Laulumaan huonekalut

Laulumaan Olivia TV-taso
Laulumaan Olivia TV-taso

Tilasimme Hämeenlinnan Stemmasta pari viikkoa sitten meille kotiin uusia huonekaluja. Pitkän valintaprosessin jälkeen päädyimme Laulumaan Olivia-sarjan TV-tasoon ja kapeaan lasivitriiniin.

Stemma toimitti huonekalupaketit kokoomattomana eilen. Aloitin kokoamispuuhat eilen illalla tv-tasosta, mutta aika äkkiä aloin epäillä, että meille tullut sarja on ehkäpä hieman maanantaikappale. Ohjeessa ensimmäisenä olivat tason sisäseinät, mutta tuosta ruuvipussista ei löytynyt laisinkaan kuvan mukaisia välilevyjen pidikkeitä.

Jatkoin kuitenkin kokoamista, mutta välittömästi seuraavassa vaiheessa eli jalkojen kiinnittämisessä pohjalevyyn tuli seuraava ongelma. Ohjeen mukaan minun olisi pitänyt kiinnittää jalat ruuveilla, jotka olivat aivan liian paksuja jalkojen kiinnittämiseen. Tällaisia ruuveja ei kuitenkaan ollut pakkauksessa kuin kaksi. Lisäksi jalkojen sisäsivuissa oli selkeät puutappien paikat, joista ohjeessa ei mainittu mitään.

Ohjeen ehdottama tapa tv-tason jalkojen kiinnitykseen
Ohjeen ehdottama tapa tv-tason jalkojen kiinnitykseen

Huomasin kuitenkin, että pakkauksessa oli mukana kahdeksan puutappia, neljä ruuvia sekä kaksi paksumpaa ruuvia. Päättelin, että näillä kiinnitystarvikkeilla saisi jalat kiinni. Näin tein ja jalat menivät tukevasti kiinni.

Tämän jälkeen piti koota laatikot, mutta ohjeessa viitattiin erilliseen ohjeeseen laatikoiden kokoamiseksi. Laatikoiden kokoamisohjetta ei löytynyt mistään.

Laitoinkin sähköpostia Laulumaalle ja lisäksi päätin, että käyn kysymässä kommenttia Stemmasta. Laulumaalta tuli ensin aamulla tuo laatikoiden kokoamisohje. Tämän jälkeen selitin vielä muut ongelmani ja pyysin, että he laittaisivat minulle tämän tason kokoamisohjeen vielä huvin vuoksi. Epäilin nimittäin, että saamani ohje oli eri versiolle tv-tasoa. Sain ohjeen ja kuinka ollakaan, sähköpostiini tupsahtanut ohje erosi pakkauksessa tulleesta ohjeesta muun muassa tv-tason jalkojen kiinnityksen osalta.

Soitin vielä Stemmaan ja ajattelin, että loput jutut selviävät siellä. Stemmassa minulle kerrottiin, että he olivat kokeilleet koota yhden tv-tason itse näillä pakkauksen mukana tulevilla ohjeilla. Lopputulos oli halki mennyt tv-tason jalka, aivan kuten epäilinkin. Kysyin heiltä lisäksi näiltä alla olevassa kuvassa olevista kiinnitystapeista.

Laulumaan ohjeen mukaiset kiinnitystapit ja mukana tulleet kiinnitystapit
Laulumaan ohjeen mukaiset kiinnitystapit ja mukana tulleet kiinnitystapit

Epäilin, että näillä mukana tulleilla tapeilla väliseinille ei tulisi sivuttaistukea. Olen koonnut tällaisia huonekaluja aiemminkin ja minulla oli aika hyvä käsitys miltä tuo kuvan mukainen ja selkeästi tähän kuuluva kiinnitystappi näyttäisi. Stemmassa oli näitä varaosina, mutta ei valitettavasti tarpeeksi. He kuitenkin vakuuttivat, että näilläkin tapeilla rakenteesta tulisi tarpeeksi tukeva. Vähän epäilin, mutta päätin kokeilla tätä. Lopputulos oli tukevampi mitä odotin, mutta levyt falskasivat vielä jonkin verran.

