Asunnon sijainti ja asuntolainan marginaali

Halpa kämppä?
Halpa kämppä?

Vaikka en aio edelleenkään ottaa itse asuntolainaa, olen tutkiskellut taas jonkun verran asuntolainan marginaalin muodostumista.

Asuntolainan marginaalihan on yksinkertaisesti hinta, jonka pankki ottaa asiakkaalta asiakkaan riskisyydestä. Mitä todennäköisempänä pankki pitää, että asiakas ei maksa lainaansa takaisin, sitä korkeamman hinnan eli marginaalin pankki lainasta ottaa. Tämän marginaalin lisäksi asiakas joutuu sitten lisäksi maksamaan viitekoron. Vastaavasti mitä vähemmän todennäköisenä pankki pitää asiakkaan maksukyvyttömyyttä, sitä pienemmän hinnan joutuu asiakas lainastaan maksamaan.

Kuten aiemmassa jutussani asuntolainan marginaalin manipuloinnista laskin, asuntolainan marginaalin vaikutus asunnosta maksettavaan todelliseen hintaan on helposti kymmeniä tuhansia euroja. Asuntolainan marginaalin alentamiseen kannattaa siis panostaa.

Lainan marginaalin vaikuttaa muun muassa:

  • lainanhakijan tulot
  • lainanhakijan ammatti
  • lainanhakijan työpaikka
  • pankkisuhde

Asuntolainan marginaaliin vaikuttaa myös asunnon sijainti. Ilmeisesti pankit käyttävät käytännössä tässä postinumeroa. Jos asunnon sijainti on ”pahamaineinen”, on asuntolainan marginaali korkeampi. Jos taas asunto sijaitsee ”hyvämaineisella” alueella, on marginaali pienempi.

Asuntolainan marginaali lasketaan tietenkin useiden eri tekijöiden avulla ja yksittäisen tekijän vaikutus marginaaliin on varsin pieni. Pienelläkin marginaalin muutoksella on kuitenkin korkoa korolle -ilmiön vuoksi suuri vaikutus lopulliseen takaisin maksettavaan summaan.

Tästä seuraa sellainen erikoinen juttu, että joissakin tapauksissa kalliimpi asunto paremmalta alueelta voi tulla halvemmaksi kuin halvempi asunto huonommalta alueelta.

Olisi todella mielenkiintoista päästä näpräämään päiväksi näitä pankkien omia marginaalilaskureita ja laskea, että kuinka suuri merkitys asunnon sijainnilla on asuntolainan marginaaliin.

Yksi kommentti

  1. Heh, ”Aiheeseen liittyviä artikkeleita – S-bonus ja pullopantti” 😀

    Kommenttina vielä itse juttuun, että kalliimmasta asunnosta paremmalta alueelta päässee tarvittaessa eroon paremmin kuin halvemmasta asunnosta huonolta alueelta. Ainakin luulisin niin? Puhutaan paljon Helsingin wanhoista arvoasunnoista ja niiden ostosta pelkästään sijoitusmielessä, taitaa ne miljoonakämpät liikkua markkinoilla vaikka tulisi millainen megalama? Toista on 70-luvulla rakennettujen elementtikauhistusten kanssa joissa pelkistä remonteista saattaa kertyä melkeinen jättipotti maksettavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.