10 tuotetta jotka saat halutessasi ilmaiseksi tai törkyhalvalla

Timantit ovat ikuisia, mutta niiden arvo ei
Timantit ovat ikuisia, mutta niiden arvo ei

Tietyt tavarat menettävät arvonsa lähes välittömästi kun astut ulos kaupasta. Näiden tuotteiden hankkimisessa voikin säästää halutesssaan todella paljon rahaa ja antaa itselleen samalla roiman ”palkankorotuksen”.

1. Autot

Yhdysvalloissa 28 000 euron arvoinen uusi auto menettää arvostaan keskimäärin 17 000 euroa arvostaan neljän ensimmäisen käyttövuotensa aikana. Suomessa tilanne ei ole juuri tämän parempi.

Rahoistaan tarkan henkilön oikea valinta onkin 2-3 vuotta vanha käytetty auto. Käytettyä autoa hankkiessa kannattaa lisäksi muistaa, että autoja löytyy markkinoilta pilvin pimein. Käytettyjen autojen markkinat ovatkin aina ostajan markkinat.

2. Vaatteet

Suomalaisten nuorten naisten käytetyillä alusvaatteilla on Madventures-televisiosarjan mukaan kukoistavat markkinat Japanissa. Yleensä vaatteesta on kuitenkin lähes mahdotonta saada edes puolta ostohinnastaan.

Alusvaatteita tuskin kukaan viitsii ostaa käytettynä, mutta muuten omissa vaatekuluissa voi säästää lähes äärettömästi hankkimalla ne käytettynä. Esimerkiksi UFF taitaa edelleenkin järjestää päiviä, jolloin minkä tahansa myymälän vaatteen saa eurolla. Lapsille taas voi ostaa käytettynä vaatteita säkeittäin netin huutokauppasivuilta.

3. Astiat

Tiedän, Muumi-mukeista maksetaan käytettynäkin paljon rahaa. Haluan kuitenkin nähdä sen henkilön, joka on valmis ostamaan kaapistani löytyvät 20 mukia edes 10 eurolla.

Kotoaan muuttavilla nuorilla menee helposti parikin sataa uusiin astioihin ensimmäisen parin kuukauden aikana. Astioita saa kuitenkin halutessaan lähes ilmaiseksi mistä tahansa kierrätyskeskuksesta. Tarvittaessa voi myös kysyä, että löytyisikö sukulaisilta nurkista ylimääräisiä käytettyjä astioita. Ainakin minulla on navetassa pari pahvilaatikkoa täynnä veitsiä, haarukoita, kippoja ja kuppeja.

4. Huonekalut

Olisikohan se  ollut Helsingin Sanomat, joka yritti pari vuotta sitten päästä eroon käytetystä sohvasta Helsingissä. Lopputulos oli, että sohvasta ei päässyt eroon kuin maksamalla jollekin rahaa, että hän tulisi hakemaan sohvan pois. Sama vika vaivaa monia muitakin huonekaluja. Muodit muuttuvat huonekaluissakin varsin nopeasti.

Olen itse leikitellyt ajatuksella, että sisustaisin asuntomme pelkillä Artekin ja Muuramen klassikkohuonekaluilla. Näissäkin on vain se ongelma, että huonekalut tuppaavat kulumaan käytössä.

Varoitus: Varsinkin käytetyissä sängyissä voi olla luteita! Jos olet tuomassa asuntoosi käytettyä sohvaa, sänkyä tai makuuhuoneen kalusteita, tutki ne tarkkaan. Toisin kuin urbaanilegendat väittävät, luteet eivät kuole pikkupakkasessa. Luteen tappamiseksi pakkasta pitää olla lähellä 30 astetta ja siltikin tuossa ötökässä voi pihistä henki vielä viikonkin jälkeen.

