Työnteolla rikastuminen

Riistäjäkapitalisti vie punaisen nitojasikin
Riistäjäkapitalisti vie punaisen nitojasikin

Suomalaisen kansanviisauden mukaan työnteolla ei voi rikastua vaan ”rikkaudet kerätään toisia riistämällä ja huijaamalla”. Olen pohtinut tässä kuluneen kesän aikana tätä juttua jonkin verran.

Paras löytämäni viisaus tähän liittyen on, että jos haluaa rikastua työnteolla, saadun palkkion pitää perustua tuotettuun lisäarvoon, ei käytettyyn aikaan. Niin kauan kuin saa rahaa pelkästään työntekoon käytetyn ajan perusteella on vaurastuminen kohtuullisen hankalaa.

Tähän liittyen viimeksi lukemani kirja A History of Economics tarjosi ihan mielenkiintoisen historiallisen perspektiivin. Tajusin nimittäin oikeastaan vasta tämän kirjan lukemisen kautta kuinka uusi konsepti koko työnteko palkkaa vastaan on. Palkan määrittäminenkin tuli ongelmaksi vasta siinä vaiheessa kun ihmiset siirtyivät maaseudulta tehtaisiin töihin.

Ennen teollistumisen aikakautta palkan suuruus ei ollut ongelma. Työnteosta ei joko maksettu palkkaa ollenkaan (orjuus) tai palkka maksettiin ruokana, suojana ja vaatteina. Lisäksi suurin osa väestöstä eli omavaraistaloudessa maaseudulla.

Teollistumisen alkuvaiheessa palkaksi riitti sen verran rahaa, että ihmiset saivat itselleen suojaa, vaatteita ja ravintoa. Koska teollisuustöihin oli tunkua, kaikkien palkkataso muodostui halvimman palkkapyynnön esittäneen palkkapyynnön mukaan. Käytännössä tämä oli se palkka, joka riitti pitämään ihmisen juuri ja juuri hengissä. (Tälle oli joku nimikin jota en juuri nyt muista, joku kansantaloutta opiskellut voi muistuttaa).

Nykypäivänä tilanne on muuttunut hieman, mutta ei aivan hirveästi. Jos katsoo MOL:n sivuilta avoimia työpaikkoja, suurin osa avoimista työpaikoista on tehtäviin, joihin ei ole oikeastaan minkäänlaista osaamisvaatimusta. Näissä työpaikoissa palkkataso on yleensä hädin tuskin minimipalkkaa korkeampi.

Yksi ratkaisu oman palkan kasvattamiseen on erikoistuminen eli hankkia itselleen jotakin niin spesifiä osaamista, että koko Suomen maasta ei löydy tätä asiaa osaavia henkilöitä kuin muutama. Kuitenkin tässäkin tilanteessa fakta on, että mikäli sinä pyydät palkaksi 10 000 euroa kuukaudessa ja tarjolla on toinen sälli, joka pyytää palkaksi 4000 euroa kuukaudessa, paikan saa todennäköisesti 4000 euroa kuukaudessa pyytävä kaveri.

Ainoa tapa, jolla voisit saada 10 000 euron palkkapyynnön menemään läpi olisi, jos työnantaja voisi olla 100 % varma, että tulet tuottamaan yritykselle joka kuukausi yli 6000 euroa enemmän rahaa kuin 4000 euron palkkaa pyytänyt. Koska työnantaja ei voi olla tästä ikinä täysin varma, kannattaisi sinun ehdottaa työntekijälle diiliä, että hän maksaa sinulle palkkaa vain jos tulosta syntyy. Tästä tullaankin takaisin tuohon alkuperäiseen viisauteen, jonka esimerkiksi Tim Ferriss esittää kirjassaan 4 tunnin työviikko. Työnteolla rikastumisen edellytys on saada palkkaa tuotetusta arvosta, ei käytetystä ajasta.

Haasteeksi tässä tulee, että tulospalkkaus sopii varsin harvaan hommaan. Tiedän, että esimerkiksi monen kaverini työpaikalla Rautaruukilla on käytössä tulospalkkaus. Mitä enemmän tiimi puskee ulos tavaraa linjalta, sitä kovempi palkka. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että muut tiimin jäsenet tekevät myös kovasti töitä.

Käytännössä lähes puhdasta tulospalkkausta käytetäänkin käsitykseni mukaan lähinnä myyntihommissa. Koko tämän pitkän ajatusleikin lopputulos taitaakin olla, että jos haluat rikastua työnteolla, sinun on ryhdyttävä jollakin tasolla myyjäksi.

3 kommenttia

  1. Tuo 4000e vs. 10000e vertailu ei oikein toimi Suomessa. Työnantajakulut tuosta erotuksesta, 6te, on n. 1.5x6te, eli 9te. Eli jos haluaa 10te kuukausipalkan 4te sijasta, pitää tehdä firmalle ainakin tuo 9te enemmän tulosta kuukaudessa. Tosiasiassa tuollainen palkka on työnantajalle aikamoinen riski, joten oikeassa elämässä pitäisi tehdä vähintään yli 12te tulosta/kk jatkuvasti.

  2. Siis vähintään yli 12te/kk lisää verrattuna 4te palkan vaadittuun tulokseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.