Ansiotulohaaste ensi vuodelle

Legendan mukaan aikaisempien vuosikymmenien sijoittaja Henrik Kuningas olisi tuhahtanut Wahlroosille nämä kuuluisat sanat: ”Jos sä olet niin helvetin fiksu, niin miksi sä olet niin helvetin köyhä.”

Olen järjestänyt täällä blogissa, ottanut itselleni ja lisäksi osallistunut vuosien varrella erilaisiin säästöhaasteisiin.

Vuoden 2009 syyskuussa kirjoitin joka päivä yhden vinkin, joiden avulla oli tarkoitus vähentää oman talouden vuosittaisia menoja 1000 eurolla. Vuonna 2010 osallistuin Saiturin 10 000 euron säästöhaasteeseen, jossa oli tavoitteena laittaa vuoden aikana säästöön 10 000 euroa. Vuonna 2011 asetin itselleni tavoitteeksi ostaa asunnon käteisellä vuoden 2013 loppuun mennessä.

Olen huomannut, että kun vain asettaa tavoitteen, siiheen pääsee yllättävän usein. Moni suomalainen talousblogi onkin lopettanut ihan vain siksi, että blogin pitäjä on päässyt omaan tavoitteeseensa etuajassa! Omista haasteistani kaikki eivät menneet ihan niin kuin piti. Hauskaa on kuitenkin aina ollut.

Juttelinkin joululomalla yhden kaverini kanssa siitä, että olisi aika taas tehdä joku uusi haaste. Menojen pienentämisen sijasta päätin kokeilla tällä kertaa tulojen kasvattamista. Tulojen kasvattamisessa on sellainen kiva puoli, että tuloja voi periaatteessa kasvattaa äärettömiin asti. Menojen pienentämisessä tulee aina jossakin vaiheessa raja vastaan.

Pienen pohdinnan jälkeen päädyin niinkin röyhkeään tavoitteeseen kuin 250 000 euron ansiotulot ensi vuodelle. Tuo 250 000 euroa valikoitu luvuksi siitä, että vuoden 2013 verotietojen perusteella noilla tuloilla pääsisi Kanta-Hämeen 100 parhaiten tienanneen joukkoon.

Keinopaletiksi tähän haasteeseen ajattelin ottaa Jari Parantaisen neuvot oman osaamisen tuotteistamisesta. Muistelen, että Jari Parantainen olisi jonkun kirjansa esipuheessa kehunut tehneensä omilla neuvoillaan jonkun 400 000 tai 700 000 euroa vuodessa. En nyt löydä tuota kirjaa ja suoraa lainausta mistään, mutta lisään sen tähän jos löydän sen.

Helpoin tapa tulojen kasvattamiseen on tietenkin työtuntimäärän kasvattaminen. Yritän kuitenkin päästä tavoitteeseen niin, että tekemäni työtuntien määrä pysyisi samana kuin vuonna 2013. Parantaisen lisäksi ajattelinkin ottaa toisesta suunnasta ohjenuoraksi Timothy Ferrisin 4-hour workweek -kirjan.

Nyt on ainakin tavoite sopivan korkealla. Katsotaan vuoden päästä miten kävi.

6 kommenttia

 1. Jos tulot vuodessa on noin 10000 ja sen meinaa säästää, käy varmasti, kuin sille kuuluisalle mustalaisen hevoselle, juuri kun oppi olemaan syömättä, otti ja kuoli.
  Tuolta sivusta, miten voi hankkia halvenman laajakaistan, kun kuitu tulee seinään.
  Ei nämä ainakaan pienituloiselle, omasta mielestään tarkasti elävälle eläkeläiselle aiheuta, kuin pahan mielen.

 2. Tottapa Aino turisee varmasti. Ei toki todella pienituloiselle 7-henkiselle perheellekään aiheuta suurta toivonkipinää. Kuukaudessa kun ei säästämään pysty edes kymppiä. Jostain on otettava lisää paikata laskuja, joita tulee enemmän kuin rahaa on maksaa.

 3. Kovia säätötavoitteita. 10.000€ vuodessa kuullostaa myös kovalle. Jaksaisipa tehdä ylitöitä yms niin tuon 10.000€ saisi säästöön. Kun kroppa ei kestä enempää tunteja mitä nyt on ja nykyiset 6pv työviikot syö miestä niin pakko heittää kirves kaivoon. Yritystä se ei kuitenkaan estä.

 4. Apina: Totta, ylitöillä saa vain tietyn määrän lisää rahaa. En minäkään näitä aio ylitöillä hakea vaan yritän skaalata omaa osaamistani eri tavoilla laajemmalle yleisölle. En tiedä onko tuo mahdollista omalla alallasi, mutta tapoja manuaalisen työn skaalaamiseen ovat esimerkiksi:
  – konsultointi
  – kouluttaminen
  – opettaminen
  – kirjan kirjoittaminen

  Olen itse kokeillut jo noita kaikkia.

  Täällä vähän juttua lisää juttua noista: https://www.tarkkamarkka.com/blogi/2010/11/vadelmahillosaanto/

 5. Eikö parempi tavoite olisi nettovarallisuuden kasvattaminen? Olen itse jo useamman vuoden pitänyt sitä mittarina. Varsinkin kun niin usein suuret tulot = suuret menot. En ole tosin koskaan laittanut tohon mitään vuotuista tavoitetta, ehkä se voisi olla ihan mielenkiintoinen haaste. Osallistuin pari vuotta sitten tuohon 10000 haasteeseen, pidin sitä silloin hyvin haastavana mutta menin parilla tonnilla lopulta ylikin.

  1. Nettovarallisuuden ongelmana mittarina on että se ei ole tarkka luku. Nettovarallisuus kun on aina arvio. Ansiotulot ovat sen sijaan erittäin selkeitä.

   Ja tarkoitukseni on kasvattaa myös menoja, radikaalistikin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.