Internet-matkatoimistojen huonot puolet

Valencia (Flickr: o palsson)
Valencia (Flickr: o palsson)

Olen päättänyt, että varaan jatkossa omat lentoni aina (jos mahdollista) suoraan lentoyhtiöltä. Huomasin nimittäin viime viikolla, että ainakin minulle on kannattavampaa maksaa lennosta suoraan lentoyhtiölle hieman enemmän kuin yrittää löytää absoluuttisesti halvinta hintaa Internet-matkatoimistojen kautta. Erityisesti olen tehnyt täyskäännöksen mielipiteessäni Supersaverista.

Tähän on kolme syytä:

1. Internet-matkatoimistot pistävät hintavertailusivuilla näytettävään hintaan usein erilaisia lisämaksuja
2. Lentoyhtiöiden oma hinta ei ole kuin hieman kalliimpi
3. Lentoyhtiöiltä suoraan varattaessa kaikki muutokset ovat helpompia ja edullisempia

Olen esimerkiksi lähdössä kahden viikon kuluttua Valenciaan. Hintavertailusivuston kautta katsottuna halvimman hinnan haluamillemme lennoilla tarjosi Supersaver. Supersaver otti kuitenkin luottokorttimaksamisesta (mielestäni todella hämäävästi) 18,14 euron lisämaksun, jonka seurauksena lennon lopullinen hinta olikin kalliimpi kuin suoraan Air Francen kautta varattuna.

Syy siihen miksi ylipäätään varasin lennot Supersaverin kautta oli, että halusin testata tätä lisämaksuhommaa sekä hintojen määräytymistä. Minulle oli nimittäin laitettu tästä jonkun verran viestejä viime vuonna ja halusin testata asiaa käytännössä. Huomasimmekin jo viime vuoden puolella, että Supersaverin näyttämät hinnat vaihtelevat rajusti sen mukaan, että mitä kautta Supersaverin sivuille päätyy. Tiesin siis tavallaan odottaa näitä omituisuuksia, mutta tästä huolimatta näiden näkeminen ”livenä” oli aika järkytys. Harmittaakin vähän, että en ottanut tuosta varauksesta videota.

Viimeinen niitti Supersaverin arkkuun tuli kuitenkin siitä, kun yritin vaihtaa lentojani. Suoraan Air Francen kautta paluupäivämäärän muuttamisen hinta olisi ollut 70 euroa, mikä on mielestäni aika kohtuullista. Koska olin varannut lippuni Supersaverin kautta, minun pitäisi kuitenkin maksaa myös Supersaverille 50 euroa muutoksesta + 30 euroa toimistomaksua + mahdolliset hinta- ja veroerot. Kaverini, joka varasi lennot suoraan Air Francelta sai muutoksen tehtyä hetkessä ottamalla yhteyttä Air Franceen. Minulle on sen sijaan edullisempaa ostaa kokonaan uudet lentoliput.

En siis ainakaan itse aio enää etsiä absoluuttisesti halvinta lentoa. Uusi prosessini on:

1. Etsiä sopiva lento hintavertailusivustojen avulla. Hyviä lentojen hintavertailusivustoja ovat ainakin:

Näistä Skyscanner oli minulle uusi tuttavuus.

2. Tarkistaa, että lentääkö joko Norwegian tai Finnair kohteeseen (tai sen lähelle) suoraan.

3. Varata lennot mahdollisuuksien mukaan operoivan lentoyhtiön omilta sivuilta. Tämä johtuu siitä, että lentojen muutosten hyvitykset tuntuvat toimivan parhaiten silloin, kun lento on varattu suoraan lentoa operoivan yhtiön kautta.

Ainakin Supersaver ja samaan konserniin kuuluvat muut toimistot saavat siis omalta osaltani jäädä tähän.

(Jos joku tätä blogia vielä lukee niin) otan mielelläni kommentteja vastaan.

13 kommenttia

 1. Matkailualan ammattilaisena voin vahvistaa molemmat kohdat nr 3. Ja välillä sydän itkee, kun joku monilapsinen perhe on mennyt internet-varauksen tekoon muuta kautta kuin suoraan lentoyhtiöltä.

 2. Ai niin. Valencian suhteen voi olla hyvä tsekata myös vaihtoehto Norwegianilla Alicanteen ja siitä junalla Valenciaan. 😉

 3. Olen huomannut saman asian! Matkustan usein Saksaan ja lennän mieluiten Lufthansalla (tai sisaryhtiö German Wingsillä). Olen havainnut, että kun on tarpeeksi ajoissa liikkeellä – muutamaa kuukautta ennen suunniteltua matkaa – lippu on edullisinta ostaa suoraan Lufthansan sivuilta. Lisäksi meno- ja paluupäiviä on tarjolla enemmän ja päivien valitseminen ja hintavertailu niiden perusteella on erittäin kätevää yhtiön sivuilla.

