Autoja, asuntoja ja veneitä

Oma suosikki - Volkswagen Tiguan
Oma suosikki – Volkswagen Tiguan

Olen tässä viimeisen vuoden aikana koeajanut aika monta autoa. Itseasiassa niin monta, että jossakin vaiheessa tuli mieleeni, että pitäisikö sitä melkein perustaa oma blogi autojen koeajoista. No, joka tapauksessa. Olen yrittänyt motivoida itseäni etsimällä mitä ihmeellisimpiä rahallisia tavoitteita itselle, joista yksi aika yleinen taitaa olla uusi auto.

Auton ostamisella ei tunnetusti ole mitään tekemistä järjen kanssa, mutta jos nyt jotakin kriteereitä uudelle autolle pitäisi asettaa niin siitä pitäisi löytyä:

 • automaattivaihteisto
 • neliveto
 • vakionopeudensäädin
 • hyvä penkki
 • hiljainen
 • tarpeeksi pääntilaa takanakin
 • kohtuullisen iso ja monikäyttöinen tavaratila (sukset jne.)
 • vetokoukku

Tehojen puolesta 0-100 km/h pitää mielestäni mennä taittua alle kymmenen sekunnin. Lisäksi arvostan sitä, että autossa on hyvät huoltopalvelut täällä kotikaupungissani Hämeenlinnassa.

Tähän mennessä kolme pahinta pettymystä ovat olleet uusi Toyota Auris, Huyndai ix35 sekä Volvo V60. Nämä eivät varmaan ole huonoja autoja, mutta kaikki olivat pettymyksiä siihen nähden, mitkä odotukset olivat.

Toyota Auris

Toyota Auris oli ehkä kaikkein oudoin koeajo. Tein tuon jo viime talvena, jolloin ulkona satoi lunta. Kun sain auton liikkeestä se piippasi käynnistettässä eikä piippaus loppunut millään. Syyksi paljastui auton parkkitutka tai törmäysvaroitin, joka luuli räntäistä lumisadetta esteeksi.  Koomiseksi tuon teki, että myyjän mukaan parkkitutkaa ei saanut pois päältä. Koeajo meni siis jumalatonta varoituspiippausta kuunnellen. Oudon parkkitutkan lisäksi Auriksen automaattivaihteisto oli yksi surkeimpia mihin olen törmännyt. Kierrokset menivät aivan tappiin kun kaasua vähän hipaisikin ja sitä tökkimisen määrää… Syyksi tähän paljastui autossa ollut ”dynaaminen ajomoodi” tai mikä lienee. Kolmas tuskan aiheuttaja olivat itsestään kääntyvät ajovalot, jotka mutkaisella tiellä olivat koko ajan jäljessä. Kun mutka oli jo vasemmalle sojottivat ajovalot vielä edellisen mutkan mukaisesti pellolle oikealle.

Huyndai ix35

Huyndaista ei ole oikeastaan muuta sanottavaa kuin että en ole ikinä pelännyt millään autolla ajamista niin paljon kuin Huyndailla. Auto ei meinannut pysyä millään tiellä, veteli kiihdyttäessä joka suuntaan ja jarruttaessa tuntui, että auto menee poikittain.

Volvo V60

Volvo V60:n suurin ongelma olivat joka suunnasta piippaavat hälytykset. Moottoritiellä ajettaessa auton kojetaulu oli kuin joulukuusi tai 70-luvun Bond-elokuvan tietokoneet. Välillä välkehti punainen valo sivupeilissä, välillä tuli jotain nopeuslätkiä esiin, välillä auto huusi kuin tapettava ja tuulilasin alareunassa näkyi joku palkki. Lisäksi näkyvyys ulos oli järkyttävän kehno. Lisäksi tämäkin auto hyökkäili aivan ihmeellisesti ja tuntui, että kaasussa olivat vain asennot on ja off. Penkit olivat kuitenkin mukavat, joten plussaa siitä Volvolle.

