmaksi kun sekoittaa itse suolaveden merisuolasta.

 2. Onhan tuo jo härskiä. 350€ / litra merivedestä, olkoonkin kaatonokkapulloon paketoitu.

  ”Mitta kun jollekin tästä on oikeasti apua” – niin varmaan on, mutta pitäisi se hinnoittelu kuitenkin jossain kohtuudessa pitää. Joku roti se myyntipäällikölläkin täytyy olla.

 3. Hei! Itse käytän flunssaan sellaista huuhtelukannua (sarvikuono) mihin juurikin lisätään hienonnettua merisuolaa, auttaa ainakin itselläni ja flunssankin saa nopeammin pois sekä tukkoisuuden avattua helposti. Tulee varmaan tuollaisen nenäkannun osto ja marketeista saa erittäin halvalla merisuolaa ostettu, mutta periatteessa varmaan vähän sama periaate.

 4. Jos on jotain valittamista, niin tee sumutteesi toki itse. Steriloi vesi, lisää juuri oikea määrä merisuolaa, sekä lisää mineraalit ja hivenaineet. Laita neste sumutinpulloo. Ei muuta kuin onnea matkaan. Itse maksan siitä mielummin 10€.

  1. … eli siis keitä vettä, mittaa haihduttamalla tehtyä merisuolaa sopiva määrä (joka ei ole vaikeaa) ja kaada vanhaan puteliin (joita lienee nurkissa)? Jos nyt tahtoo maksaa 10 euroa puteli tuosta, niin siitä vaan, mutta…

  2. Lämmin kraanavesi riittää. Ei todellakaan tarvitse steriloida 😀
   Mineraaleja ja hivenaineita ei nenään tarvitse eikä saakaan laittaa.
   – Siis vanha kunnon nenäkannu riittää mainiosti. Mittalusikka suolalle on pakkauksessa mukana.

 5. Osta nenäkannu, esimerkiksi apteekista sekä kaupasta hienoa merisuolaa. Hintaa tulee noin 15 euroa ja tuo on paljon parempi tuote kuin mikään suihke. 1 kg suola riittää varmasti moneksi vuodeksi. Tyhmä maksaa turhasta…

 6. Keitetty vesi ei todellakaan ole sama asia kuin steriili vesi – haloo! 😀

  1. Totta, sen voi laittaa painekattilaankin, niin saadaan vähän korkeampi lämpötila, sitten pitäisi kelvata, eikös juu?

 7. Tässä tuotteessa idea ei pelkästään ole se merivesi, jota tosiaan halvempana versiona saa Nenäkannulla, eli Sarvikuonolla nenäänsä laitettua. Tämän tuotteen ”innovaatio” on tuo sumutinmekanismi. Kun paineettomalla sarvikuonolla vettä joutuu laittamaan 2-5dl per sierain, niin tästä painepullosta riittää 2sekunnin painallus. Paineen avulla vesi pääsee poskionteloihinkin tehokkaammin kuin sarvikuonolla, joten pitkää monen minuutin kannuilua ei tarvitse tehdä. Ja haluanpa nähdä sen pikkuvauvan, jolle voidaan Sarvikuonolla nenän huuhtelu tehdä. Oma kummipoika ainakin sai ison avun Physiomer Baby Mistillä. Itse oman nenän kannalta kannatan Sarvikuonoa, mutta ymmärrän silti tämän tuotteen pointin.

 8. Ei sen veden tarvitse olla steriiliä eikä keitettyä. Sarvikuonolla puhdistettaessa olen laittanut ihan raanavettä.

 9. Jännä ettei Ilta-Sanomien jutussa mainita lähdettä nimeltä ”Tarkan markan blogi” vaan vihjaillen ”Meriveden korkea hinta huomattiin ensimmäisenä tarkkasilmäisessä blogissa”.

  Miksihän näin? Jos Aamulehti olisi jutun lähteenä, se olisi mainittu nimeltä. Onko blogin nimen jättämiselle jokin juridinen perustelu vai?

 10. Ensinnäkin kiitokset Hanskille juttuvihjeen lähettämisestä.

  Ilta-Sanomien jutussa ei ollut mainittu lähdettä aluksi ollenkaan. Lähde tuli vasta kun laitoin tästä toimitukselle palautetta.

  Ehkäpä tämä tarkkasilmäisyys viittaa siis myös siihen, että huomautin heitä tästä lähdeviitteen puuttumisesta.

 11. Nenä- ja säästöaiheisiin liittyen haluan kertoa, että itse käytän sumutteiden tai ”virallisen” nenäkannun sijaan pientä sievää teekannua nenän huuhtomiseen. Vähän suolaa ja vettä kannun nokasta omaan nokkaan, niin olo paranee heti. Kannukin on nätti ja tulee käyttöön kun teekannuksi se on liian pieni. Eikä ole muovinen. 🙂

  Ei se sarvikuonokannu varmaan kallis ole, mutta jos ei sellaista satu omistamaan tai haluaa olla persoonallinen nokkineen niin rohkaisen käyttämään nenän huuhteluun mitä tahansa teekannua tai muuta astiaa tai vaikka puhdasta muovipussia, jonka kulmassa reikä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.