Hunajaa vai lisäainetta?

Mieleinen hunaja vai epämiellyttävä lisäaine?
Mieleinen hunaja vai epämiellyttävä lisäaine?

Tulimme ostaneeksi kotiin vähän parempaa, suomalaista hunajaa. Kun katsoin tarkemmin tuoteselostetta huomasin, että tästä ”hunajasta” oli hunajaa vain 53 %. Loppu oli polydekstroosia (E1200) ja vettä. Kyseisen firman verkkosivujen mukaan polydekstroosia osuus on 34 %.

Kyseisen Mieluinen hunaja -tuotteen sivujen mukaan polydekstroosi on:

Ravintokuitua, jonka olemassaolon huomaa vatsan hyvinvoinnista ja ruuansulatuksen tehostumisesta. 4-12 gramman päiväannoksen on todettu pitävän vatsan bakteeritasapainon ja suoliston toiminnan kunnossa.

Tuotteen hinta kaupassa oli 4,99 euroa eli lähet tuplasti tavalliseen hunajaan verrattuna.

Helsingin Sanomat kertoo jutussaan elintarviketeollisuuden käyttämistä lisäaineista polydekstroosista seuraavasti:

Polydekstroosi täyttää ravintokuidun määritelmän. Elintarviketeollisuus halusi laajentaa kuidun käsitettä, koska se halusi lisätä polydekstroosia jogurttiin ravintokuituna. Ravintokuiduksi lasketaan aine, joka ei imeydy ihmisen elimistössä vaan hajoaa suoliston loppupäässä.

Polydekstroosia käytetään sakeuttamis- ja täyteaineena. Se eroaa koostumukseltaan luontaisesta ja perinteisestä ravintokuidusta, kuten ruisleivän kuidusta.

Polydekstroosi muistuttaa enemmän sokeria kuin viljan kuituja. Kiistelyä aiheuttaa se, onko polydekstroosilla perinteisen ravintokuidun terveysvaikutuksia.

Lääkärit opettivat, että pitää syödä kuituja, ihmiset halusivat ostaa kuitupitoisia tuotteita, joten elintarviketeollisuus lobbasi kuidun tarkoittamaan mitä vain ainetta, jonka ihminen voi syödä ulos ja joka ei imeydy elimistössä. Nerokasta?

Huomasin, että juuri tästä kyseisestä Mieleinen hunaja -tuotteesta on ollut juttua lehdissä jo pari vuotta sitten Aitoa ruokaa -kirjan julkaisun yhteydessä. Taloussanomat kertoi tuolloin Mieleinen hunaja -tuotteesta näin:

Mieleinen – suomalainen kevythunajatuote, jonka nimestä kuluttaja voisi luulla, että se hunajaa ja vielä suomalaista, ei ole kumpaakaan. Siihen on sekoitettu polydekstroosia, jota elintarviketeollisuus käyttää yleisesti tuotteen laajentamiseen. Hunajaa tuotteessa on vain 53 prosenttia.

Mieluinen hunaja on siis hunajaa, jota jatkettu lähes ilmaisella täyteaineella (jota Suomessa saa kutsua ravintokuiduksi) ja vedellä, tuplattu tuotteen hinta ja alettu myydä tuotetta terveysvaikutteisena ja kuitua sisältävänä.

Tunnen oloni vähän huijatuksi.

7 kommenttia

 1. Ei ollenkaan tavatonta toimintaa.
  Juuri tätä on nykyinen Suomalainen ruoka.

  Toinen tavallinen on suolaveden lisääminen ruokaan. Se on käytännössä ilmaista tuottajalle, mutta kuluttaja maksaa aidon tuotteen kilohinnan. Lisäksi kuluttaja saa verenpainetaudin yms.

  Sitten tapa kuinka saa merkitä paino-osuuden. Ennen valmistusta olleen lihanpainon saa suhteuttaa valmiint tuotteen painoon, joka on yleensä pienempi. Sen vuoksi lihapitoisuus voi olla yli 100%.

  Tätä ei edes kutsuta huijaamiseksi.

 2. Hei, jos ostat hunajaVALMISTEEN, niin miten voit odottaa sen olevan pelkkää hunajaa. Hunajaa & kuitua sisältää todellakin hunajaa ja kuituja. Kannattaa varmaan pitäytyä ihan siinä kuningatar-hunajassa ja lukea hunajapurkin päältä tai kyljestä, että siinä on jonkun mehiläishoitajan nimi ja puhelinnumero.

 3. Ostakaa vain sellaista hunajaa jossa purkissa on tuottajan nim ja yleensä vielä puhelin numero, silloin saat pastöroimaton ta hunajaa jossa on terveysvaikutukset tallella.

 4. Hunajaan,joka ei ole hunajaa,on lisätty kuitua,joka ei ole kuitua.Eläköön bisneshenkilö kauan makeaa elämää ja keksiköön meille lisää älyttömyyksiä.Ostetaanhan me,jos hinta on riittävän iso ja tuotteella vetävä nimi.Ihmisen nerous on rajaton.

 5. Kun näin ensimmäisen kerran tämän hunajatuotteen mainoksen, siinä nimenomaan painotettiin, että tuotteessa on vähemmän hiilihydraatteja, se ei ole niin (ällön)makeaa kuin hunaja ja että nuo asiat on tehty lisäämällä kuituja, joten minua ei ainakaan ole huijattu, vaan sain juuri sitä mitä mainostettiinkin. Seuraavan tekstin löysin Mieleinen-sivulta:

  ”Mieleinen on hunajatuote, jossa yhdistyvät makeus ja kuidut. Mieleisessä on tallella suomalaisen hunajan hyvä maku ja terveyttä edistävät ominaisuudet, mutta siinä on 34 % vatsan toimintaa edistävää ravintokuitua ja 48 % vähemmän hiilihydraatteja kuin hunajassa. Miedon makeutensa vuoksi Mieleinen sopii niillekin, joiden mielestä tavallinen hunaja on liian makeaa.
  MIELEISELLÄ ON AINUTLAATUINEN OMINAISUUS: SE PYSYY AINA JUOKSEVANA!

 6. Itse käytän suomalaista, juoksevaa hunajaa, 350g purkki maksaa alle 5e ja on pelkkää suodatettua hunajaa. Kyllä kuluttajan kannattaa jo kaupassa katsoa, mitä on ostamassa. Aika selkeästi tuossa Mieleisessä lukee jo nimessä tuo sisältö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.