22 säästövinkkiä uudelle opiskelijalle

Uusi lukuvuosi on alkanut
Uusi lukuvuosi on alkanut

Asun keskellä Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun Visamäen kampusta ja toimistonikin on kiinni ammattikorkeakoulun rakennuksessa. Uusi lukukausi alkoi ainakin täällä Hämeenlinnassa maanantaina. Tämän inspiroimana muutama säästövinkki uusille opiskelijoille omilta opiskeluajoilta.

Omia hyviä vinkkejä voi heittää tulemaan kommenteissa.

Hanki huonekalut ja astiat käytettyinä

Uuden opiskelija suurin menoerä ovat yleensä huonekalut ja astiat. Ikean sijasta huonekaluja kannattaa kysellä myös käytettynä tai ilmaiseksi. Kannattaa kuitenkin tarkistaa erityisesti sängyt ja sohvat luteiden varalta. Käytettyjä astioita kannattaa kysellä sukulaisilta sekä vanhemmilta.

Tunne vuokralaisen oikeudet

Opiskelija-asunnoissa vuokraan kuuluu yleensä sähkö, vesi ja Internet. Mikäli vuokraa asunnon vapailta markkinoilta on tärkeimpänä vinkkinä tuntea omat oikeutensa vuokralaisena. Kannattaa lukea läpi vaikka Kuluttajaviraston sivut: http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/asuminen/vuokraaminen/.

Valitse halvin sähköyhtiö

Mikäli sähkön maksaa itse kannattaa käyttää hetki sähkön hinnan vertailemiseen. Tähän löytyy hyvä ohje sivuiltamme: http://www.tarkkamarkka.com/asuminen/saehkoeyhtioeiden-kilpailuttaminen.html.

Harkitse kannettavaa pöytätietokoneen sijasta

Opiskelijalle tärkein vinkki sähkön hinnassa säästämiseen liittyy tietokoneisiin. Pöytätietokone kuluttaa sähköä muutamalla kympillä enemmän vuodessa kannettavaan verrattuna. Muuten sähköä voi säästää näillä perinteisillä keinoilla eli käyttämällä energiansäästölamppuja ja sulkemalla kaikki sähkölaitteet virtakytkimestä silloin kun ei käytä niitä ja ottamalla laturit irti seinästä kun niillä ei ladata.

Osta vanhaksi menevää ruokaa

Ruokaostoksilla kannattaa suosia kauppojen omia merkkejä. Lisäksi monet opiskelijat käyvät hakemassa lihat ja kalat juuri ennen kauppojen sulkemisaikaa, jolloin ne saa -30 % ja joskus jopa -70 % tarjouksessa. Näitä voi sitten pakastaa.

Harkitse pakastinta

Opiskelijan, varsinkin yksin opiskelija-asunnossa asuvan, kannattaakin harkita pakastimen ostamista. Pakastimeen voi laittaa ylijäävät ruoat syötäväksi vaikka seuraavalla viikolla. Näin ei tule heitettyä niin paljon ruokaa roskiin ja pääsee eroon siitä ongelmasta, että kaupassa esimerkiksi lihaa myydään yksinasuvan näkökulmasta aika isoissa pakkauksissa. Pakastimeen voi myös laittaa syksyllä kerättyjä mustikoita, omenoita, mansikoita tai vaikkapa riistaa talveksi.

Hanki ainakin S-bonuskortti

Kauppojen kanta-asiakaskortteja on arvosteltu paljon, mutta varsin monet opiskelijat päätyvät kuitenkin hankkimaan ainakin Plussa- ja S-bonuskortin lompakkoon joko omaksi tai vanhempien rinnakkaiskorttina.

Osta oppikirjat verkosta tai käytettynä

Verkosta kannattaa ostaa ainakin oppikirjoja, jotka voivat olla verkon kautta ostettuna huomattavasti suomalaisten kauppojen hintoja edullisempia. Kirjoja kannattaa myös kysellä käytettynä. Netistä löytyy joitakin kurssikirjojen välityssivustoja ja lisäksi joillakin kampuksilla on omia käytettyjen kirjojen välityspalveluita.