 4. Supersaverin luottokorttilisä on todellakin hämäävästi ilmaistu; itse huomasin kyseisen lisän vasta kun maksu oli jo tapahtunut. Nyt sormet ristissä että kaikki ovat varauksessani ok, ensimmäinen kerta supersaverin kautta..

 5. Hukkapätkä: Sama homma kävi minulla. Voisin melkein väittää, että sitä ei kyllä edes ollut siinä näkyvissäkään. Tutkin tuota koodia vähäsen ja mielestäni näyttää siltä, että se ei siihen aina tule.

  Tämä oli se mihin viittasin tuolla videon ottamisella. Supersaverin asiakaspalvelusta väitettiin kiven kovaan, että näin ei voisi käydä, mutta meillä oli sekä minä että avovaimo katsomassa ruutua ja emme huomanneet, että tuo luottokorttimaksun lisä olisi tullut näkyviin ennen maksamista vaikka tuijotimme ruutua ja yritimme juuri tätä asiaa etsiä.

  Ensi kerralla (jos sellaista enää viitsin) otan tuon videon kyllä tuosta…

 6. Katariina: Tällä hetkellä luulen, että palaan joko Barcelonan (4 tuntia junalla) tai Madridin (1,5 tuntia junalla) kautta.

  Barcelona on vahvempi ehdokas lähinnä siksi, että reitti on tuttu ja tuo on aika kaunis tuo junamatka kun menee meren rantaa pitkin.

 7. Sirpa: Näin bloggaajana en voi käsittää, että miksi esimerkiksi Finnair ei hyödynnä tätä markkinoinnissaan vaan yrittää väkisin tehdä rahaa ”Aasian strategialla”.

  Jos olisin itse Finnairilla:
  – vaihtaisin cateringin takaisin itselle, nykyinen ruoka on täysin ala-arvoista
  – korostaisin Plus-etuja sekä erityisesti lounge-etua
  – panostaisin suoriin reitteihin ja avaisin uudelleen San Franciscon reitin
  – korostaisin mahdollisuutta vaihtaa lipun päivämääriä jollakin lisähinnalla
  – ottaisin lyhyiden lentojen valikoimiin hyvät sämpylät ja limsat kuten Norwegianilla
  – laittaisin lentokoneisiin pikapikaa wifi-yhteyden

  Tällä hetkellä Norwegian pesee pöytää tekemällä niitä asioita, mitä Finnairin pitäisi tehdä.

 8. Itse ostan yleensä lennot halvimmasta löytämästäni paikasta, koska itselleni pienikin säästö merkitsee, mutta Supersaverin kanssa saa kyllä kikkailla ja reilusti. Välillä sivuille pitää mennä monta kertaa ja vielä tiettyä reittiä, että saa sen absoluuttisesti halvimman hinnan. Lisäksi tuo luottokorttilisä on ihan naurettava. Itselleni se kyllä tuli ihan selkeästi siihen näkyviin ja vähän aikaa ihmettelin, että millä tässä nyt pitäisi maksaa. Onneksi itseltäni löytyi viimeksi se yksi korttikonfiguraatio, jolla maksaa sai ilmaiseksi ja tiesin, että en tarvitse peruutus- tai muutosoikeutta. Muutoin olisinkin varmaan varannut matkan muualta.

 9. Paluuviite: Näin hotelliyö Helsingissä kerrytti bonussaldoani » Rahantakoja
 10. Moro!

  Ei mulla muuta, että kyllä tätä sivustoa aina välillä katsotaan. Hyviä juttuja!

 11. Luetaan tätä!
  Tiedoksi Tammikuussa 2015 tehty sama havainto.
  Supersaver sivulla lentovaraus, minustakaan luottokortti maksusta ei mainittu mitenkään etukäteen! Vasta kun olin hyväksynyt maksun näkyi maksuerittelyssä ”Luottokorttimaksu” n. 17 Euroa. No, kokonaishinta oli tapauksessani kuitenkin halvin…

  1. Minulle kävi juuri samoin! Tämä syyskuussa 2015. Katsoin kahteen kertaan, että valinta näyttää luottokortin kohdalla 0 euroa ja kun vahvistus saapui sähköpostiin, niin luottokorttimaksua oli peritty 28,16 euroa. Lähetin juuri kyselyn Supersaversille, katsotaan mitä vastaavat. Aina pitäisi nykyään tarkistaa nettikirjoitukset joka asiasta. Todella huonoa asiakaspalvelua eikä anna luotettavaa kuvaa. Mullakin viimeinen kerta tämän firman kanssa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.