15 säästäväistä tapaa

Luonnon antimia (Flickr: Kimtaro)
Luonnon antimia (Flickr: Kimtaro)

Huomasin äsken, että valmistautuessani Ilta-Sanomien haastatteluun pari viikkoa sitten tulin samalla listanneeksi omat suosikkini rahaa säästävistä tavoista tai rutiineista. Tässäpä tämä listani.

1. Maksa luottokorttilasku ajallaan ja kokonaisuudessaan joka kuukausi

Luottokorttilaskun loppusummaksi on yleensä merkitty vain minimierä. Velan ottaminen on helpoimpia tapoja ryssiä oma talous, joten luottokorttilasku kannattaa maksaa kokonaisuudessaan heti kun se tulee.

2. Tee ostoslista aina mennessäsi kauppaan

Ostoslistan tekeminen on helpoimpia tapoja säästää rahaa ruokakaupassa. Kun kaikki tavarat, myös karkit, limsat, tupakit ja sipsit, löytyvät ostoslistasta pysyvät ruoka-ostoksetkin budjetissa.

3. Älä mene ikinä kauppaan nälkäisenä

Nälkäisenä sortuu helposti epäterveellisiin valmisruokiin ja nappailemaan hyllystä mitä vain mikä näyttää hyvältä.

4. Osta kaupan omia merkkejä

Kaupan omat merkit ovat usein aivan samaa tavaraa eri paketissa.

5. Tee viikon ruokalista etukäteen

Tekemällä ruokalistan etukäteen pystyy suunnittelemaan myös sen, että minä päivänä syödään edellisen päivän tähteitä tai pakastimen antimia.

6. Etsi aina alennuskoodit ja nappaa bonukset ostaessasi verkosta

Alennuskoodeilla voi säästää verkko-ostoksilla jopa 50 % tuotteen hinnasta. Myös verkko-ostoksista saatavat bonukset ovat täysin ilmaista rahaa.

7. Kilpailuta säännöllisesti

Tietyt jutut kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti:

  • matkapuhelin
  • vakuutus
  • sähkö
Kerran vuodessa kilpailuttaminen on kohtuullisen hyvä nyrkkisääntö.

8. Ota aina kuitti ja säilytä se

Ota aina ostoksista kuitti ja säilytä se. Tämä pätee varsinkin tavaroiden ostamiseen.

9. Reklamoi aina jos siihen on syy

Mikäli huomaat, että tuote on viallinen, reklamoi. Tämä on jotakin minkä olen itse oppinut tämän vuoden aikana. Sain viimeksi viime viikolla vajaa kaksi vuotta vanhojen Gore tex -kenkieni tilalle uudet kengät kalvon alettua vuotamaan takuuajan puitteissa.

10. Myy heti tuotteet joita et enää tarvitse

Mikäli et tarvitse jotakin tuotetta enää, myy se niin nopeasti kuin mahdollista. Muodit muuttuvat ja elektroniikka vanhenee nopeasti.

11. Käytä auton sijasta polkupyörää aina kun mahdollista

Auton käyttäminen maksaa aina paljon enemmän kuin luulisi. Polkupyöräilemällä tai kävelemällä kauppareissut tulee ostettuakin vähemmän.

12. Pidä kasvisruokapäivä kerran viikossa

Kasvisruokapäivän pitäminen kerran viikossa tekee hyvää niin kropalle kuin lompakollekin.

13. Hyödynnä luonnon antimet

Sen lisäksi, että luonnon antimien käyttäminen säästää suoraan rahaa on esimerkiksi mustikassa tai syksyisessä sienimetsässä käyminen mukavaa vaihtelua kiireiseen arkeen. Tuhansien järvien maassa kalaakin saa tarvittaessa järvistä ympäri vuoden ja kesän aikana ongitut ahvenet voi pakastaa talvea varten.

14. Älä ikinä osta osamaksulla

Edelleenkin velaksi eläminen on niitä pahimpia juttuja mitä voi omalle taloudelle tehdä. Osamaksujen ja ”ilmaisten” maksuaikojen ongelma on, että melkoisen suuri osa näitä käyttävistä päätyy loppujen lopuksi luottoasiakkaiksi. Velan välttäminen vaan on kaikin puolin helpointa silloin kun haluaa säästää rahaa.

15. Maksa aina ensin itsellesi

Kuukausittain tilille tulevasta palkasta kannattaa siirtää automaattisesti osa säästöön tai sijoituksiin tulevaisuuden varalle. Käytän itse automaattista tilisiirtoa käyttötililtä säästötilille ja ruokatilille. Tämän lisäksi maksan itselleni eläkettä.

2 kommenttia

  1. Kaikesta muusta olen suurinpiirtein samaa mieltä, mutta tuohon kaupan merkki -ajatukseen tulee mun kohdalla pieni poikkeama. Eli ei, en tykkää läheskään kaikista kaupan merkeistä – varsinkaan herkkupuolella. Silloin kohtuullisen harvoin, kun ostan esim. limsaa tai karkkia, ostan todellakin sitä juuri, mihin olen tottunut. Kaupan merkkien limsat on suurimmaksi osaksi kaikkea muuta kuin hyviä. Ja on niitä muitakin tuotteita, joissa olen todennut, että ei minun juttu, ja palannut takaisin merkillisiin tuotteisiin.

  2. Ihan hyvä lista, paitsi että kasvisruokapäiviä voi pitää huoletta useampiakin viikossa.

    Vinkki 13 on erityisen hyvä. Puolukkaa on metsät pullollaan odottamassa poimijaansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tämä sivusto käyttää Akismetia roskapostin vähentämiseksi. Lue miten kommenttitietosi käsitellään.