Negatiivinen kassavirta

Sisällysluettelo
Alaselkäkipu
Alaselkäkipu

Yritykselle mikään ei ole niin paha asia kuin negatiivinen kassavirta eli tilanne, jossa sisään tulee vähemmän rahaa kuin menee ulos. Vaikka yrityksen kassassa olisi miljardeja rahaa, ei kassa kauaa kestä ellei tulovirtaa saada käännettyä positiiviseksi.

Minulla on nyt parin kuukauden ajan ollut sama ongelma henkilökohtaisessa taloudessa. Sen jälkeen kun lopetin palkkatyöt reilu vuosi sitten en ole pystynyt nostamaan omasta yrityksestäni palkkaa kuin 1200 euroa kuukaudessa. Omistan toki yritykseni kautta osuuden Ostohyvitys.fi-palvelusta, mutta tuoltakaan emme ole vielä palkkaa nostaneet, sillä olemme käyttäneet kaiken rahan minkä voimme uusien käyttäjien hankintaan.

Olen tässä samalla miettinyt sitä, että vaikka yrittäjänä saisi yrityksen myymisestä satojakin tuhansia euroja olisi usein loppupeleissä ollut järkevämpää olla vain koko aika palkkatöissä. Stressitaso olisi varmasti ollut pienempi ja niitä elinvuosia olisi helposti useampi kymmenen edessä eläkkeellä.

Tekemistäni on haitannut viimeisen kuukauden ajan lisäksi pahentuneet terveydelliset ongelmat. Selkävaivani on mennyt pikkuhiljaa huonompaan suuntaan ja reilu kaksi kuukautta sitten tilanne meni niin pahaksi, että en ole pariin kuukauteen pystynyt kävelemään normaalisti. Kävin magneettikuvassa ja röntgenissä ja kuulemma yksi nikamavälini on kulunut melko pahasti ja lisäksi minulla on jokin krooniseksi mennyt tulehdus selkärangan ”takaosassa”.

Ehdin käydä pari viikkoa fysioterapiassa ja juuri kun selkävaivani oli vähän helpottamassa iski flunssa, jonka vuoksi olen nyt viikon verran puhekiellossa. Lääkäri sanoi, että kysymyksessä on äänijänteiden tulehdus tai joku vastaava. Ongelmana tässä on, että olen nyt 10 päivän yskinyt öisin aika pahasti ja aina kun yskäisen, tuntuu selässä kipu. Tämä päivä meni Kelan sairauspäivärahahakemuksia täytellessä. Samalla huomasin miksi yrittäjän kannattaisi asettaa heti alusta asti oma eläketulo samalle tasolle kuin palkkatöissä. Valitettavasti vain yritystoiminnan alkuvaiheessa ei yleensä tällaisia rahoja löydy.

Tänään kävi myös niin, että jouduin siirtämään rahaa vararahastostani käyttötilille päin. Magneettikuvaus maksoi yli 500 euroa. Kaiken kaikkiaan lääkärikuluihin, fysioterapiaan ja eri tutkimuksiin on mennyt viimeisen parin kuukauden aikana jo yli 2000 euroa.

Olisi hauska tietää, että olisinko tämän terveemmässä kunnossa jos en olisi ryhtynyt yrittäjäksi vaan olisin jäänyt palkkatöihin. Tiedä häntä. Kaikenlaisia juttuja oli kyllä jo silloin.

Iltapäivälehdessä oli ilmoitus, että jokin ”Suomimies”-ohjelma etsii suomalaista miestä vuoden mittaiseen kuntoiluprojektiin. Vähän luulen, että sinne ei kyllä näin raihnaisessa kunnossa olevaa kaveria oteta. Eiköhän sinne valikoidu joku ikänsä jääkiekkoa pelannut kaveri, jolle on vain lapsen syntymän jälkeen tullut pari lisäkiloa.

Kukakohan neuvoisi meitä liikuntatuntien hylkiöitä ja ikänsä tietokoneen ääressä viettäneitä sekä tunnollisesti vielä koulupäivän jälkeen pari tuntia läksyjä tehneitä, että miten näistä kohtuullisen nuorella iällä alkaneista selkävaivoista pääsee eroon?

No, täytyy katsoa. Ehkä jossakin vaiheessa keksin, että miten tätä yrittäjyyttä oikein on tarkoitus harrastaa ilman, että kaivaa samalla itselleen ennenaikaista hautaa. Sitä odotellessa.

10 kommenttia

 1. Yleensä en kommentoi mitään, mutta nyt on pakko. Sä et saa lannistua, kun olet meidän bloggareiden edelläkävijä ja esikuva 🙂 Kassavirta-asia pitää paikkaansa kyllä, mutta… vuosia ihan eri alan yritystä vierellä seuranneena kun idea on oikein hyvä niin se kitkutus palkitaan vielä 🙂

 2. Juu, kaiken se yrittäjä tässä maassa sietää. Itse olen kitkutellut 1000,- / kk jo 15 vuoden ajan. Ei ole ollut varaa syyslomiin/hiihtolomiin tai edes kesälomiin. Palkansaajana olisin ollut oikeutettu kaikkiin noihin. Sairastanut olen, mutta senkin olen tehnyt töissä, joten sairaus päivärahojakaan en ole saanut. Eläkekin jää tosi pieneksi, ei ole siis silloinkaan varaa pitää lomia. Omaisuuttakin olen joutunut myymään henkeni pitimeksi. Omaisuutta siis, joka oli ansaittu ennen yrittäjyyttä.
  Vaikealta tuntuu ajatellakkaan tulevaisuutta. Nytkin taloustilanne Suomessa erittäin paha, joka heijastuu mikroyritysten konkurssiaaltoon. Seuraavan kymmenen vuoden aikana n.75 000 yritystä/yrittäjää joutuun lopettamaan toimintansa joko lopettamalla/myymällä/konkurssiin ajautumalla.
  Yhteiskunnassa ja uutisissa hehkutellaan vain näitä START-UP-yrityksiä. Kukaan ei mainitse sanallakaan näitä STOP-DOWN-yrityksistä mitään.

