Yrittäjän vero-optimointi osakeyhtiössä

Vuosi on kohta lopussa mikä tarkoittaa sitä, että yrittäjillä alkaa olla viimeiset ajat tehdä vero-optimointia tälle verovuodelle. Osakeyhtiömuotoisena toimivan yrittäjän vero-optimointitavoista yksinkertaisin on pelata palkan ja osingon suhteella.

Vielä viime vuonna tämä optimaalisen palkan ja osingon suhde oli suhteellisen helppo laskea. Suurimmalle osalle yrittäjiä optimaalinen palkkasumma oli ilmeisesti noin 28 500 euroa.

Esimerkiksi vuonna 2011 Suomen Yrittäjät tiedottivat joulukuun alussa seuraavasti:

Suomen Yrittäjien johtajan Anna Lundénin mukaan YEL-yrittäjän kannattaa nostaa vuoden 2012 alusta palkkaa noin 28 000 euroa.

– Tuosta summasta maksettava vero jää alle 24,5 prosentin, joka tulee olemaan uuden yhteisöverokannan taso. Sen jälkeen yrittäjän kannattaa nostaa osinkoa yhdeksän prosenttia yrityksen nettovarojen määrästä, kuitenkin enintään 60 000 euroa. Tästä osasta yritys maksaa 24,5 prosentin yhteisöveron.

Tämän ylittävät tulot kannattaa Lundénin mukaan nostaa yhteensä lähes 100 000 euroon asti palkkana. Tämän jälkeen voi vielä nostaa pääomatulo-osinkona, jos nettovarat riittävät.

– Yli 100 000 euron tuloilla verotus ei enää merkittävästi poikkea, olipa korvaus palkkaa vai ansiotulo-osinkoa.

– Tulos on karkea ja palkanmaksun edullisuus osinkoihin nähden kannattaa aina laskea osakas- ja yrityskohtaisesti, Lundén muistuttaa.

Taloushallinto-lehti taas selitti pari vuotta sitten artikkelissa Palkka voi olla osinkoa edullisempaa maksukaavaan vaikuttavat tekijät seuraavasti:

Yritykselle palkka on vähennyskelpoinen yrityksen verotuksessa toisin kuin osinko. Veron palkasta maksaa vain sen saaja omana ansiotulonaan. Näin verotus pysyy palkkaa maksettaessa yhdenkertaisena. Yrittäjän henkilökohtaisen ansiotulojen veroprosentin jäädessä alle 26 %:n on palkanmaksu järkevää, koska yhtiö joutuu maksamaan tulostaan tuon verran tuloveroa eikä tätä yhtiön maksamaa veroa palauteta tai hyvitetä yrittäjälle millään tapaa.

Laskin itse aiemmin optimaalisen palkan tason niin, että otin lähtökohdaksi yhteisöverokannan tason. Sen jälkeen katsoin Vero.fi-sivuston laskureilla, että millä palkkasummalla palkkani veroprosenttini oli tuon 24,5 %. Tämän jälkeen ilmoitin joulukuussa palkanlaskentaan, että he maksaisivat minulle joulukuussa niin paljon palkkaa, että koko vuoden palkkani nousee tälle optimaaliselle palkan tasolle.

Yrittäjien, jotka ovat ulkoistaneet oman palkanlaskentansa kannattaa huomata, että ainakin omilla tilitoimistoillani viimeinen hetki ilmoittaa joulukuun palkat on ollut joulukuun 20. päivän tienoilla. Lisäksi kannattaa huomata, että ratkaisevaa verotuksessa on se päivä, jolla palkka osuu tilille. Jos yrityksen tili on eri pankissa kuin henkilökohtainen tili, ei palkanmaksua kannata jättää viime päivään.

Kuten todettua, tämä yllä kirjoittamani päti viime vuonna. Hallitus on kuitenkin rukannut yrittäjän verotusta useampaan otteeseen tässä viimeisen kahden vuoden aikana. Palkan ja osingon optimaalisen suhteen laskenta ei siis ole enää aivan näin suoraviivaista.

P.ohatta on kuitenkin laskenut blogissaan, että näistä muutoksista huolimatta omistajayrittäjän optimaalisen palkan suuruus olisi osakeyhtiössä edelleen noin 25 000 euroa. Asiasta kiinnostuneiden kannattaa vilkaista myös Aleksi Paukun opinnäytetyö Osakeyhtiön osakkaan vero-optimointi: Palkkaa vai osinkoa?

Jos ei jaksa tehdä vero-optimointia itse, voi aina kysyä apua tilitoimistolta. Esimerkiksi tuossa yllä viittaamassani Taloushallinto-lehden artikkelissa todetaan lopussa näin:

[…] ohjeistus palkan ja osingon nostamisesta voi olla vain viitteellinen. Lopputulokseen vaikuttaa monta muuttujaa ja tilanteet tulee tarkastella yksilöllisesti tilitoimiston asiantuntemusta hyväksi käyttäen.

Oma kokemukseni kuitenkin on, että tilitoimistot eivät oikein uskalla antaa ohjeita verotuksen optimointiin liittyen. Varsinaisten verokonsulttien palkkiot taas ovat niin korkeita, että mahdollisen optimoinnin hyöty palaa konsulttien palkkioihin.

Jos jollakin teistä lukijoista on hyviä vinkkejä palkan ja osingon välisen optimaalisen suhteen laskemiseen, otan näitä mielelläni vastaan!

3 kommenttia

  1. Tänä vuonna olen nostanut 20000 €. Katselin, että jos nostan 5000 € lisää, niin sille tulee veroprosentiksi 30 % + 2,12 %.

    Tietty voin säilyttää sen ensi vuodelle ja nostaa siitä osinkoja 8 % osalta 26 % veroprosentilla, mutta tietty vielä 92 % jää yhtiöön ja riskinä on, että osinkojen maksaminen kallistuu.

    Taidanpa kaikesta huolimatta valita jälkimmäisen vaihtoehdon.

  2. Osakeyhtiö saa vapaasti valita tilikautensa. Artikkelista saa virheellisen kuvan, että tilikausi olisi aina kalenterivuosi. Kalenterivuosi on varmasti yleisin, mutta ei kannatettavin vaihtoehto. Ottamalla toisen tilikauden ei osu tilitoimistossa ja mahdollisessa tilintarkastustoimistossa vuodenvaihteen aiheuttamaan kiireeseen. Toimistoilla on jokaisessa tapauksessa kiirettä vuodevaihteessa, koska tietyt yhtiömuodot kuten asunto-osakeyhtiöt eivät voi vapaasti valita tilikauttansa.

    1. Höpötinpä vähän omiani. Artikkelin pointti taisi kuitenkin olla henkilöverotuksessa, joka menee kiinni vuodenvaihteessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.