5 syytä miksi raha ei tee sinua onnellisemmaksi

Luin pari päivää sitten Business Insiderista jutun, joka kolahti ainakin minuun täysiä. Business Insiderin jutussa oli esitelty viisi syytä siihen, miksi raha ei välttämättä tee ihmistä onnellisemmaksi. Nämä syyt tai oikeastaan vinkit perustuivat uuteen kirjaan Happy Money: The Science of Smarter Spending, joka lähtee ainakin itselläni tämän jutun perusteella tilaukseen.

Olen törmännyt osaan näistä ajatuksista jo aiemmin, mutta tämä lista oli niin hyvä, että ajattelin kirjoittaa sen auki tänne blogin puolellekin.

1. Käytät rahasi tavaroihin elämysten sijasta

Tavarat eivät tee onnelliseksi. Piste. Tämä on fakta, jonka tiede on onneksemme todistanut moneen otteeseen. Tavaran ostaminen tuottaa ehkä hetkellistä onnea, mutta tuota onnea kestää kovin, kovin lyhyen aikaa. Luinkin jostakin, että tämä fakta yhdistettynä siihen, että shoppailu ja erityisesti päätöksenteko lisää stressiä hintojen vertailuun ei kannattaisi loppujen lopuksi käyttää kovinkaan paljon aikaa! Näin säästövinkkelistä tämä on aika päräyttävä juttu.

Tavaroiden sijasta rahat kannattaisikin Business Insiderin jutun mukaan käyttää elämyksiin ja erityisesti sellaisiin elämyksiin, joiden kautta voi viettää enemmän aikaa muiden ihmisten kanssa. Tästä vinkkelistä katsottuna esimerkiksi Iron Maidenin keikka, ulkomaanmatka tai vaikkapa veneretki olisi paljon fiksumpi tapa käyttää rahoja kuin jonkin uuden esineen ostaminen.

2. Keskityt rahan ansaitsemiseen miettimättä siihen kuluvaa aikaa

Suora lainaus kirjasta:

Tutkimusten perusteella ihmiset, joilla on enemmän rahaa eivät käytä aikaansa asioihin, jotka ovat nautittavampia. Varakkaammat henkilöt tuppaavat käyttämään aikansa asioihin, jotka luovat paljon jännitystä ja stressiä kuten shoppailuun, työntekoon ja kodin ja työpaikan välisiin matkoihin.

Toisaalta myös säästäväiset ihmiset vievät säästämisen joskus liian pitkälle. Business Insider ottaa esimerkiksi sen, että valvoo koko yön lentoja vertaillen, jotta säästäisi 20 dollaria sekä vapaa-ajan käyttämisen ylitöiden tekemiseen.

Olen joskus kirjoittanut siitä, kuinka ihmiset eivät ota huomioon käytetyn ajan vaihtoehtoiskustannusta siinä mielessä, että käytetyn ajan voisi käyttää töitä tehden. Ainakin minun pitäisi kuitenkin aika ajoin muistuttaa itselleni, että aika itsessään on kuitenkin kaikkein arvokkainta mitä meille on tässä maailmassa annettu.

3. Luulet, että iso asunto tekee sinut onnelliseksi

Tämä juttu oli minulle täysin uusi ja siinä mielessä ajankohtainen, että kävimme reilu viikko sitten asuntomessuilla ihastelemassa isoja kivi- ja hirsitaloja.

Happy Money -kirjassa esitetyn tutkimuksen mukaan uuden asunnon ostaneet ihmiset olivat kyllä onnellisimpia uuteen asuntoonsa kuin vanhaan, mutta uusi asunto ei tehnyt heitä kuitenkaan sinänsä yhtään onnellisemmiksi. Kirjan kirjoittajat pitävät vähän hassuna sitä, että useimmat ihmiset käyttävät suurimman osan rahastaan johonkin, mikä ei tee heistä onnellisempia. Tutkimusten mukaan vuokra-asujat ovatkin yleisesti ottaen aivan yhtä onnellisia kuin omistusasujatkin.

4. Totutat itsesi liian hyvään

Superrikkailla on varaa syödä kaviaaria ja juoda shampanjaa vaikka joka päivä. Ongelmana kuitenkin on, että shampanjakin alkaa tulla jossakin vaiheessa niin sanotusti korvista ulos.

Business Insiderin artikkelin mukaan olisikin fiksua yrittää nauttia niistä nautinnollisista asioista vähän harvemmin, jotta ne tuntuisivat jatkossakin nautinnollisilta. Tämä vinkki on sinänsä hyvä, mutta tuon toteuttaminen käytännössä voi olla joskus tuskallisen hankalaa, erityisesti silloin jos tuo nautintoa tuottava asia on juuri ruokaa tai juomaa.

