Sijoitusvinkki tuhannen vuoden takaa

Isaac Alfasi
Isaac Alfasi

Sijoitusten allokoinnilla tarkoitetaan omien varojen hajauttamista eri omaisuusluokkiin. Yksityisen sijoittajan näkökulmasta allokoinnilla tarkoitetaan nykyään pääasiassa sitä, että sen sijaan, että kaikki säästöt olisivat vaikkapa osakkeissa, pankin sijoitusneuvoja suosittelee laittamaan osan rahoista joukkovelkakirjoihin tai korkorahastoihin. Allokoinnin tavoitteena on parantaa tuoton ja riskin suhdetta. Säästöjen oikeaa allokointia pidetään monesti sijoittajan tärkeimpänä päätöksenä.

Sijoitusten oikeaan allokointiin on paljon erilaisia ohjeita ja nyrkkisääntöjä, joista useimmat on nykyään johdettu ainakin jollakin tasolla modernista portfolioteoriasta.

Varojen hajauttamisen tärkeys on kuitenkin ymmärretty jo kauan aikaisemmin. Allokointia käsitellään esimerkiksi jo Talmudissa, juutalaisessa tooran ja vanhan testamentin selitysteoksessa. Rabbi Isaac Alfasi (1013-1103) toteaa eräässä tämän kirjan versiossa näin:

Omaisuus pitäisi aina jakaa kolmeen osaan: kolmannes maahan, kolmannes kauppatavaroihin ja kolmannes valmiiksi annettavaksi.

Jos tätä ohjetta haluaisi soveltaa nykyaikaan, maan osuus voisi olla esimerkiksi kiinteistöjä, vuokra-asuntoja tai metsää. Kauppatavarat voi käsittää liiketoimintaan sijoittamiseksi. Yksityisyrittäjällä tämä voisi olla oma yritys, palkansaajalla esimerkiksi pörssiosakkeita ja yrityslainoja. Viimeisen kolmanneksen osuuden voisi koostaa käteisestä, valtion takaamista pankkitalletuksista sekä valtionobligaatioista.

Sijoittaminen tuntuu joskus monimutkaiselta, mutta tällä tuhat vuotta vanhalla nyrkkisäännöllä hätä ei kyllä tule ihan heti käteen vaikka taloustilanne vähän heittelisikin.

Mitä olette mieltä? Voittaako tuhat vuotta vanha juutalaisen rabin ohje pankkien sijoitusneuvot?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.