Nyt viimeisimpänä yritin kiinnittää tv-tason sisäväliseiniä. Tämä oli lopulta se kohta, jossa oli pakko nostaa kädet pystyyn. Kokeilin mallata sisäseiniä paikalleen ja ihmettelin kun seinä ei meinannut millään tippua paikalleen. Kääntelin ja ihmettelin, että olisinko tehnyt jotain väärin. Sisäseinä meni kyllä molemmin päin paikalleen tv-tason kanteen, mutta pohjaan en tuota saanut kiinni. Tässä vaiheessa otin käteen mittanauhan ja mittasin reikien paikat eli levyissä.

Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, ei ole mikään ihme, että levy ei mene paikalleen. Tv-tason pohjassa olevat ruuvinpaikat on tehty reiän ulkoreunan kohdalle, ei reiän keskikohdan kohdalle kuten kuuluisi.

Ruuvin reiän paikat oli mitattu reiän reunasta, ei keskikohdasta
Ruuvin reiän paikat oli mitattu reiän reunasta, ei keskikohdasta

Tuon saisi ehkä vasaralla hakkaamalla uppoamaan tuohon MDF-levyyn, mutta ero tuossa reiän paikassa väliseinän levyssä ja pohjan ruuvin paikassa on niin suuri, että tässä kohti on kyllä pakko luovuttaa.

Tilanne olohuoneessa perjantai-iltana
Tilanne olohuoneessa perjantai-iltana

Tällä hetkellä siis tv-tason kanssa on ollut seuraavia ongelmia:

 • Laatikoiden kokoamisohje puuttui
 • Yleinen kokoamisohje ja mukana tulleet osat eivät vastanneet toisiaan
 • Tv-tason väliseinät eivät sovi tv-tason pohjaan
 • Seinien kiinnitykseen tarkoitettuja osia ei ole mukana pakkauksessa
 • Levyjen kannattimet eivät vastaa ohjetta
 • Ovien saranoiden laittaminen paikalleen ohjeen mukaisesti esti seuraavan työvaiheen tekemisen ja saranat piti irrottaa
 • Jalkojen kiinnittämiseen tarvittavia ruuveja ei ollut mukana pakkauksessa
 • Jalkojen kiinnittäminen ohjeen mukaisesti olisi aiheuttanut jalkojen halkeamisen
Lisäksi ohjeessa ei ollut näytetty kovinkaan selkeästi miten päin väliseinät ja jalat tulee asentaa.

Tällä hetkellä paras vaihtoehto on soittaa maanantaina Stemmalle ja pyytää, että tulevat hakemaan tämän pakkauksen pois ja hankkivat Laulumaalta paremman version tilalle.

Tässä vaiheessa voin suositella ainakin, että mikäli tilaatte huonekaluja Laulumaalta, ostakaa ne valmiiksi koottuna. Lisäksi minulle on tullut ihan uudenlainen kunnioitus Ikean huonekaluja kohtaan. Tämä tv-tasokin maksoi kuitenkin 619 euroa mikä ei mielestäni ole mikään ihan pikkuraha.

Ihan uteliaisuudesta, onko teillä lukijoilla kellään kokemuksia näistä Laulumaan huonekaluista? Onko minulle sattunut vain vähän maanantaikappale?