Parhaimmat ajamani autot olivat Volkswagen Golf, Volkswagen Tiguan sekä BMW 3-sarja.

Volkswagen Golf

Uusi Volkswagen Golf oli aivan taivaallisen upea auto. Yksi kriteereitäni hyvälle autolle on, että sen ajaminen on rentouttavaa ja Golf täytti tämän kriteerin heittämällä. Golf on hiljainen, mukava, automaattivaihteisto toimii sulavasti, siinä on tehoja riittävästi, auto tekee mitä haluaa ja sisätiloissa kaikki on juuri kuten pitääkin. Golfin ainoa ongelma on, että sitä ei saa nelivedolla ja automaattivaihteistolla vaan pitäisi valita jompi kumpi.

Volkswagen Tiguan

Volkswagen Tiguan oli oikeastaan hyvä kaikessa siinä missä Golf. Tiguanin ehdoton plussa oli, että autoon istuminen ja sieltä nouseminen onnistuu helposti kaltaiseltani selkävaivaiseltakin. Lisäksi uusi Tiguan on mielestäni todella upean näköinen.

Tiguanin huono puoli on tavaratila, joka on mielestäni vähän kapea. Myyjä väittää, että sinne mahtuu golfbägi poikittain, mutta vähän epäilen, että mailat eivät olisi klubitalolla enää ihan suoria. Toinen iso miinus tulee hinnasta. Tiguan on aivan poskettoman kallis auto Golfiin verrattuna. Hintaa tulee melkein kaksi kertaa enemmän.

Kysymysmerkkinä Tiguanissa on minulla vielä auton lämpeneminen pakkasella. En siis tarkoita moottoria vaan auton sisätiloja. Vanha diesel-Golfini oli todella heikko lämpenemään ajokuntoon verrattuna esimerkiksi nykyiseen Toyotaani.

BMW 3-sarja

BMW 3-sarja olikin sitten aivan huikea auto. Kokeilin tästä 2-litraista automaattivaihteista versiota ja ai että, kyllä oli mukavaa menoa. BMW:n pienet miinukset tulivat siitä, että auto on sedan tai farmari ja oikeastaan kyllä kaipaisin katumaasturia. Lisäksi jousitus ei ollut ehkä ihan niin pintapehmeä kuin itse kaipaisin. BMW:n neliveto tuntuu kuitenkin olevan aivan omaa luokkaansa jopa Audiin verrattuna ja tuo uusi 8-vaihteinen automaatti on jotain pärisyttävää.

Kokeilin myös BMW X3:sta, joka olisi BMW:n katumaastureista sopivan kokoinen minulle. X3:ssa miinuspuolien puolelle menivät hieman halvahko yleisfiilis kuskin paikalla, jousitus mikäli ei ota adaptiivista jousitusta sekä se, että autoon ei ole saatavilla adaptiivista vakionopeudensäädintä tai ruuhka-avustinta, niin kuin BMW sitä kutsuu. Lisäksi hinta nousee jo lähelle 100 000 euroa kun autoon lataa kaikki lisävarusteet ja tarpeeksi tehoja konepellin alle.

Tässä näistä autoista ja sitten takaisin siihen asiaan eli säästämiseen…

Olen nyt parin vuoden ajan yrittänyt keksiä itselleni tällaisia säästämistavoitteita tai ”stretch goaleja” motivoidakseni itseäni säästämiseen ja rahan tekemiseen. Alan kuitenkin taipua siihen, että ei tällaisesta tavaroista haaveilusta tule kuin masentuneeksi. Oli kysymyksessä sitten asuntoesittelyissä ravaaminen sunnuntaisin, hienojen autojen koeajaminen tai venemessuilla käyminen minusta tuntuu, että nuo eivät aiheita minulle muuta kuin stressitason kasvua ja ehkä parhaimmillaan jonkinlaista ahdistusta.

