Ruplien vaihtaminen

Valuutanvaihtopiste Moskovassa
Valuutanvaihtopiste Moskovassa

Olin viime viikolla ensimmäistä kertaa Venäjällä. Tältä reissulta tuliaisina aluksi yksi nopea säästövinkki. Jos olet menossa Venäjälle, eurot kannattaa mitä ilmeisimmin vaihtaa rupliksi Venäjällä. Suomessa lentokentällä vaihdettuna 100 eurolla sai 3400 ruplaa. Forexistakaan (jota ei lentokentältä löydy) ei saa 100 eurolla ruplia kuin 3658.

Kuten kuvasta näkyy, esimerkiksi oheisesta valuutanvaihtopisteestä 100 eurolla sai 4056 ruplaa. Venäjällä sai samalla euromäärällä ruplia lähes 20 % enemmän kuin Suomessa. Eroa vaihtokurssissa voi liioittelematta kuvailla valtavaksi.

Ainakin Moskovassa tällaisia valuutanvaihtopisteitä löytyi lähes joka kadunkulmasta. Hätäinen voisi luulla, että näissä yritettäisiin jotenkin huijata piilokuluilla tai väärennetyillä rahoilla. Meillä ei kuitenkaan ollut matkallamme kertaakaan näiden kanssa ongelmia vaikka pari kertaa menimme ihan tahallaan mahdollisimman hämäräperäisen näköiseen valuutanvaihtopaikkaan. Tämäkin kuvassa näkyvä valuutanvaihtopiste muistutti lähinnä bajamajaa.

Jos nyt sanotaan, että viikon lomamatkalla rahaa kuluisi 40 000 ruplaa, tulisi säästöä Venäjällä ruplat vaihtamalla 190 euroa!

Myös luottokortin tai debit-kortin käyttäminen näyttää voittaneen reippaasti valuutanvaihdon Suomessa. Visa-laskun perusteella vaihtokurssi on ollut 40,04. Tämä on hieman huonompi kuin rahaa Moskovassa vaihdettaessa, mutta voittaa reilusti suomalaisten pankkien ja valuutanvaihtotoimistojen kurssin.

Venäjällä enemmän käyneet osaavat varmasti antaa tästä vielä parempia vinkkejä, mutta minulle tämä ero vaihtokurssissa oli järkytys.

4 kommenttia

 1. Todella suuri ero. Järkyttävää. Täytyy ensi kuussa kun menen Pietariin vaihtaa rahat siellä. Toivottavasti noita koppeja on sielläkin.

  Tavex (jollainen sijaitsee ainakin Helsingin rautatieaseman asematunnelissa) antaa poikkeuksetta paremman kurssin Forexiin verrattuna). Puhumattakaaan lentoaseman ryöstökioskeista.

  http://www.tavex.fi/?main=24

 2. Pitää varmasti paikkansa, ja ei pelkästään Moskovassa vaan muissakin maissa.
  Opiskelin itse 2007 Budapestissa vuoden ja huomasin nopasti että paikallisissa pienissä ”bajamajoissa” oli ehdottomasti paras kurssi. Kannattaa muistaa että mitä rähjäisempi ja syrjäisempi paikka niin sitä pienempi vuokra ja kuluthan maksaa tunnetusti asiakas. Koskaan ei ollut ongelmia eikä humputettu.

  Tein yleensä niin että aina euroalueella viraillessani (reissattiin paljon) kävin nostamassa Visa electronilla riittävän summan euroja lompakkoon, ilman kuluja, ja sitten pidin euroja säilössä ja vaihdoin niitä aina säännöllisesti forinteiksi paikallisissa rahanvaihtopisteissä. Kaveri vaihtoi tullessaan Suomen päässä muistaakseni tuhannella eurolla forintteja ja hävisi aika ison summan siinä. No, hänelle kaikki oli siellä sitten hieman kalliimpaa 🙂

  Meinisiköhän rahanvaihdon edullisuus suurinpiirtein näin, edullisimmasta kalliimpaan:
  1. paikalliset pienet pisteet
  2. automaattista kortilla
  3. suomesta Forexista / pankista
  4. lentokentältä

 3. Kannattaa olla tarkkana, vaikka kirjoittajalta ei oltukaan laskutettu ylimääräisiä piilokuluja. Yleistä on, että
  – ”edullinen” ulkona mainostettu hinta koskeaa esimerkiksi vain yli 1000 euron suuruisia rahanvaihtoja
  – vaihdon lisäksi peritään komissiomaksu, joka on sitä suurempi, mitä vähemmän vaihtaa.

  Mutta kun on tarkkana, hyvin sujuu.

 4. Samoja kokemuksia. Suomessa kannattanee vaihtaa max. vain joku 50- 100 euroa, taksiraha, jos ei ole varma missä määränpäässä pääsee vaihtamaan valuuttaa. Mutta esim. Pietariin tai Moskovaan junalla mentäessä ruplia ei tarvitse ennen määränpäätä. Vaihtopisteitä on heti asemilla ja kaupungilla runsaasti.
  Silti tarkkana saa olla kuitenkin. Kysyy tai kokeilee vaihtaa pientä summaa ensin jos ei ole varma. Monesti vaihtopisteissä ei olekaan näitä määrärajoja. Ruplan vaihtelut näissä vaatimattomissa pikkuisissa vaihtopisteissä ovat melko pieniä. Sensijaan esimerkiksi Latviaan matkustettaessa kannattaa olla erittäin tarkkana. Kun jotain 0,7 latia on yksi euro niin kymmenyksen heitto kurssissa vaikuttaakin todella paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.