20 kommenttia

 1. Laulumaan huonekaluista minulla ei ole kokemusta (johtuen tuosta niiden korkeasta hinnasta…), mutta samanlaisia kokemuksia muiden firmojen tuotteista löytyy. Sotkasta ostin muutamia vuosia sitten tv-tason, jossa piti olla keskellä kaksi hyllyä ja näiden molemmin puolin lasiovelliset kaapit joihin olisi tullut hyllyjä dvd-levyjen säilytystä varten. Kasattuani tason koitin asentaa dvd-hyllyjä kaapissa olevien kannakkeiden varaan, mutta kaapit olivat liian kapeat hyllyjä varten… hyllyt olen mitannut tasan dvd-levyn kotelon levyisiksi, joten ovat sen levyiset, kuin pitää, mutta tasoon PORATUT REIÄT kansilevyssä ja pohjalevyssä, jotka ovat näitä kaapin ulkoseiniä varten, oli TEHTY N. 1 CM ”LIIKAA SISÄÄN”… myös ikeasta ostamassani kovapuupenkissä oli REIÄT, joihin penkin jalakset kiinnitettiin joillakin metallisilla tapeilla tai ruuveilla, PORATTU N: PUOLI CM VÄÄRÄÄN KOHTAAN. Nämä sai kuitenkin vasaralla hakattua paikoilleen… Minun mielestäni paras vaihtoehtosi olisi palauttaa taso Stemmalle ja pyytää rahat takaisin. (Ehkä vitriini myös, vai oletko sen jo saanut kasattua.) Paras ja halvin vaihtoehto varmasti olisi ostaa tv-taso käytettynä esim. Tori.fi-sivustolta ja toiseksi paras vaihtoehto etsiä mieluinen taso vaikka Ikeasta. Sieltäkin sen luultavasti saa ainakin 300 euroa halvemmalla, kuin Stemmalta..? Mielestäni ei ole mitään järkeä maksaa jostain tuotteesta suuria summia vain merkin takia = että vastaavanlaisen tuotteen saat nytkin jostain liikkeestä ehkä jopa 70% halvemmalla, kuin kyseinen Laulumaa-taso. Käytetyn tason voit hakea mistäpäin Suomea hyvänsä ja silti varmasti jää bensakuluineen (+mahd. tuntipalkkoineenkin?) halvemmaksi, kuin tuo uusi. Tietenkin kauempaa voi ehkä postitus tai matkahuollon rahti tulla halvemmaksi.

 2. Päivityksenä sen verran, että tajusin näin lauantaiaamuna, että Stemmahan on tänään auki. Soitinkin heille äsken.

  Kerroin tästä ongelmasta väliseinien kanssa ja he lupasivat hakea osat maanantaina pois, laittaa reklamaation Laulumaalle, koota tv-tason ja toimittaa tuon minulle koottuna.

  Täytyy vielä maanantaina varmistaa, että he tilaavat Laulumaalta uuden kappaleen. Tämän kyseisen soisin palautuvan Laulumaalle näiden kommenttieni kera.

 3. Kuvien perusteella et ole ottanut asennuskaljaa. Ilmankos ei onnistu ihan selkeillä ohjeilla.

 4. Jesse: Kävi kyllä mielessä. Jos alla olisi ollut pari keppanaa niin pienet virheet reikien paikassa ei olisi tuntunut misssään. Jotain sopivaa massaa vanhaan reikään ja uusi oikeaan paikkaan porakoneella. Problem solved.

 5. Työkaverini appiukko on huonekalukauppias että kyseinen kaveri ostaa huonekalut siltä.
  Kauppias edustaa varmaan kaikki suomen suuret huonekalu merkit ja kyllä se on että jokaiselta valmistajalta tulee ihan liian usein vääreiä ruuveja, osia puuttuu, ovia puuttuu kaapeista jne jne.

  IKEA on ainot luotettava siinä kohdassa vaikka jotkut on sitä mieltä että laatu olisi huonompi niin Ikean kalusteet on helppo kasata ja osat on aina tallessa jos joku ei ole pöllinyt niitä paketista.

 6. Ihan samaa lastulevyähän nuo kaikki ovat mitä Ikeakin käyttää, eli ei siinä laadussa varmaan kummoista eroa ole suuntaan tai toiseen, mutta Ikealla on tosiaan yleensä kaikki palat ja vähän ekstrojakin mukana :).