5. Tietokonepelit, musiikki ja elokuvat

Olohuoneen hyllyssämme on sadoittain CD-levyjä, vanhoja PC-pelejä sekä elokuvia, joiden arvo on tällä hetkellä lähellä nollaa. Nämä kannattaakin laittaa myyntiin heti kun aktiivinen käyttö hiipuu hiemankin. Jos epäröit jostakin lempilevystäsi luopumista voit lohduttautua sillä, että voit aina ostaa kyseisen levyn uudelleen.

Monia suosittuja tietokone- ja konsolipelejä saa ostettua superhalvalla pari kertaa vuodessa Steamin alennusmyynneissä. (Kiitos, Jukka)

6. Veneet

Kävin viime viikonloppuna venemessuilla ja pysähdyin juttelemaan erään venemyyjän kanssa, jonka erikoisalaa ovat isot jahdit. Hän kertoi, että sen lisäksi, että veneiden arvo tippuu välittömästi ostohetken jälkeen kymmeniä prosentteja, ovat veneiden hinnat herkkiä polttoaineen hinnan vaihteluille, yleisen taloudellisen tilanteen muutoksille sekä muoti-ilmiöille. Mikäli kesä on sateinen eivät veneet liiku. 1990-luvun lopussa taas jenkkiveneitä ei ostanut kukaan.

Veneisiin sisältyy vielä sellainen ikävä piirre, että isompien veneiden sisustus näyttää vanhalta jo viidessä vuodessa. Lisäksi venettä tulee säilyttää (kalliissa) talvisäilytyksessä ellei halua sisustuksen homehtuvan.

Kaverini sanoikin, että jahdinomistajan elämän kaksi hienointa päivää ovat päivä, jolloin hän ostaa jahdin ja päivä, jolloin hän saa sen viimein myytyä.

7. Polkupyörät

Yhdeksän polkupyörän omistajana oma arvioni on, että pyörien hinnasta lähtee pois vähintään puolet heti kun pyörän tuo ulos kaupasta. Pyörät ovat kuitenkin kulutushyödykkeitä siinä mielessä, että niihin menee jatkuvasti rahaa. Varsinkin edullisempaa pyörää ostaessa uusi pyörä ei ole mikään hullumpi investointi. Uudet ketjut, rattaat sekä voimalinjan huolto maksavat äkkiä saman verran kuin uusi pyörä.

8. Korut

Korut ja varsinkin timantit ovat siitä erikoisia, että niille ei ole juurikaan markkinoita käytettynä. Erityisesti timanttien jälleenmyyntiarvo on todella, todella kehno. Kullalla on jonkinlainen jälleenmyyntiarvo, mutta käsitykseni mukaan tavallisesta kultakorusta saa käytettynä hädin tuskin 10 % sen ostohinnasta.

Timantit ja korut voikin hankkia halutessaan superhalvalla vaikkapa panttilainaamosta.

9. Viihde-elektroniikka

Viihde-elektroniikkaan liittyen paras säästövinkki on unohtaa viihde-elektroniikan ostaminen luotolla tai 0 % maksuajalla!

Ostaessasi viihde-elektroniikkaa osamaksulla sinulla on arvonalenemisen vuoksi vuoden päästä 500 euron arvoisesta televisiosta helposti 2000 euroa velkaa ja lisäksi olet maksanut televisiostasi 25 % ylihintaa. Samasta syystä myös tuotekohtaiset vakuutukset kannattaa unohtaa. Niillä ei rikastu kuin vakuutuksia myöntävä yritys sekä vakuutuksesta komissiot napannut myyjä.

10. Ruoka

Oletko ikinä kokeillut myydä vanhaksi menevää jauhopakettia naapurillesi? Entäpä kananmunia?

Suomalaiset heittävät vuodessa ruokaa roskiin sellaisen vuoren, että en edes halua ajatella sitä. Ruoan heittäminen roskiin on ehkä pahimpia taloudellisia syntejäni. Olen miettinyt paljon ratkaisuja tähän ja paras mitä olen keksinyt on päivät viikossa, jolloin ei osta mitään ruokaa vaan pyrkii syömään vanhoja ruokia pakkasesta sekä tekemään aterioita kaapista löytyvillä aineksilla.