Myy kurssikirjat heti kurssin päätyttyä

Vastaavasti kirjat kannattaa myös myydä välittömästi kurssin päätyttyä kun niistä saa vielä rahaa.

Käytä alennuskoodeja verkkokaupoissa

Verkko-ostoksiin liittyen vielä vinkkinä, että monissa verkkokaupoissa voi ostoskorin loppusummaa pienentää jopa -50 % tuntemalla oikean alennuskoodin. Olemme keränneet alennuskoodeja erilliselle http://www.alennuskoodit.us -sivustolle.

Hanki heti ateriatukikortti

Lounaan opiskelijat syövät yleensä opiskelijaravintolassa Kelan ateriaedusta nauttien. Opiskelijakortti tai todistus oikeudesta tukiin kannattaakin hankkia heti syksyn alussa. Joistakin opiskelijaravintoloista saa myös edullisia aamupaloja sekä ruokaa kotiin kilohinnalla.

Hanki heti VR:n ja Matkahuollon opiskelijakortti

Opiskelijana saa alennuksia myös VR:n ja Matkahuollon matkoista. VR:n ja Matkahuollon kortti kannattaakin hankkia niin nopeasti kuin mahdollista. Sama pätee paikallisliikenteen bussi- ja junakortteihin.

Mieti tarvitsetko opiskelijayhdistyksen omaa korttia

Opiskelijaetujen saaminen ei välttämättä edellytä maksullisen opiskelijakortin hankkimista. Kannattaa kysellä vanhemmilta opiskelijoilta, että mitä etuja opiskelijakortilla saa ja mitkä saisi ilmaiseksi tai halvemmalla Kelan, Matkahuollon ja VR:n omilla korteilla.

Säästä oluen hinnassa

Opiskelijaelämään kuuluu myös alkoholin käyttäminen. Oluen hinnassa kannattaa katsoa litrahintaa ja ostaa niitä 24-packista irrotettuja yksittäisi tölkkejä. Säästöä litrahintaan tulee helposti puolet. Baareissa käyvän kannattaa hakea paikallisten ravintoloiden VIP-kortteja, joilla sisäänpääsy on ja usein myös juomat ovat edullisempia.

Aseta itsellesi juhlintabudjetti

Opiskelijan rahoista kuluu juhlimiseen helposti yllättävän paljon rahaa. Kannattaakin harkita ”juhlintabudjetin” asettamista itselleen sekä tämän tarkkailemista. Kun viihdebudjetti on täynnä, se on sitten täynnä. Tämä ei tarkoita, etteikö juhliminen olisi suotavaa. Tärkeintä on, että tietää paljonko rahaa kuluu ja että kuluttaa rahaa tietoisesti.

Liiku ilmaiseksi

Liikuntaan liittyen kannattaa kysellä erilaisista opiskelijoiden ilmaisista tai tuetuista liikuntavuoroista omalta opiskelijayhdistykseltä. Valtaosalla oppilaitoksia on tarjolla opiskelijoille kaikenlaista järjestettyä ja omatoimista liikuntaa hyvinkin edulliseen hintaan.

Älä rahoita elämää kulutusluotoilla tai pikavipeillä

Lainoista sen verran, että on paljon, paljon parempi vaihtoehto ensin säästää rahat ja sitten käyttää ne kuin rahoittaa kulutustaan lainarahalla. Esimerkiksi kulutusluottojen tai osamaksun käyttäminen voi johtaa siihen, että maksaa tuotteista kymmeniä prosentteja enemmän kuin käteisellä ostettuna.

Kilpailuta opintolaina

Lisäksi vaikka opintolainojen marginaalit eli lainasta maksettava hinta on jo valmiiksi varsin alhainen, mikään ei estä lainatarjouksen ottamista useammasta pankista.