 7. Nimenomaan, ovat samaa kalustelevyä (tai puuta) joka paikassa.

  Siksi tuo hinta ainakin minua hirvittää…
  että joku maksaa jostain tv-tasosta yli 600 euroa!!!

  (Ja sitten kertoo siitä jossain ”tarkanmarkan” sivustolla… 😀 joku tässä ei nyt täsmää :DDD)

 8. Sotkasta vastaavia kokemuksia.

  Yhden dvd-kaapin lasiovet olivat liian isot. Kaapin pariovet kun menivät n.10cm päällekkäin. Uudet sain pienen odottelun jälkeen enkä kuulemma ollut ainoa, jolla vastaava ongelma.

  Nyt taas pari viikkoa sitten ostin tuommoisen lipaston, jossa ei ollut mukana takalevyä ollenkaan! Eikä sitä enää tuonne väliin saakaan, kun laitan yleensä liimalla nämä kiinni.

  Tässä lipastossa oli myös hieman samaa ongelmaa kuin sinulla noissa ohjeissa. Ohjeiden kuvat erosivat todellisuudesta aika paljon mm. noiden samojen sidontaruuvien osalta mistä sinäkin laitoit kuvan. Meni aika kauan ruuveja lattialle levitettäessä ja pohtiessa mikä kuuluu minnekin. Onneksi itsellänikin kokemusta, toi olisi voinut olla ensikertalaiselle melkoisen hankala operaatio.

 9. Suomalaisilla firmoilla ei tunnu olevan aina aivan hanskassa tuo meininki. Ei olisi varmaan paljoa vaadittu, että kaikki ruuvit ja reiät ovat oikein ja ohjeetkin mukana. Tällä ajetaan sitten nekin asiakkaat seuraavaksi johonkin Ikeaan..
  Ja Suvi heippahei! 🙂
  Onneksi maailmassa on muitakin, ihmisiä, kun niitä jotka ostavat muutakin, kun halvinta riistotuotetta 🙂
  http://metsablogi.wordpress.com/2012/12/13/ikea-hakkaa-ikimetsia-karjalassa/

  1. No heipä hei, Henri 🙂 Voin myöntää, että en ollut kuullutkaan Ikean puun mahdollisesta alkuperästä aiemmin. On tosiaan hyvä, että on myös niitä, jotka pystyvät ostamaan aina kalleinta eikä tarvitse tukea näitä ”halvinta riistotuotetta” valmistavia yrityksiä. Onko sinulla jotain varmaa tietoa siitä, ettei Laulumaa käytä huonekalujensa valmistukseen kyseenalaisin keinoin hankittua materiaalia? Entä onko sinusta parempi ostaa kaupasta uusia ja kalliita huonekaluja, kuin kierrättää hyväkuntoisia käytettyjä (mikä säästäisi näitä kallisarvoisia luonnonvaroja)? (Ps. Kyllä se voi olla paljon vaadittua niiltä koulujakäymättömiltä huonekalutehtaan työntekijöiltä siellä ”hikipajalla ” Ikean tehtaan naapurissa kasata niitä Suomalaisen firman huonekaluja prikulleen oikein, kun eivät osaa lukea, eivätkä tunne metristäjärjestelmää… :p )(Pps. Sorry tästä turhan bullshitin jauhamisesta, täällä piti kai kommentoida vaan näitä kokoamiskokemuksia…)

 10. Oikeat huonekalut ostan muualta, mutta pikkujuttuja olen ostanut Lidlistä. Puun laatu on heikko, mutta osat ja ohjeet liki täydelliset ja suoraviivaiset -saksalaiseen tapaan?