Vanhentuvan ruoan avulla voi säästää myös niin, että käy kaupassa iltaisin, jolloin kaupat alentavat vanhaksi menevien tuotteiden hintoja yleensä – 30 %. Tiedän ihmisiä, jotka ostavat lihansa aina tällaisesta tarjouksesta ja pistävät ne pakkaseen. Jotkut kaupat myös jakavat vanhentuvaa ruokaa ilmaiseksi pois hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta.

7 kommenttia

 1. Tuon ruuan suhteen otsikointi on harhaanjohtava: sitä ei nimittäin kyllä saa oikein mistään ilmaiseksi tai törkyhalvalla (ellei dyykkaamaan lähde tai leipäjonossa käy).

  Totta sen sijaan on se, että pilaantuneen kaman pois heittäminen tulee kalliiksi. Minulla tätä ongelmaa ei ole, kun ei ole rahaa ostaa niin paljoa että ehtisi pilaantumaan.

 2. Heikki: Helsingin Sanomissa oli joskus juttu, että Helsingistä sai tyyliin kahdestakymmenestä paikasta lounaan eurolla tai alle.

  Ja ruokaa tosiaan saa ilmaiseksi leipäjonoista. Pelastusarmeija taitaa jakaa EU:n ruoka-avun ja esimerkiksi täällä Hämeenlinnassa A-klinikka jakaa myös ilmaista ruokaa.

  Dyykkaamisenkaan yläpuolella en ole.

 3. Suurperheen äitinä kevennän ruokalaskua seuraavalla tavalla: perjantaisin, kun lähikahvila sulkee ovensa viikonlopuksi, ”tarjoudun ostamaan” kaikki loput lounassalaatit ja leivonnaiset uloskantohinnalla. Kahvilanpitäjä myy mielummin tuotteet puoli-ilmaiseksi, kuin heittää ne roskiin.
  Ravintoloista kannattaa myös kysellä lounasajan jälkeen, onko jotain sellaista ruokaa jäänyt myymättä, josta haluaisivat päästä edullisesti eroon. Yleensä aina jotakin on.
  Mitä hintaan tulee, mielestäni ikeankassillinen salaatteja ja täytettyjä patonkeja kahdellakympillä on jo törkyhalpaa. Tosin: kovin monessa huushollissa se kassillinen ei tule syödyksi viikonlopun aikana, kuten meillä.
  Roskista varten ruuan ostaminen ei kannata kyllä sinkkutaloudessa kuin suurperheessäkään.

 4. Polkupyörät kohtaan voin sanoa niiden tietävän menoja. Kuluvalle vuodelle olen ostanut kaksi uutta pyörää. Ja jo vanhan myydyn pyörän lukkopolkimet kierrätin toki uuteen pyörään.

  Mitä olen oppinut? Saksasta saa joulun aikoihin ja näin syksyllä kuluvan vuoden malleja edullisesti. Toki niitä saa kotomaastakin jopa puoleen hintaan mutta kokemukseni mukaan eroa on vielä satoja euroja Saksan hyväksi.

  Lukkopolkimet, pyöräilyhanskat ja jarruosat saattavat olla ”kotia kannettuina” jopa puolet halvempia kuin paikallisesta liikkeestä haettuna.

 5. kerrotko nettisivujen osoitteita, haluaisin ostaa nojapyörän ja tällasen pyörän jonka saa kokoon bussimatkan ajaksi. onko sivut myös englanniksi vai edellyttääkö saksan kielen taitoa

 6. Venekommentti meni kyllä pahasti pieleen. Venehän on useimmiten erityisen hyvä sijoitus, sillä niiden arvo ei todellakaan laske yhtään verrattuna esimerkiksi auton ajamiseen ulos autoliikkeestä. Lisäksi vene säilyy hyvänä vuosikymmeniä – sanopa sama autosta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.