Mieti tarvitsetko oikeasti luottokorttia vai riittääkö debit-kortti

Luottokorttiakaan ei kannata ottaa pelkäksi statussymboliksi. Debit-kortilla pärjää verkko-ostoksissakin yllättävän pitkälle. Halvan debit-kortin saa esimerkiksi S-pankista.

Älä jätä töitä tekemättä opintotuen tulorajojen vuoksi

Jos mennään lopuksi tulopuolelle, opintotuesta on hyvä tiedostaa, että opintotuen tuloraja lasketaan vuosittain. Lisätulojen ansaitseminen kannattaa pääasiassa aina. Vuoden lopulla joutuu ehkä maksamaan jotain takaisin, mutta tulorajat eivät tarkoita sitä etteikö työstä jäisi enemmän rahaa käteen kuin ilman töiden tekemistä.

Tilaa lehdet ilmaiseksi

Keräämme Tarkkamarkan sisarsivustolle http://www.ilmaistarjoukset.fi jatkuvasti erilaisia ilmaisnäytteitä. Esimerkiksi useita eri lehtiä saa tilattua ilmaisnäytteinä pari kertaa vuodessa. Tälläkin hetkellä tarjolla on esimerkiksi neljä ilmaista Aku Ankkaa.

Tilaa Tarkan markan uutiskirje

Lähetämme tiedon kaikista ajankohtaisista säästövinkeistä, ilmaistarjouksista ja alennuskoodeista kerran viikossa sähköpostitse Tarkan markan uutiskirje -nimisenä. Tällä ilmaisella uutiskirjeellämme on tällä hetkellä noin 25 000 tilaajaa. Tarkan markan uutiskirjeen voi tilata ilmaiseksi osoitteessa: https://www.tarkkamarkka.com/uutiskirje

9 kommenttia

 1. Kirjahankinnoissa otettavissa seikoista tärkein jäi huomiotta: Varsinkin yliopistoissa on hyvin kattavat omat kirjastonsa joista voi lainata oppikirjoja. Myös nykyään on ainakin monissa pääkaupunkiseudun kirjastoissa myös lainattavana kyseisiä kirjoja. Ei tietystikään kaikkia, mutta joitakin. Muuten oli aika kattavat säästövinkit.

 2. Vielä tuli mieleen vinkki, joka sopii yhtä hyvin opiskelijalle kuin meille kelle tahansa: jos tarvitset jotakin, mihin sinulla ei oikein sattuisi olemaan varaa tai et löydä edullisesti mistään: kerro asiasta tuttavapiirissäsi. Jollakin saattaa lojua tarpeettomana kotona se mitä tarvitset ja haluaa ilomielin lahjoittaa sen sinulle.

 3. Kieltämättä hyviä vinkkejä, mutta en opiskelijana voi allekirjoittaa kaikkea.
  Tietysti itse ihmettelen opiskelijakortin hankkineena, miten voidaan neuvoa hankkimaan Kelan tai VR/Matkahuollon kortti ja kyselemään sillä alennuksia.
  Nimensä mukaisesti näillä korteilla saa alennusta ainoastaan kouluateriasta tai matkustettaessa junalla tai linja-autolla. Eikä tuo VR/Matkahuollon korttikaan ilmainen ole. Opiskelijakunnan myöntämällä kortilla taasen saa etuja myös Hämeenlinnan ulkopuolella ja osa eduista on jo rahallisestikin merkittäviä (esim. 15% alennus kodinkoneista kodinkoneliikkeessä tai 50€ alennus järjestyksenvalvoja-kurssista).

