Lentojen hintavertailusivut testissä

Olemme maininneet muutaman kerran siitä, kuinka lentojen varaussivustot antavat eri hinnan eri kautta tulleille käyttäjille. Hintavertailusivuston kautta tulleille kävijöille näytetään tyypillisesti samasta lennosta halvempaa hintaa kuin suoraan matkatoimiston sivuille saapuneille.

Teimme pienen vertailun, jolla pyrimme selvittämään, mitä hintavertailusivustoja käyttämällä lennoista saa alennetun hinnan ja kuinka suuriin säästöihin eri vertailusivustojen käyttäjät pääsevät. Otimme vertailuun mukaan seuraavat hintavertailusivustot:

Testasimme vertailusivustoja kolmella lennolla. Ensin selvitimme vertailusivustojen suosittelemat halvimmat matkatoimistot ja lentoyhtiöt sekä hinnat, jotka käyttäjä saa siirtymällä matkatoimiston sivuille vertailusivuston linkin kautta. Sen jälkeen selvitimme halvimman lennon hinnan kyseisen matkatoimiston ja lentoyhtiön sivuilta ilman vertailusivustoa.

Testimme tulokset näet alla olevasta kuvasta. Voit klikata kuvan suuremmaksi. Taulukoiden viimeinen sarake näyttää, paljonko rahaa olisi säästynyt, jos lennon olisi varannut hintavertailusivuston kautta verrattuna siihen, että käyttäjä olisi siirtynyt suoraan internet-matkatoimiston sivuille.

Kolmen lennon hintavertailu
Kolmen lennon hintavertailu

Huomioita vertailusta

Internet-matkatoimistoilta saa aina halvemman hinnan, jos sivustolle siirtyy hintavertailusivuston kautta.

Käyttämäsi hintavertailusivusto vaikuttaa saamasi alennuksen suuruuteen. Alennus näyttäisi olevan keskimäärin noin 15-20 euroa per lento.

Suurin vertailussamme löydetty säästö oli Scyscanner.fi:n antama 26,80 euron alennus lennolle Helsingistä New Yorkiin. Kyseessä oli samalla vertailun halvin hinta kyseiselle lennolle.

Lentoyhtiön omien sivujen hinta voi olla halvempi kuin yhdenkään matkatoimiston tai vertailusivuston hinta. Vertailussamme Norwegianin lennot olisi saanut halvemmalla suoraan lentoyhtiöltä kuin internet-matkatoimistolta. Air Balticin lennoille olen löytänyt vertailusivustojakin halvemman hinnan AirBaltic.comista *.

Lopuksi

Lentojen hinnat elävät jatkuvasti, eikä tämän tai minkään muunkaan vertailun perusteella voi varmasti sanoa, että yksi vertailusivusto tai matkatoimisto olisi aina toista halvempi.

Huomasin vertailua tehdessäni useaan otteeseen, kuinka vain 15 minuuttia myöhemmin sama vertailusivusto ehdottikin halvimmaksi lennoksi jotain aivan toista kuin viimeksi. Hintaeroa saattoi tämän 15 minuutin aikana syntyä yli 10 euroa suuntaan tai toiseen.

Lentojen hintavertailu on siis toisin sanoen todella vaikeaa, eikä absoluuttisesti halvinta hintaa ole helppo selvittää. Hyödyntämällä hintavertailusivustoa (tai mielellään useampaa) voi kuitenkin säästää jokaisen varaamansa lennon hinnassa helposti kymmeniä euroja.

11 kommenttia

 1. Kannattaa käyttää Google chromen incognito tilaa lentoja varatessa, lentoyhtiöt nimittäin käyttävät selaimesta saatuja tietoja hyväkseen ja laskuttavat lisää jos varaat lennon esim applen laitteelta.

  1. Totta. Itsekin käytin Chromen Incognito-tilaa vertailun hintoja selvittäessäni. Vastaavat tilat löytyvät muistakin selaimista: Firefoxista ja Operasta nimellä Private Browsing ja Internet Explorerista nimellä InPrivate Browsing.

   Internet-matkatoimistot tosiaan hyödyntävät käyttäjän selaimen tietoja ja voivat esimerkiksi nostaa lentojen hintoja, jos käyttäjä on vieraillut matkatoimiston sivuilla useita kertoja lyhyen ajan sisään.