 11. Ostin kesällä Laulumaan kalliin lipaston ja mieheni kokosi sen itse. Pakkauksessa oli kaikki ohjeet ja ruuvit. Lipasto saatiin hyvin kasaan ilman pahempia kirosanoja 🙂

 12. Ostin kesällä Laulumaan kalliin lipaston ja mieheni kokosi sen itse. Pakkauksessa oli kaikki ohjeet ja ruuvit. Lipasto saatiin hyvin kasaan ilman pahempia kirosanoja 🙂

 13. Markus, jos nuo kasaus-hommat olis menny ihan putkeen, niin olisitko kirjoittanut tänne artikkelin siitä, kuinka kaikki osat oli mukana ja kasauskin sujui sukkelaan??

  Ainahan noita sattuu, mutta tässä posistiivista on tuo, miten myyjä paikkaa tilanteen ja saat hyvityksenä uuden tason kasauksen ja kuljetuksen.

 14. Jukka: Tämä episodi sai meidät oikeasti kyselemään teiltä lukijoilta, että mitkä on ollut parhaita ostoksia ikinä: https://www.tarkkamarkka.com/foorumi/threads/parhaat-ostoksesi.555/#post-753

  Tarkoitus olisi tehdä omista parhaista ostoksista juttu tässä seuraavaksi juurikin tämän episodin vuoksi.

  Ja tosiaan, Stemma hoitaa hommaa ihan kivasti ja Laulumaaltakin on kuulemma laitettu meille tulemaan iskemätön ja toivottavasti oikein porattu versio tästä huonekalusta.

  Tämä episodi ei myöskään ollut ilmeisesti Laulumaalle ihan turha, sillä nuo osat tehdään kuulemma koneessa, joka tekee ”aina samaa työtä” eli heillä olisi koko tuotantoerässä tämä sama virhe. Sillä, että otin tämän asian esiin pelastin mahdollisesti heiltäkin melkoisen rahasumman.

 15. Laulumaan huonekaluista ei ole kokemuksia ja yritän muutenkin vältellä kalusteita jotka joutuu itse kokoamaan.

  Viimeksi kun kalusteita hankin, niin sohvalle ja nojatuolille raheineen ei tarvinnut tehdä mitään. TV-tason osalta ilmoitettiin, että on valmiiksi koottu, vain jalat pitää kiinnittää itse. Taso saapui kuitenkin jalat kiinnitettyinä. Työtuolin osalta ilmoitettiin, että jalka pitää kiinnittää itse, myöskin se tuli valmiiksi koottuna. Pari lipastoa olen ostanut, nekin olleet valmiiksi koottuja. Ruokapöydän jalat olisi pitänyt kiinnittää itse mutta koska sen osalta valmistajalla oli toimitusongelmia niin tuli pöytä ja mies, joka laittoi jalat kiinni 🙂 Ainoa huonekalu jonka olen joutunut kokoamaan taitaa olla Muuramen hyllystö. Erikseen en ole joutunut kokoamisesta maksamaan vaan se on ollut noiden tuotteiden normaali toimitustapa, en usko että niitä olisi edes ollut mahdollista saada koottavina versioina.

 16. Sen kerran kun ostin jotain muuta kuin Ikeaa, minulla oli aivan samanlaisia ongelmia. Jouduin väärän levyn saamaan jälkitoimituksena ja käyttämään omia ruuvejani kasaukseen. Ja maksoin tästä lastulevykasasta 3x hinnan Ikeaan. Ja totta puhuen en edes jaksa uskoa että lastulevy olisi yhtään sen paremmin hoidetuista puista kuin Ikean levyt, Ikeaa on vain helpompi syyttää isona firmana.

 17. Todellakin, aika hupaisaa että kerrot ”Tarkan markan blogissa” ostaneesi tv-tason kiskurihintaan. No okei, halvalla ei saa hyvää eikä köyhällä ole varaa ostaa halpaa, bläbläblä…

  Kokoamiseen voin sen verran kommentoida, että jotkut osaa, jotkut taas ei.

 18. Tämäkin blögi on mennyt ostos-painotteiseksi hurskasteluksi.
  Kerskakulutuksella törsätään monin kerroin sen mitä mitättömillä säästovinkeillä ”tienataan”.
  Ei jatkoon…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.