  Lisäksi ihmettelen myös tuota S-kaupan kortin hankkimista, sillä osuuskuntamaksu on kuitenkin melko suuri (vaikkakin sen monesti saa kerryttämällä, jolloin joutuu maksamaan vain 20€). Bonuksia ei hirveästi tule, sillä harva yksin asuva opiskelija saa kulutettua ruokakauppaan kuukausittain satasia. 1 % kertymä esim 100€ ruokaostoksista on 1€, kun taas voi säästää melko paljon enemmän vertailemalla eri kauppojen tarjouksia ja suunnittelevansa ruokailut niiden mukaan.
  Luottokortti taasen ei välttämättä maksa yhtään mitään, jos maksat koko laskun heti pois (esim S-pankin luottokortti). Varsinkin nykyaikana luottokortti on aika välttämätön, jos haluat ostaa jotain ulkolaisista nettikaupoista ja etuna luottokorttimaksuissa on se, että luottokunta takaa oston eli siihen saa vakuutuksen.

 4. Lomaile Virossa ja osta sieltä kaljat, lonkerot, tiukat viinakset ja tupakat. Jos et juo tai polta, trokaa ne kavereillesi (laitonta tosin). Lakia voi kiertää tarjoamalla kavereille viinakset. Sisimmässään voi sitten toivoa, että he joskus muistavat sinua. Suora vaihtokauppakin on siis kiellettyä.

  Myös sapuska on Virossa halvempaa. Jos ei päivän loma nappaa, voi ottaa vain mini/lounasristeilyn. Niitä saa muutamalla eurolla. Kysy yhdistelmäkuljetusta (VR, MH), jos asut kauempana. Katso myös Onnibussin tarjoukset.

  Tuontiviinan voi salakuljettaa kapakkiin ja tilata sieltä vain kuplavettä tai kolaa. Lisää sitten itse prosentit pikkupullosta. Jos pikkupullo jostain syystä takavarikoidaan, sitä ei henkilökunta saa hävittää, koska se on sinun omaisuuttasi. Saat sen mukaasi lähtiessäsi. Jos et saa, tee rikosilmoitus poliisille ja ravintola maksaa sinulle uuden pullon hakukuluineen. Muista rikosilmoituksessa vaatia hakukuluja km-kulujen mukaisesti. Saat ehkä porttarin ko. baariin, mutta so what? Ensi vuonna ko. nimistä baaria tuskin enää onkaan. Siksikään pokelle ei kannata antaa tippiä.

  Ota Eurooppalaiseen tyyliin verovapaa kävelykalja lähtiessäsi baariin. Juo baarissa siten vähemmän. Katso aikaisen linja-autoliikenteen aikataulut. Nojaamalla puolisen tuntia hampurilaisravintolassa tai 24h huoltiksella aamutunteina säästät taksin.

  Tinkaa taksissa, taksin mittari on kierosti säädetty maksimihinnalle, jota saavat lain mukaan pyytää.

  Käytä polkupyörää. Sillä saa ajaa alkoholin vaikutuksen alaisena, jos ei tuota vahinkoa itselleen tai muille (ei silti suositeltavaa). Käytä joka tapauksessa kypärää. Noudata tieliikennelakia.

  Jos käytät autoa, niin sen voi laittaa netissä seisontaan Trafin kautta, jolloin verot ja liikennevakuutus katkeavat. Säästät jo muutaman päivän jälkeen rahaa (siellä on myös kannatavuuslaskuri). Vapaaehtoiset vakuutukset (kasko) pitää itse tarvittaessa irtisanoa vakuutusyhtiöstä.

  Osta sapuska Suomessa Lidlistä. Tee sapuskat kotona. Opettele esim. kaalista tehtävä pizzasalaatti (KVG), hernekeitto, itsepaistettu leipä, kaurapuuro ja vihanneskeitto. Makaroni, kasvikset, kauden vihannekset, peruna, kananmunat, kalapuikot, pakastenugetit jne. on verrattain halpaa perussapuskaa. Pakasta tarvittaessa annokset, ei mene ruokaa haaskiin.

  Jos menet ravintolaan syömään, mene lounasaikaan. Jos et pääse lounasaikaan, niin mene sellaiseen, jossa on noutopöytä. Pizzerioissa voi tankata salaattia, syödä puolikkaan pizzan ja ottaa lopun mukaan.

