12 tarpeetonta menoerää

Säästöpossusi tykkää, kun karsit turhia menoeriä (Flickr: point_n_shoot)
Säästöpossusi tykkää, kun karsit turhia menoeriä
(Flickr: point_n_shoot)

Kaikilla on varmasti kuukausittaisia menoeriä, jotka ovat loppupeleissä tarpeettomia. Nämä menot ovat sellaisia, joita karsimalla voit helposti säästää rahaa, mutta joista luopuminen ei järisytä maailmaasi tai mullista elämääsi.

Olemme keränneet alle 12 yksinkertaista vinkkiä tarpeettomien menoerien karsimiseen.

1. Lopeta lehtitilaukset. Lainaa lehdet kirjastosta tai lue lehden juttuja netistä. Jos välttämättä haluat tilata lehteä, älä pysy kestotilaajana, vaan hyödynnä lehden tarjoukset.

2. Lopeta sanomalehden tilaaminen. Tärkeät uutiset voi aina lukea ilmaiseksi netistä.

3. Älä lottoa. Järkevämpää on laittaa joka kuukausi lottokuponkeihin menevät rahat säästöön.

4. Älä maksa luottokortista. Luottokortin voi saada ilmaiseksikin. Vuosi- ja kuukausimaksuttomia luottokortteja ovat muun muassa S-Etukortti Visa ja HYPO Visa.

5. Älä maksa tilipankkipalveluista. S-Pankki tarjoaa tilipankkipalvelunsa ilmaiseksi asiakasomistajille.

6. Hillitse paheesi. Jos käytät paljon rahaa joka kuukausi esimerkiksi alkoholiin, tupakkaan, karkkiin tai limsaan, yritä hillitä itsesi. Keksi tilalle jokin halvempi ja terveellisempi vaihtoehto.

7. Kävele ja pyöräile. Jos mahdollista, kulje töihin ja kauppaan auton sijasta pyörällä tai kävellen.

8. Tee omat eväät. Älä syö työpaikan ruokalassa, vaan ota omat eväät töihin mukaan.

9. Lopeta turhat jäsenyydet. Jos et hyödynnä joka viikko kallista kuntosalijäsenyyttäsi, ei sinun kannata myöskään maksaa siitä.

10. Lopeta maksulliset tv-palvelut. Katso elokuvat maksuttomilta kanavilta tai lainaa ne kirjastosta. Jos se ei riitä tyydyttämään leffahimoasi, vertaile olisiko elokuvien vuokraaminen tai Netflixin kaltaiset elokuvien streamauspalvelut halvempia vaihtoehtoja maksu-tv:lle.

11. Lopeta lankapuhelinliittymä. Jos sinulla on matkapuhelin- ja lankapuhelinliittymä, mieti tarvitsetko oikeasti molempia.

12. Osta kaupan omia merkkejä. Älä osta kalliimpaa Atriaa, jos halvempi Pirkka on samaa tavaraa eri paketissa.

Keksitkö itse lisää vinkkejä tarpeettomien menoerien karsimiseen? Kerro ne kommenteissa.

11 kommenttia

 1. Älä soita tai lähetä viestejä puhelimella vaan opettele käyttämään Skypeä ja KIKiä ja opeta läheisillesi myös nämä tavat. Turha maksaa puheluista ja tekstiviesteistä yhtään mitään, jos on käytössä älypuhelimet ja/tai tietokoneet.

 2. – Jos olet töissä, vaihda työttömyyskassa kaikista halvimpaan. Esim. JATTK on vain 38e/vuosi, kun yleinen työttömyyskassa on 99e/vuosi. JATTK:hon voi liittyä kuka vain. Kaikki työttömyyskassat tarjoavat aivan samat lakisääteiset palvelut, joten vain hinnalla on väliä. Työttömyyskassan jäsenmaksun saa vähentää verotuksessa.
  – Harkitse tarvitsetko todella ammattiliiton jäsenyyttä vai riittääkö pelkkä työttömyyskassan jäsenyys. Ammattiliiton jäsenmaksu on tyypillisesti 300-500 eur / vuosi sisältäen työttömyyskassan maksun lisäksi yleensä melkoisen määrän enemmän tai vähemmän turhia lehtiä ja muuta sälää. Vaikka jäsenmaksusta saakin verovähenyksiä, tulee se silti maksamaan vuodessa n. 40% jäsenmaksun vuosihinnasta riippuen veroprosentista.
  – Kilpailuta vakuutukset ja tarkista vakuutusehdot. Esim. vakuutusyhtiö Turvan laaja kotivakuutus toimii matkatavara-vakuutuksena ulkomaan matkoilla kaikkialla maailmassa. Pohjolassa laaja kotivakuutus on voimassa vain Pohjoismaissa. Kallista erillistä matkatavaravakuutusta ei siis välttämättä tarvita ulkomaanmatkoille, jos valitsee vakuutusyhtiön oikein.