   Kalliimpien hintojen näyttäminen Applen laitteiden käyttäjille oli minulle uusi tieto. Siinä voisi olla seuraavan testin aihe.

 2. Cheapoair.com ollut yleensä halvin vertailusivu jenkkilän lennoissa. Eurooppalaisissa sama sivusto antaa joskus korkeamman hinnan, joten halvin löytyy sitten yleensä suoraan sivuston suositteleman lentoyhtiön omilta sivuilta.

 3. ”Internet-matkatoimistot tosiaan hyödyntävät käyttäjän selaimen tietoja ja voivat esimerkiksi nostaa lentojen hintoja, jos käyttäjä on vieraillut matkatoimiston sivuilla useita kertoja lyhyen ajan sisään”

  Olen havainnut saman ilmiön, mutta eiköhän kyse ole siitä että lentoyhtiön ohjelma arvioi lentoihin kohdistuvaa kysyntää, ja kiinnostavan/kysytyn lennon voi sitten hinnoitella ylöspäin. Eli selaus anonyymiksi tai eri ip osoitteesta?? mutta mitä useammin katselee sitä pahempi? Ja tosiaan hinnnat voivat vaihdella 10 minuutin sisään joka suuntaan.

  Näissä kommenteissa ei mainittu että varsinaisten halpalentosivustojen vuoksi voi käytttää myös yleensä lentojen hakuun käytettyjä hakukoneita aivan samalla tavalla.

 4. eomit:
  Kyse on toki siitäkin, että hintoja muokataan jatkuvasti yleisen kysynnän mukaan. Ymmärtääkseni matkatoimistot kuitenkin nostavat hintoja myös vain yhdelle tietylle käyttäjälle, jos tämä käyttäjä on esimerkiksi tehnyt useita kertoja samanlaisen haun. Näin käyttäjä voidaan saada luulemaan, että lennon hinta on jatkuvasti nousussa ja se kannattaa varata pian.

  Tältä voi suojautua käyttämällä selainten aiemmin mainittuja Private Browsing -tiloja tai poistamalla selaimen evästeet ennen haun tekemistä.

  Prof:
  Totta, sivustoja lentojen vertailuun on netti pullollaan. Tein itse vertailua varten selkeän eron lentojen hintavertailusivustojen ja online-matkatoimistojen välille, jotta vertailu ei paisuisi liian massiiviseksi.

  Vertailusivustot (esim. Halvatlennot.fi) ovat tässä tapauksessa siis niitä, jotka vain ohjaavat käyttäjät online-matkatoimistojen (esim. Supersaver) sivuille, joissa lopulta tehdään itse varaus.

  Kiitos vielä hyvästä listasta.

 5. Itse olen myös huomannut lentoja selattaessa, että vuorokauden aika jopa vaikuttaa hintoihin, että milloin lentoja katselee. Olen useimmiten ”kytännyt” lentoja Skyscannerin kautta ja huomannut että varhaisella aamulla (n. 05-06 aikaan) on löytynyt edullisimmat hinnat kuin iltapäivällä. Se, mistä tämä johtuu, en osaa sanoa. Eli onko ihan pelkkää sattumaa vai jokin oikea selitys taustalla.

 6. Saksan ebookersilta saatiin Deltan Las Vegas – Washington lento 20 halvemmalla kuin Suomen ebookersilta (120e). Deltalla oli suoraan vielä halvempaa, mutta osto ei onnistunut, koska Suomea ei löytynyt maaluettelosta.

 7. Kiitti Prof hyvästä listasta, vaikka iltahan tuossa menee selatessa läpi. 🙂
  Itse kyllä arvostan noissa hyvää käytettävyyttä ja sopivia maksutapoja.

 8. Tervehdys,
  vertailussa olen aina käyttänyt myös Googlen

  matrix.itasoftware.com

  On aika verraton apu, koska siellä voi tuunata matkaansa eri kriteereillä. Sieltä ei voi tilata (ainakaan vielä, Google voi tännekin bisnekseen rynnistää). Joskus Matrixin tiedot ei pidä täysin kutiaan, kun tsekkaa matkatoimistosta tai lentoyhtiöstä ostamista varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.