10 tärkeintä rahavinkkiä uusille ylioppilaille

Kevään ylioppilasjuhlat ovat taas kohta edessä, joten ajattelin taas kirjoittaa pari rahavinkkiä valmistuville ajatuksella ”voi kun joku olisi kertonut minulle aikoinaan nämä jutut”. Ehkä näistä on jollekin jotakin apua.

1. Laita vanhat lukiokirjat heti myyntiin

Jos sinulla on vielä hyllyssäsi vanhoja lukiokirjoja tai muita oppikirjoja, laita ne myyntiin viimeistään pääsykokeiden jälkeen. Lukiokirjat vanhenevat nopeasti etkä todennäköisesti tarvitse niistä useimpia enää jatko-opinnoissasi. MAOL:n taulukkokirja riittää hyvin muistoksi lukioajoista.

2. Opettele matkalaskun tekeminen

Aika moni nuori päätyy jossakin vaiheessa työpaikkaan, jossa liikkumiseen pitää käyttää omaa autoa. Hämmentävän harva pidemmänkään aikaa työelämässä ollut osaa, jaksaa tai tajuaa hakea korvausta oman auton käytöstä työnantajalta. Vuonna 2013 työnantaja voi korvata verovapaasti oman auton käytöstä 0,45 senttiä kilometriltä ja aika moni työnantaja maksaakin kilometrikorvaukset tämän mukaan. Tästä voi laskea, että esimerkiksi 10 kilometrin kaupunkiajosta saa tyypillisesti 4,5 euroa puhtaana käteen. Jokainen voi tykönään laskea, että millaisia summia näistä kertyy vuodessa.

Matkalaskun tekemisestä on lisätietoa esimerkiksi Verohallinnon sivuilla. Tähän voi kysyä apua myös vanhemmilta työntekijöiltä tai työnantajan kirjanpitäjältä tai taloushallintoyksiköltä. Ei kuitenkaan kannata odottaa henkeään pidätellen, että työnantaja järjestäisi aiheesta koulutusta tai perehdytystä kesätyöntekijöille.

3. Liity työttömyyskassaan

Ainakin aikoinaan kaikki Teknillisen korkeakoulun ja Helsingin kauppakorkeakoulun opiskelijat liitettiin ammattiliiton kautta työttömyyskassaan jo opiskeluaikanaan. Olen käsittänyt, että ammattikorkeakouluissa näin ei kuitenkaan ole. Heti jatko-opiskelujen alettua ja miksei vaikka heti kesätöiden alettua kannattaa kuitenkin liittyä työttömyyskassaan. Työttömyyskassaan liittyminen on yksi fiksuimpia taloudellisia päätöksiä mitä töissä käyvä ihminen voi tehdä.

Työttömyyskassan jäsenenä saa työttömäksi joutuessaan ansiosidonnaista päivärahaa. Työttömyyskassojen jäsenmaksut ovat noin 100 euron luokkaa vuodessa.

4. Älä ota enää rahaa vanhemmiltasi

Monet jatko-opinnot aloittavat saavat jatko-opintojensa alkuvaiheessa jonkinlaista taloudellista tukea vanhemmiltaan. Joillekin vanhemmat ostavat asunnon opintojen ajaksi, toiset saavat käyttöönsä vanhempien auton.

Jossakin vaiheessa kannattaa kuitenkaan lopettaa taloudellisen avustuksen ottaminen vastaan omilta vanhemmilta (ja myös muilta sukulaisilta). Tutkimusten mukaan vanhempien tukemat lapset menestyvät elämässä taloudellisesti heikommin.

5. Ota luottokortin sijasta pankkikortti

Luottokorttiyhtiöt tarjoavat tuoreille yliopisto-opiskelijoille luottokortteja kaikenlaisilla tempauksilla ja monet kokevat luottokortin jonkinlaisena status-symbolina tai aikuistumisen riittinä. Jos sinulla ei ole varaa ostaa jotakin, ei sinulla ole varaa ostaa sitä luotollakaan. Luotolla ostaessasi päädyt maksamaan tuotteesta 25 % tai jopa 50 % enemmän kuin jos säästäisit ensin tuotteen ostohintaa varten.