 3. Eroa kirkosta. Säästyy helposti tuloista ja veroprosentista riippuen 30-100 euroa.

 4. Hei. Kiintoisa ja hyvä artikkeli. Viimeinen kohta herätti ajatusta tässä: ”12. Osta kaupan omia merkkejä. Älä osta kalliimpaa Atriaa, jos halvempi Pirkka on samaa tavaraa eri paketissa.”
  >Ainakaan oman kokemukseni perusteella kaupan oma merkki ei ole aina samaa tavaraa eri paketissa: Ostin kerran (olikohan Rainbow) grillipihvejä noin 500 gramman paketin, taisi valmistajan olla Atria. Ne olivat aivan täynnä jänteitä, olivat kuten koiranruokaa. Atrian brändillä kun ostin seuraavan grillipihvipaketin, ei ollut jänteitä vaan kunnon lihaa. Kyllä pahoin pelkään, ettei näihin ”halppispaketteihin” laiteta kuin jämät ja parhaat palat menevät niihin tehtaan omalla nimellä oleviin pakkauksiin. Kaverini mielestä taas kaupan oman merkin jauhelihoissa on enemmän suolavettä ”täytteenä” kuin tehtaan oman brändin tuotteissa (näkyy esimerkiksi pannulla paistettaessa hirveänä ylimääräisenä nestemääränä).

 5. Kovin laajassa mitassa ei kannata lähteä ammattiliitosta eroamaan.
  Kannattaa tutustua termiin ”Työehtosopimusten yleissitovuus” ja sisäistää mitä se tarkoittaa.
  Kun riittävän moni eroaa jäsenyydestä voi käydä niin, että tarkan markan ihmiset pääsevät säästämään oikein tosissaan, kun palkka laskee ja työehdot ovat vain kaunis muisto.

 6. Ihan ilahduin, kun kaikki mainitsemasi niksit ovat jo käytössä (ainakin jossain määrin). Pitäisi kyllä varmaan pitää kuukauden ajan ”karkkipäiväkirjaa”, jotta näkisi minkä verran tulee ostettua, syötyä ja maksettua.
  Aika tiukassa alkaa nykyään olla jo uusien säästökohteiden keksiminen, kun vakuutusten omavastuitakaan ei voi määräänsä enempää korottaa. Meillä kyllä 70-luvulta tuttu ”säästä sähköä-sammuta lamppu” on noussut uuteen kukoistukseen ja näkyy oikeasti jo sähkölaskussakin.

 7. Listan kohtaan 10 – Lopeta maksulliset tv-palvelut – on 3.9.2013 alkaen tullut mukava lisäys leffahimoisille: pääkaupunkiseudun kirjastokortin omistajat voivat hyödyntää kirjaston uutta ilmaista IndieFlix-elokuvapalvelua. Tarjolla yli 2500 indie-elokuvaa katsottavaksi omalta tietokoneelta, tabletilta tai älypuhelimelta missä ja milloin vain!
  Lisää infoa: http://www.helmet.fi/fi-FI/Vinkit/Uutispalat/HelMetkirjastot_avaavat_elokuvapalvelun_(24640)
  Huom. palvelun käyttämiseen tarvittavan Helmet-kirjastokortin saa vaikka asuisi Ylä-Lapissa, mutta kortti pitää ensin itse noutaa mistä tahansa pääkaupunkiseudun kirjastosta.

 8. Älä lottoa kohdasta olen aavistuksen eri mieltä.

  Toki, lottoaminen vie rahaa, ja voittaminen on äärimmäisen epätodennäköistä. Kuitenkin jos päävoitto sattuu kohdalle, sijoitus on heti ollut erittäin kannattava.

  Lisäksi, jos kerran viikossa lottoat yhden rivin, ei säästö ole järin suuri verrattuna siihen, minkä ilon se joillekkin ihmisille tuo, jännittää ja pelata, voittaako vai ei. Sekä se, että sillä kuitenkin luo itselleen edes jonkinmoisen todennäköisyyden äkkirikastua.

  Säästää voi, muttei kaikkia huveja tarvitse lopettaa, niiden määrä vaan kannattaa pitää kohtuullisena. 🙂

 9. Olen täysin samaa mieltä kohdasta ’Käytä kaupan omia merkkejä’. Itse kun käyn S-marketissa ja Prismassa, suurin osa ostoksistani on Rainbowta ja X-traa. On täysin naurettavaa maksaa ylihintaa Valion tai Fazerin tuotteesta, kun halvemmalla saa 99% yhtä hyvää tavaraa. Lehdissä on usein hintavertailuja, jossa ostetaan lähinnä merkkituotteita. Tietysti Lidl on silloin halvin. Mutta jos vertailtaisiin kaikkia tuotteita, huomattaisiin että S-kaupoista saa ihan yhtä halvalla tai halvemmallakin. Lidliä en suosittele, jotenkin kämäsiä tuotteita..

 10. Osta käytettyjä tavaroita, vaatteita, kodintekstiilejä, leluja, huonekaluja ym ym kirpputorilta, kierrätyskeskuksesta tai netistä. Tosin helposti tulee ostettua kaikenlaista pientä kivaa, vaikka ei oikeasti tarvitsisikaan, kun kerran halvalla tai jopa lähes ilmaiseksi saa, mutta halpaa huvia moneen muuhun verrattuna kuitenkin.

 11. – Älä asu vuokralla vaan ota pankkilaina ja osta asunto/talo (kanattaa aina ellet sitten tiedä muuttavasi pois paikkakunnalta 1-2 vuoden aikana).
  – Nosta vakuutuksien omavastuita ja irtisano mahdolliset turhat vakuutukset ja vuosimaksu halpenee. Säästetyt eurot sijoitat esim. sopivaan/sopiviin indexirahastoihin kasvamaan sen pahan päivän varalle kun tarvitset rahaa (esim. niiden omavastuiden maksamiseen jos jotain tapahtuu).
  – Maksa ensin itsellesi (tiedän, oli jo listalla mutta on se tärkein!)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tämä sivusto käyttää Akismetia roskapostin vähentämiseksi. Lue miten kommenttitietosi käsitellään.