 3. Älä anna periksi…

  Se on kyllä aivan totta mitä sanoit, olen itsekin laskeskellut että palkansaajana tienaa paremmin kuin pienyrittäjänä. Toisaalta ”vapaudelle” on myös annettava jokin arvo.

  Tseppiä!

 4. Ainakin rehellinen juttu, joskus kun annetaan sekin kuva, että yrittämällä rikastuu. Toivon, että selkävaivoihin löytyy apu! Älä luovuta. Mites jäsenkorjaaja?
  Liityin Ostohyvitys-sivuille, tyhmä en ole aikaisemmin älynnyt. Tässä kitkutellaan peruspäivärahalla ja töitä soisi löytyvän jo pikkuhiljaa! Tsemppiä.

 5. Moi!

  ”Kukakohan neuvoisi meitä liikuntatuntien hylkiöitä ja ikänsä tietokoneen ääressä viettäneitä sekä tunnollisesti vielä koulupäivän jälkeen pari tuntia läksyjä tehneitä, että miten näistä kohtuullisen nuorella iällä alkaneista selkävaivoista pääsee eroon?”

  No minäpä neuvon. Kyse on reumaattisista kivuista, googleta selkärankareuma. Älä turhaan pelästy liikaa. Kroonisena kyse on sairaudesta, mutta tilapäisenä oireiluna kyse on reumaattisesta tilasta. Reumaattiset kolotukset iskevät nimenomaan tunnollisille ihmisille.

  Pari hyvää linkkiä.
  http://hidastaelamaa.fi/2012/11/energian-ihme-meditoiva-bisnesmies-mielen-vika/
  http://www.elake-fennia.fi/Yrittaja/Yrittajan-tyossajaksaminen/tutkimusyhteenveto

  Avain onneen on saada kroppa ja mieli synkronoimaan keskenään ja tottahan toki se on vaikeaa, kun kassavirta on negatiivinen. Lohdutukseksi voin kertoa, että oireesi eivät ole lopullisia eikä sinua ole tuomittu kokemaan erlaisia kipuja ja kolotuksia loppuelämääsi.

  Olen monessa liemessä keitetty ja olen kipuni selättänyt. Ps. saat halutessasi lähettää verkostoitumispyynnön sähköpostiosoitteeni nimen perusteella LinkedIn-palvelussa.

 6. Toistakymmentä vuotta yrittäjän vaimona sivusta yrittäjyyttä seuranneena, toivottelen sinnikkyyttä. Ainakin miehelleni oli parasta, että jäi palkkatyöstään pois vaikka taloudellisesti se on ollut meidän perheelle miinusta. Sairastaminenkin on hankalaa. Mieheni joutui ohitusleikkaukseen viime keväänä melko yllättäen ja päälle tuli kolmen kuukauden sairausloma (suurinpiirtein mitään ei saanut tehdä). Tilanne olisi ollut melkoinen katastrofi, jos en olisi ollut opiskelija (ilmainen työntekijä) ja pystynyt pitämään firmaa auki kriittisimmän ajan. Kyllä vaikeuksista jotenkin aina selvitään, mutta siihen ajatukseen olen jo tottunut, että suuria rikkauksia elämä ja yrittäjyys ei tuo tullessaan. Tsemppiä sinulle ja koita tervehtyä!

 7. Erinomaista Regina, yrittäjän paras ja luotettavin apu on aina ollut lähin omainen ( yleensä vaimo/naisystävä ,) samoin mulla, en olisi jaksanut yksin, sillä vaimolla kuitenkin hyväpalkkainen päivätyö ja lapsetkin ollaan kunnialla saatu täysikäiseksi. Joskus vain miehen itsetunnolle käy huonosti kun joutuu pyytelee viikkorahoja ( lue > olutrahoja pubiin ) kun yllättäen nainen onkin parisuhteen taloudellisesti kantava voima. Suomalaisessa yhteiskunnassa se on aikaisemmin ollut miehen harteilla. Mutta niin ne ajat muuttuvat ja itse toivoisin, että se naisen euro olisi sama kuin se miehen euro ( nyt kait se naisen euro on siinä 0,8 euroa )

 8. Mun vinkki selkäsairauksiin oli uiminen. En ole niin tarkkaa lukenut viestejäsi että tietäisin missä päin Suomea olet, mutta Helsingissä on uiminen erittäin edullista. Uimalippu maksaa n 5 euroa ja sarjalippuja on myös käytössä. Halvemmalla voi saada liikuntaseteleitä ostamalla esim. huutiksesta.

  Mulla oli tosi pitkä työrupeama, tein joka pv ylitöitä ja selkään sattui. Aloin kerran viikonlopun aikana käymään uimassa ja selkäkivut loppuivat muutaman kerran jälkeen.
  4 x 5 euroa = 2o euroa kuussa on aika törkeen paljon vähemmän kuin sun 2000 euron lasku. Mikä toimii yhdelle ei aina toimi toiselle mutta suosittelen kokeilemaan. Uimisella saa myös älyttömän hyvä mielen ja pääsee saunaan kaupan päälle. Ei tarvi kotona saunaa lämmittää = säästää sähköä :).

 9. Tutustuppa Antti Heikkilän juttuihin tuon selkäkivun osalta. Suosittelen todella lämpimästi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *