3 apuvälinettä henkilökohtaisen talouden hallintaan

Toshl.com
Toshl.com

Yksinkertainen tulojen ja menojen kirjaaminen on monelle toimiva keino raha-asioiden hallintaan. Erityisen suositeltavaa se on, jos rahat eivät tunnu koskaan riittävän, eikä ole tarkkaa käsitystä siitä, minne rahat joka kuukausi häviävät.

Olen listannut alle kolme palvelua, joista voi olla apua omien menojen seurannassa.

Toshl

Toshl on ainoa tässä mainituista palveluista, joita olen itse pidempiaikaisesti käyttänyt ja jota voin henkilökohtaisesti suositella. Käytin Toshlia viime vuonna noin kuuden kuukauden ajan ja sain palvelun avulla aika hyvän yleiskuvan siitä, minne rahani pääasiassa menevät.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan palvelussa on kyse siitä, että aina kun käyttää rahaa, merkitään käytetty rahamäärä Toshliin ja kirjoitetaan lyhyt tunniste siitä, mihin rahat käytettiin. Tunniste voi olla esimerkiksi ”ruoka”, ”bensa” tai ”vaatteet”. Kun käyttää rahaa uudestaan samaan asiaan, merkitään käytetyn rahamäärän yhteyteen tämä sama tunniste. Toshl osaa muodostaa menoista kaavioita, joista näkee paljonko rahaa on tullut käytettyä ja mihin, sekä kertoa, miten tämän kuun menot ja tulot eroavat aiemmista kuukausista.

Toshlia ei ole saatavilla suomeksi, mutta jos englantia osaa edes jonkin verran, onnistuu palvelun käyttäminen todennäköisesti ilman suurempia ongelmia. Sen verran simppelistä ja pelkistetystä sivustosta on kyse.

Toshlia voi käyttää selaimen lisäksi myös älypuhelimella, mistä syystä palvelusta itse alun perin innostuin. Käytetyn rahamäärän näpyttely kännykällä heti ostosten tekemisen jälkeen ei ollut kovinkaan iso vaiva. Kännykkäsovellus on ladattavissa iPhonelle, Androidille, Symbianille, MeeGolle ja Windows Phonelle. Käyttämästäni Android-sovelluksesta en pitkähköä käynnistysaikaa lukuun ottamatta keksi pahaa sanottavaa.

Toshlin perusversio on ilmainen. Palvelusta on saatavilla myös enemmän ominaisuuksia sisältävä Pro-versio hintaan 1,99 $ kuukaudessa tai 19,99 $ vuodessa, mutta itse ainakin koin ilmaisen version ihan riittäväksi.

Jos Toshliin haluaa tutustua rekisteröitymättä, kannattaa kokeilla palvelun demoa.

https://toshl.com/

Omatalous.com

Omatalous.com on Jani Tietäväisen luoma, ulkoasultaan Excel-taulukkoa muistuttava palvelu talouden hallintaan. Palvelussa voi kirjata menojaan valmiisiin kategorioihin tai kategorioita voi luoda itse lisää. Palvelu osaa luoda kirjatuista menoista ympyrä- ja pylväskaavioita vuoden tarkkuudella.

Omatalous.comia voi kokeilla yhden kuukauden ajan ilmaiseksi. Lisäkuukaudet maksavat 1,28-1,67 euroa riippuen siitä, kuinka monta kuukautta kerralla ostaa.

http://www.omatalous.com/

Verkkopankkien omat palvelut

Monet verkkopankit tarjoavat asiakkailleen omia palveluita tulojen ja menojen seurantaan. Nämä palvelut ovat tyypillisesti maksullisia. Esimerkiksi Osuuspankin Oma talous -palvelun suositushinta on 1,20 euroa kuukaudessa. 18-25-vuotiaille palvelu on ilmainen.

Verkkopankkien omissa palveluissa on se etu, että ne osaavat tilitapahtumien perusteella kertoa esimerkiksi mihin rahoja tuli käytettyä viime vuonna. Toshlin ja Omatalous.comin kaltaisten palveluiden kanssa pitää aloittaa tyhjästä ja hyödyllistä tietoa kulutustottumuksistaan saa vasta, kun palveluita on jo jonkin aikaa käyttänyt.

Markus kirjoitti vuonna 2009 tarkemmin tulojen ja menojen seurannasta verkkopankeissa. Kirjoitus vaikuttaisi pääpiirteiltään pitävän edelleen paikkansa.

Tämä ei missään nimessä ole kattava katsaus tulojen ja menojen tarkasteluun tarkoitetuista työkaluista, vaan pikemminkin pieni pintaraapaisu. Internet on täynnä vastaavia ilmaisia ja maksullisia palveluita. Jos sinulla on kokemuksia jonkin sellaisen käyttämisestä, kerro niistä kommenteissa.

5 kommenttia

  1. Balancion http://www.balancion.com/ integroituu verkkopankkien kanssa suoraan, joten ei kaikkia menoja tarvitse itse sinne syöttää. Hinta on 4-6e/kk, riippuen tilauksen kestosta. Voi kokeilla viikon maksutta.

  2. Kyllähän korttiaikana Balancion on paljon vaivattomampi kuin Excelit. Jostakin muistan lukeneeni tästä testauksenkin aikoinaan?

  3. Ja siinäpä menikin sitten se palvelu:

    19.3.2013 KLO 13.00 Yksityishenkilöiden talouden hallintaan, suunnitteluun ja seurantaan erikoistunut Balancion lopettaa verkkopalvelunsa 29.3.2013. ”Kiitollisena, mutta samalla haikeana totean, että emme ole saavuttaneet liiketoiminnallisia tavoitteitamme ja siten joudumme sulkemaan palvelumme”, toteaa Balancionin perustaja ja toimitusjohtaja Jussi Muurikainen.

    1. Näemmä palvelu on ostettu Ferratumin toimesta ja elää ja voi hyvin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.