Itselläni makeisien kanssa olen tuossa ”rajoittamisessa” vielä onnistunut, sillä en ole kovinkaan perso makealle. Nykyisiä suosikkimakeisiani ovat tummalla suklaalla päällystetyt keksit, vaniljafudget ja suklaarusinat sekä Julia-karkit. Julia-karkkien kanssa olen tehnyt niin, että syön niitä vain kerran vuodessa jouluaattona. Tummalla suklaalla päällystettyjä keksejä taas ostan kesällä mökille. Suklaarusinat ja vaniljafudget taas kuuluvat minulla oleellisena osassa leffassa käyntiin.

Roskaruokien rajoittaminen onkin sitten ollut paljon kinkkisempi juttu. Kolesterolini on sen verran korkealla, että en saisi paljon roskaruokia syödä. Onnistuinkin keväällä tiputtamaan terveellisellä ruokailulla painoni 83 kilosta 74 kiloon. Nyt kesällä tuo huonon ruoan määrä on kuitenkin taas lisääntynyt. Osaltaan syytän tästä sitä, että olen herännyt kesäisin myöhemmin ja lisäksi sitä, että tässä toimistoni vieressä sijaitseva Amica on ollut kesän ajan suljettu ja ainoa lähellä oleva avoin ruokala on ollut aivan liian rasvaista ja suolaista ruokaa tarjoileva alakerran pönttöruokala. Viimeksi viime viikolla yritin vähän hillitä roskaruoan syömistä siksi, että edellisenä viikonloppuna tuli syötyä kaksi päivää festariruokaa. Tästä huolimatta olen käynyt viimeisen viikon aikana kaksi kertaa McDonald’sissa, söin ison annoksen kanansiipiä lauantaina ja viimeksi eilen kävimme syömässä kanansiipiä ja ristikkoperunoita.

Idea tässä vinkissä on siis erinomaisen hyvä, mutta tuon toteuttaminen voi kyllä olla inan verran hankalaa.

5. Sijoitat liikaa itseesi ja liian vähän muihin ihmisiin

Tämä viimeinen vinkki onkin sitten puhdasta kultaa. Perinteinen ajatusmalli on, että mitä onnellisempi olet itseesi sitä enemmän luot onnellisuutta ympärillesi.

Happy Money -kirjan mukaan tämä ajatus kannattaisi kuitenkin kääntää päälaelleen. Kirjassa esitellyn tutkimuksen mukaan ihmisten itseensä käyttämällä rahamäärällä ei ollut yhteyttä kyseisten ihmisten onnellisuuteen. Samassa tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että ihmiset olivat sitä onnellisimpia mitä enemmän rahaa he antoivat pois.

Rahan antaminen hyväntekeväisyyteen onkin yksi minuun henkilökohtaisesti eniten kolahtaneita juttuja.

Tällaisia tällä kertaa. Laitan tuon Happy Money -kirjan tilaukseen ja kerron luettuani, että löytyisikö tuolta vielä muita hyviä juttuja.

5 kommenttia

  1. Yksi kommentti ajankäyttöön liittyen: joillekin säästäminen on sellainen ”hifistelyharrastus”, josta he oikeastaan nauttivat tiettyyn pisteeseen asti. Näiden ihmisten ei ehkä kannata liikaa huolehtia siihen kuluvasta ajasta, koska se on heille laatuaikaa (ja tulee paljon halvemmaksi kuin esim. autohifistely).

  2. Raha ei tee onnelliseksi, mutta sen riittämättömyys välttämättömyyksiin tekee melkoisen tuskaiseksi.

    Olen itse aiheuttanut tilanteeni toimimalla joitakin vuosia toiminimiyrittäjänä, jonka velkoja nyt maksan velkajärjestelyn kautta pois. Välillä kyllä ihmettelen miksi näin teen. Etenkin silloin kun olen sosiaalitoimiston nettilaskurin kautta katsonut että minimitoimeentulo on noin 200 euroa kuukaudessa kuin mitä minulle kaiken tämän leikin jälkeen jää palkastani käteen.

    Alle 2 vuotta ja ehkäpä elämäni silloin alkaa..

  3. Kun rahaa on riittävästi, ei sillä ”ylimääräisellä” rahalla juuri merkitystä ole jos ei sitä yksinkertaisesti tarvitse normaaliin elämiseen. Jos ei vaan halua ostaa hienoa autoa tai isompaa asuntoa jne. Toki esim. 50000 euroa ylimääräistä rahaa pankkitilillä (tai vaikka sijoituksissa) tuovat jonkinlaisen mielenrauhan yllättävien menojen varalle.

  4. Itse olen tainnut olla liiankin antelias rahan suhteen… Se tuntuu katoavan ystävien taskuihin, koska olen liian ystävällinen ja ku ystävä haluaa pizzaa annan hänelle rahaa ostaa pizzaa ja hupsista keikkaa tämän tyttösen rahat loppuivat…kohtuus kaikessa ! Mutta ei se onnelliseksi se raha tee, antamisen ilo on parhain!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.