  Ota selvää paikallisesta ”leipä” -jonosta kirkolta. Sieltä saa varsin laadukasta einestä viikoiksi. Pitää tosin olla todistettavasti vähätuloinen. Siinä tapauksessa voi vierailla myös sossussa. Kuitenkin maksat tuonkin edun tulevissa veroissasi, eli turha häpeä pois.

 5. Oma kokemukseni oppikirjojen myynnistä on, että helpoimmalla ja parhaimmalla hinnalla ne saa myytyä, kun ko. kurssi seuraavan kerran menee koulussasi. Riippuu toki kirjasta, voi jokin olla käytössä eri kouluissa eri peridodeissa menevissä kursseissakin, mutta aika huonoa menekki vähänkin spesifimeillä teoksilla on.

  Ensimmäiseksi kirjoitettu kommentti kirjastojen käytöstä kuitenkin on paljon tärkeämpi. Lisäksi kannattaa tarkistaa, jos sattuu vaikka olemaan kotoisin pks:n ulkopuolelta ja vierailee kotona usein, löytyisikö kirjaa jostain kirjastosta siltä suunnalta. Massakurssien aikaan kirjaston opukset voivat olla aika loppu. Kannattaa myös hyödyntää muissa kaupungeissa opiskelevat kaverit. Esim. Turun ja Helsingin yliopistoissa samaa tenttikirjaa ei välttämättä hamuta samaan aikaan.

  Opintolainan osalta korostaisin sitä, että marginaalin ohella kannattaa katsoa muita kuluja SEKÄ sitä, mitä viitekorkoja ko. pankki opintolainalle antaa. Jotkut tarjoavat vain 12 kk euriboria ja primeään.

  Opiskelijakorttiasia (oman vs. VR:n jne.) sitten on suuren osan osalta täysin irrelevantti. Yliopisto-opiskelijoiden kun täytyy kuulua ylioppilaskuntaan.

  Yksi asia, joka opiskelijan voi olla hyvä huomioida, on kotikunta. Pääkaupunkiseudulla kirjojen jättäminen vanhempien luokse vaikuttaa paljon julkisen liikenteen kuluihin. Jotkin pienet kunnat toisaalta sponsoroivat niitä opiskelijoita, jotka pysyvät kirjoilla siellä.

  Sähköstä voisi vielä todeta, että todella monen opiskelijan opiskelija-asuntosäätiön tarjoamaan kämppään sähkö sisältyy vuokraan. Se ei siten välttämättä ole se ensimmäinen, jossa opiskelija pystyy mitään säästämään suoraan omilla toimillaan.

 6. Keilaamaan, elokuviin, kampaajalle jne. mennessä kannattaa tarkistaa, onko se päivällä edullisempaa kuin illalla ja hyödyntää tietoa.

 7. Kela ei myönnä opiskelijakortteja. Ainut Kelan antama ”opiskelijakortti” on ateriatukikortti ammattikorkeakouluopiskelijoille, jotka eivät ole liittyneet opiskelijakuntaan. Tällä kortilla saa alennuksen Kelan ateritukeen oikeuttavissa ravintoloissa, mutta ei muuta. VR ja Matkahuollon kortilla saa alennuksen matkustamiseen, mutta ei muuta.

 8. Ensin puhutaan jostain laturista ja sitten kehotetaan hankkimaan pakastin. Laturi kuluttaa sähköä vuodessa on 3-30 sentin edestä, jos se on kokoajan seinässä. Pakastin taas kuluttaa n. 30 euron edestä. Jättämällä yhden tekstiviestin lähettämättä säästää sen koko vuoden laturin tyhjäkäytön.

 9. Uudemmat, esim. Nokian laturit eivät vie sähköä tyhjäkäynnillä, sekä usein lataavat nopeammin. Kannattaa tarkastaa malli.

  Paino-firmoista saattaa saada paperia ilmaiseksi.

  Tyhjien tölkkien- tai pullojen kerääminen talteen esim. bailuista tai jopa festareilta ei ole tyhmää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.