Nykyään luottokorttia ei kuitenkaan käytännössä tarvitse oikeastaan mihinkään. Visa Debit -kortilla pärjää pitkälle niin nettiostoksissa kuin ulkomaan lomareissuillakin.

Jos jostakin syystä päädyt hakemaan luottokortin, opettele maksamaan luottokorttilasku oikein.

6. Hae asuntoa ajoissa

Asunnon hakeminen kannattaa tehdä heti opiskelupaikan valmistuttua. Älä myöskään hyljeksi halpoja soluasuntoja. Sen lisäksi että säästät rahaa yksiöön verrattuna saat säkällä uusia kavereita.

7. Lainaa kurssikirjat kirjastosta tai osta ne käytettynä

Yliopisto-opiskelijan pahimpia rahareikiä ovat kurssikirjat. Kurssikirjojen löytäminen on kuitenkin joskus työn ja tuskan takana. Kirjastoista löytyy yleensä aina muutamia laina- ja lukukappaleita. Jos tarvitset oman kappaleen, voit kokeilla tilata kurssikirjat käytettynä netistä. Joidenkin koulujen kirjakaupatkin myyvät käytettyjä kurssikirjoja.

Kannattaa myös selvittää, että selviäisikö joistakin kursseista ns. prujujen tai kirjatiivistelmien avulla. Näistä kannattaa kysellä vanhemmilta tieteenharjoittajilta.

8. Hae opiskelijakortit ajoissa

Opiskelijakortti tai Kelan ateriatukikortti sekä liikenneyhtiöiden opiskelijakortit kannattaa hakea ajoissa joka lukukauden alussa. Opiskelijoille annettavat alennukset bussi- ja junamatkoista ovat niin huomattavia, että muutamakin matka ilman opiskelijakorttia tekee kukkaroon melkoisen loven verrattuna siihen, että hankkisi opiskelijakortin heti.

9. Ymmärrä opintotukikuukausien laskeminen

Monet opiskelijat väittävät, että työnteko opiskeluaikana ei kannata koska silloin menettää opintotukensa. Opintotukeen sisältyy toki pieni tukiloukko, mutta opintotuen kuukausittaiset tulorajat eivät tarkoita sitä, että et voisi saada enempää palkkaa kuukaudessa. Pääsääntöisesti työnteon jälkeen jää aina enemmän käteen kuin ilman työntekoa.

10. Opettele verovähennysten hakeminen

Kun saat ensimmäisen esitäytetyn veroilmoituksesi, opettele miten verovähennykset lasketaan ja haetaan. Harmittavan moni suomalainen jättää joka vuosi laiskuuttaan tai tietämättömyyttään heille kuuluvat verovähennykset hakematta. Parhaat käytännön vinkit veroilmoituksen tekemiseen löytyvät Veronmaksajain keskusliiton sivuilta sekä kyseisen järjestön julkaisemasta Taloustaito-lehdestä (löytyy kirjastoista).

Tässä omat vinkkini, jotka kuten sanoin, on kirjoitettu omien kokemuksieni ja mokieni perusteella. Katso myös vanhempi juttuni 22 säästövinkkiä uudelle opiskelijalle.

