Kuinka paljon voimme saada asuntolainaa?

Kävimme viikonloppuna asuntomessuilla ja messutaloja katsellessa päähäni heräsi kysymys, että kuinka suuren asuntolainan me voisimme oikein saada nykyisillä tuloillamme. Joidenkin pankkien sivuilta löytyykin tähän laskureita ja joiltakin sivuilta nyrkkisääntöjä.

Näin lomalla on hyvää aikaa vähän leikkiä, joten aloin huvikseni tutkia, miten tulojen muutos pankkien laskureissa vaikuttaa saatavan asuntolainan suuruuteen. Jotkut laskureista olivat omaan pirtaani vähän hankalia käyttää, joten tein parin päivän kokeilujen perusteella oheisen taulukon, josta voi suoraan katsoa, että paljonko lainaa saisi oman talouden bruttokuukausipalkalla.

Esimerkki:

Minun bruttopalkkani on 1800 euroa kuukaudessa ja puolisoni 2200 euroa kuukaudessa. Yhteensä bruttotulomme on 4000 euroa kuukaudessa, joten voisimme saada asuntolainaa noin 194 000 euroa.

Asuntolainan suuruus suhteessa talouden bruttokuukausituloihin
Asuntolainan suuruus suhteessa talouden bruttokuukausituloihin

7 kommenttia

 1. Tarkkaan ottaen 1800 euroa + 2200 euroa = 4000 euroa jolloin voisitte saada taulukkosi mukaan lainaa 194 000 euroa…

 2. ”Minun bruttopalkkani on 1800 euroa kuukaudessa ja puolisoni 2200 euroa kuukaudessa. Yhteensä bruttotulomme on 3000 euroa kuukaudessa, joten voisimme saada asuntolainaa noin 156 000 euroa.”

  1 800 + 2 200 = 4 000 -> 194 000€.

  Kommentin saa tietenkin siivota pois editoinnin jälkeen 🙂

 3. Kiitoksia korjauksista. Virhe on editoitu piiloon kuin sitä ei olisi koskaan tapahtunutkaan. 🙂

 4. Omakohtaisen kokemukseen nojautuen sanoisin ettei pankkien nettilaskureilla ole juuri mitään tekemistä todellisten tilanteiden kanssa. Kohteella, markkinatilanteella ja vakuuksilla on merkittävä vaikutus lopputulemaan…

 5. Myös minulla tuo taulukko paukkuu huolella. Lainat tosin neuvoteltiin muutamia vuosia sitten ja on eri asia, että saisinko vastaavaa lainaa tämän päivän markkinatilanteessa. Tuota taulukkoa kannattaa kuitenkin lukea niin, että tuo lainamäärä on isoin, joka sen kohdalta löytyvillä tuloilla kannattaa ottaa, jota elämisen taso ja laatu säilyy mielekkäänä. Siinä mielessä tuo on jopa liian suureen lainaan rohkaiseva. Omaa lainamäärää suunnitellessa kipuraja kannattaisi laittaa ainakin 20% alemmaksi noista taulukon lukemista.

 6. Omalla kohdallani tuo taulukko ei ainakaan päde.
  Bruttotulot reilut 3000 euroa, ei velkaa. Osakesalkku vajaa 10.000 euroa. Säästöt 20000 €. Asunnonhinta 120,000 €, johon olisin ottanut lainaa 110,000 €, koska halusin jättää omia rahojani remontin tekemiseen. Lainaneuvottelun tulos Danske Bankissa maaliskuussa 2013: eivät voi myöntää minulle lainaa. Maksimilaina minkä olisin voinut ehkä DB:stä saada, olisi ollut 86000 € n. 3 prosentin korolla!!! Tämä on ”palkinto” n. 30 vuoden pankkisuhteesta. Minulla ei ole ollut koskaan merkintöjä luottotiedoissani ja DB:stä aiemmin ottamani lainan asumisoikeusasuntoon olin maksanut asiallisesti. Virkailija sanoi minulle, että jos sinulla olisi parempi palkka ja vakituinen työ, voisimme tarjota sinulle lainaa pienemmällä korolla. Tuntuu oudolta, että jos on vuosikymmenet pystynyt maksamaan vuokraa niin pankki epäilee, että ei voisi laittaa sitä samaa summaa asunnonlyhennykseen. No, ei tää mulle ollut ongelma. Asuntoja tulee ja menee, samoin kuin pankkeja. Onhan näistä vielä onneksi mistä valita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.