Loppujen lopuksi minulla on tällä hetkellä ihan hyvä asunto ihan hyvällä paikalla. Toki, asuntoni on asumisoikeusasunto ja minulla menee vähän hermo siihen, että täällä ei oikein kukaan tiedä mitä saa tehdä ja mitä ei, mutta loppujen lopuksi tämä on aika unelmakämppä. Autoni on vuoden 2004 Toyota Corolla, mutta toimii edelleen 170 000 ajokilometristä huolimatta hyvin. Penkki ei ehkä ole selälle paras mahdollinen, mutta jos haluan Helsinkiin suuntautuville työmatkoille paremman penkin voin aina hypätä junaan. Ja veneilykin onnistui viime kesänä oikein mainiosti isäukon 6 henkeä kantavalla Silver Wolfilla. Ei tuo mikään huvijahti tai daycruiser ole, mutta tuo sentään kuluttaa sen verran kohtuullisesti, että veneellä on varaa ajaakin. (Niille, jotka miettivät veneen hankintaa sisävesille voin suositella tuota lämpimästä 60-heppaisella perämoottorilla varustettuna. Upea peli!)

Tällaisia ajatuksia näin itsenäisyyspäivänä. Yritän kirjoitella vielä omat jutut tuosta meidän asunto käteisellä -projektista sekä hieman tähän liittyen tuon toisen projektini eli Ostohyvitys.fi-palvelun etenemisestä.

6 kommenttia

 1. Hah, luepa uudestaan se Happy money -kirja! Sitten kun ostat sen bemarin, niin se tuntuu hyvältä pari viikkoa kunnes huomaat että naapuri ostikin BMW X3.001:n ja taas tuntuu siltä että oma auto alkaa olla vanha.

  Osta mieluummin hienoja kokemuksia, ne paranevat vanhetessaan ja niitä ei hetkauta se että naapurilla onkin vähän parempi.

 2. tarkoittaako tuo että olet ostamassa uutta autoa vai koeajatko niitä vain tehdäksesi itsellesi mukamas-tavoitteita joita varten säästät?

 3. Matti: Niin, niinhän tuolla jutussa lukee… 🙂

  Kitupiikki: Tässä on kysymys juuri näistä mukamas-tavoitteita, mutta huomasin tosiaan, että eivät nuo oikein tunnu minulla toimivan. Noista ei saa kuin mahahaavan.

 4. Jos oikein muistelen VW-kauppiaskaveriani, niin volkkari olisi ottanut opikseen tuossa sisätilojen lämpenemisasiassa ja homma olisi fiksattu niin, että kaikkiin Suomeen tuotaviin autoihin ruuvataan nykyään mukaan lisälämmitin jonnekin auton uumeniin – tämä hoitaa tuvan lämpimäksi, vaikka itse pihistä moottorista ei tuohon enää tarpeeksi hukkalämpöä riittäisikään.

  Tätä muistikuvaa tukee se, että oma 1,2 TSI Golf’fin lämpenee sisätiloiltaan varsin nopeasti – ainakin niin nopeasti etten itse olisi koskaan muistanut tuon häirinneen.

 5. Bensasyöppö citymaasturi ja asumisoikeusasunto. Ei erityisen tarkalta vaikuta markka tämän blogipostauksen perusteella.

 6. Mirka: Kysymys ei olekkaan siitä, että säästettäisiin nihilistisesti kaikesta ja luovuttaisiin luksuksesta vaan pyritään mahdollisimman mukavaan ja miellyttävään elämään mahdollisimman pienillä kustannuksilla.

  Itse olen hyvin tarkka rahoistani ja pihistelen ties mistä. Silti omistan kaksi autoa. Käyttöautona perus honda civic -01 ja harrasteautona mersun slk avoauto. Kuitenkin olen pyrkinyt minimoimaan näistäkin autoista koituvat kulut sekä säästänyt muista paikoista, jotta olisi varaa pitää näitä lompakon kuppaajia pihassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tämä sivusto käyttää Akismetia roskapostin vähentämiseksi. Lue miten kommenttitietosi käsitellään.