2 kommenttia

 1. 11. Mieti ensimmäisen opiskeluvuoden aikana mitä opiskelet ja miksi. Kuuntele valmistuneiden kokemuksia ja seuraa yhteiskunnallista kehitystä. Työllistynkö tältä opintosuunnalta varmasti valmistumisen jälkeen? Mikä on tuleva palkkataso vastavalmistuneella ja viiden vuoden kuluttua valmistumisen jälkeen. Kiinnostaako minua juuri tämä opintoalaa niin paljon, että viihdyn tulevassa työssä? Voinko kokeilla varsinaista työntekoa esim opintojen ohella, kesätöissä tai harrastusten kautta? Tarvittaessa suuntaa voi kääntää kesken matkan, valmistua ensin kandidaatiksi yhdeltä opintosuunnalta ja maisteriksi toiselta.
  12. Pohdi, voitko nopeuttaa opintoja kesätenttejä tai -kursseja suorittamalla. Jos pääaineesi ei tarjoa tähän mahdollisuutta, usein sivuaineen voi opiskella kesällä.
  13. Mieti kolme kertaa vaihtoon lähtöä. Vaihto-opiskelu ulkomaisessa yliopistossa voi olla kansainvälistyskokemuksen kannalta järkevää, mutta se voi myös viivästyttää opintoja ja aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia. Vaihto-opiskelu on usein enemmän hauskanpitoa ja verkostoitumista kuin keskeisten kurssien suorittamista. Vaihto-opiskelun sijaan voi olla järkevää opiskella koko tutkinto ulkomailla.
  14. Mieti kuinka paljon varsinaisesti opiskelet ja kuinka paljon olet opiskelijatoiminnassa mukana. Jos tähtäät poliittiselle uralle, opiskelijatoiminta voi olla hyvä ponnistusalusta siihen.
  15. Mieti, tavoitteletko pelkkää titteliä vai myös hyviä arvosanoja. Korkeiden arvosanojen saaminen yliopistossa ei ole ollenkaan helppoa, mutta mahdollistaa vaikka myöhemmin elämässä väitöskirjan tekemisen tai valmistuessa paremmat työtarjoukset. Jos tähtäimessä on pelkkä ammatti, ja työvoimasta alallasi on paljon kysyntää, kurssit on taloudellisesti järkevää läpäistä nopeasti ja minimiarvosanoilla, jotta pääset nopeasti töihin. Suurin osa tentittävästä tiedosta kuitenkin vanhenee ja arvosanoja ei kukaan enää kysele, kun sinulla on työpaikka.
  16. Mieti valmistumisajankohtaa. Jos opintoalallasi on työttömyyttä, ja olet satsannut opintoihin monta vuotta, voi olla järkevämpää roikkua jonkin aikaa vielä opiskelijana, kuin valmistua työttömäksi.
  17. Opiskeluaikana kannattaa tehdä muutakin kuin miettiä rahaa ja opiskeluita. Et tule välttämättä enää koskaan myöhemmin olemaan yhtä vapaa ajankäyttösi suhteen. Kokeile uusia asioita!

 2. Kannattaa tosiaan miettiä, että hommaako sen luottokortin opiskeluaikana. On se mukavampaa ostaa luotolla pyykinpesukone hajonneen tilalle, kuin säästää 5-10kk uuteen. Jos talossa ei ole pyykinpesukonetta, niin varmaan tykkää pestä useamman kuukauden sen 5-10kg pyykkiä. Monesti pyykinpesukone on parempi pesemään pyykkiä.

  Voihan sitä tietysti ostaa muutamalla kympillä käytetyn, saattaa se toimia vuosikausia tai sitten vaikka päivän.

  Monet autovuokraamot ja hotellit vaativat sen luottokortin ja jotkut ulkomaiset levykaupat vaativat sen luottokortin omistamista.

  Luottokortissa on monesti ostoturva, eli jos myyjä ei lähetä tuotetta tai lentoyhtiö päättää tehdä konkursin. Ilman luottokorttia voit sanoa hyvästi rahoille, jotka luottokorttiyhtiö olisikin maksanut jos olisit maksanut luotolla.

  Haluan nähdä kyllä sen ihmisen ilmeen, joka osti sen 700euron matkan turhaan tai 600euron kannettavan tietokoneen, joka ei koskaan saavukka. Sinne meni nekin summat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.