Halvat talvirenkaat

Pian tämä on taas tuttu näky (Flickr: Jkensuke)
Pian tämä on taas tuttu näky (Flickr: Jkensuke)

Tänä aamuna oli ainakin täällä Hämeenlinnassa ensimmäistä kertaa tänä syksynä pakkasta, joten nyt alkaa olla hyvä aika hankkia talvirenkaat alle. Tarkan markan uutiskirjeen tilaaja Otso lähetti meille sopivasti vinkkejä siitä, miten auton renkaita ostaessa voi säästää.

Otso kertoi, että vaihtamalla suositellun rengaskoon yleisempään rengaskokoon voi säästää esimerkiksi 100 € neljän renkaan sarjasta. Otson tapauksessa rekisteriotteen suosituskoko oli  215/60/16, joka maksoi 630 €, kun taas yleisempi 215/65/16 maksoi samasta liikkeestä 530 €. Renkaan säde kasvoi tällöin 10 mm, joten rengas mahtui vielä hyvin lokasuojaan.

Rengaskokoa muuttaessa on hyvä pitää mielessä pari asiaa. Rengastukku.fi:n mukaan renkaan ympärysmittaa saa muuttaa ilman muutoskatsastusta enintään 5 %. Renkaan ympärysmitan muutos vaikuttaa myös auton mittarivirheeseen samalla prosenttimäärällä, sillä auto laskee nopeuden renkaan pyörimisnopeuden perusteella. Esimerkiksi renkaan ympärysmitan kasvattaminen prosentilla kasvattaa auton nopeutta prosentilla mittarilukeman pysyessä samana.

Otso vihjasi meille myös laskurista, jolla rengaskokoja voi vertailla: http://users.tkk.fi/u/lkytomaa/2cv/rengas.html

Mikäli talvirenkaat on omaan autoon vielä ostamatta, kannattaa huomioida tarjonta myös verkkokaupoissa kuten Rengaskeskus.com *, Rengas-online.fi * ja Tyremate.fi *. Erityisesti viimeisin on tarkistamisen arvoinen, sillä Tyremate.fi tarjoaa lokakuun loppuun asti 10 % alennusta kaikista talvirenkaista *.

Kiitos vielä Otsolle näistä vinkeistä. Tässä oli paljon uutta tietoa meillekin.

3 kommenttia

  1. Höpö höpö. Sponsoroitujen linkkien sijasta kannattaa suunnata Toriin tai Huutonettiin ja ostaa sieltä renkaat. Tai kysyä liikkeistä käytettyjä. Tosin se olisi kannattanut tehdä jo.

    Itse ostin lähes iskemättömät ja kaikilla nastoilla olevat kumit satasella hyvissä ajoin ennen tämän vuoden sesonkia. Ostin ne myös Hämeenlinnasta. Kun lunta sitten luvattiin, vaihdatin ne vanhoille vanteille liikkeessä 70 eurolla. Samalla rahalla myös renkaat vaihdettiin autoon.

    Lopullinen hinta: 170 euroa ajo-ominaisuuksiltaan uutta vastaavista renkaista.

  2. Vinkki niille, jotka uskaltavat ajaa ilman nastoja: moni uuden auton ostaja vaihdattaa auton alla valmiina olevat kitkat nastarenkaisiin, jolloin rengasliikkeelle jää pari kilomeriä ajetut kitkat myytäväksi pois kuleksimasta. Ne saa edullisesti ja kitkoilla voi sitäpaitsi ajaa keväällä pitempään tai ne voi vaihtaa syksyllä aikaisemmin alle. Kitkat eivät ole jäällä niin hyvät kuin nastat, mutta paremmat kaikilla muilla keleillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.