3 asiaa, joissa en säästä rahaa

Iltalenkillä Valenciassa
Iltalenkillä Valenciassa

Olen monissa asioissa todella säästäväinen. Olen kuitenkin ottanut periaatteekseni, että on kolme asiaa, joissa en säästä. Nämä ovat: terveellinen ruoka, liikunta ja matkailu.

Terveellinen ruoka

Meillä on ollut viimeisen viikon aikana jääkaapissa muun muassa kumkvatteja, persimoneja, verigreippejä, greippejä, pomeloita, banaaneja, omenoita, kiivejä, avokadoja ja satsumoita. Osa näistä hedelmistä on kilohinnaltaan todella arvokkaita. Kumkvatit olivat muistaakseni noin 9,50 euroa per kilo.

Tein kuitenkin pari vuotta sitten päätöksen, että valitsen ruokani aina terveellisyyden, en hinnan perusteella. Kun käyn Helsingissä, käyn syömässä sushia (12,50 € / lounas). Jos olen kaupassa, ostan hedelmiä vaikka ne olisivat kuinka kalliita. Lounasravintolassa valitsen enemmin kalliimman kala-aterian (9,50 €) kuin sianlihakastikkeen (7,35 €).

Liikunta

Minulla on kotona todella paljon erilaisia liikuntavälineitä. Yhdessä vaiheessa minulla oli pelkästään polkupyöriä 9 kappaletta. Nykyinen maastopyöräni maksoi 2600 euroa.

Käyn joskus uimahallissa (6,10 €), vaikka minulla ei olisi aikaa uida kuin puoli tuntia. Jos uimahalli on ehtinyt mennä kiinni, olen joskus mennyt paikalliseen kylpylään uimaan (16 €). Kesällä kävimme wakeboardingissa (20 € / 0,5h).

Tällä hetkellä harkitsen, että ottaisin itselleni personal trainerin (89 €/h).

Matkailu

Vietin viime vuoden maaliskuussa kolme viikkoa Espanjassa. Toukokuussa kävin Roomassa. Kesäkuussa olin kaksi viikkoa Espanjassa. Lokakuussa olin pitkän viikonlopun Espanjassa. Marraskuussa menin New Yorkiin neljäksi yöksi.

Tiedän, että kumkvatit, personal trainerit ja viikonloppumatkat ovat suhteessa aika kalliita juttuja. Olen kuitenkin miettinyt tämän niin, että en tiedä ketään, joka olisi ajanut itsensä konkurssiin syömällä terveellisesti, urheilemalla tai matkailemalla. Sen sijaan tiedän monia, joiden talous on tiukilla osamaksulla ostettujen kodin viihdelaitteiden, rahoituksella ostettujen autojen sekä pikavipeillä rahoitettujen rahapelien vuoksi.

Terveellisen ruoan ja liikunnan uskon olevan investointi, joka tulee pienentämään menojani tulevaisuudessa. Hyvä terveys myös auttaa minua ansaitsemaan enemmän.

Matkailun kaltaiset elämykset taas ovat tietyn pisteen jälkeen jopa tutkitusti parasta käyttöä rahalle. Kun ihmisen perustarpeet on tyydytetty, ihmiset tulevat tutkimusten mukaan onnellisimmiksi siitä, että käyttävät rahaa materian sijasta elämyksiin. (Hyvässä seurassa) suoritettu matkailu tuottaa ainakin itselläni parhaan ja pisimmälle kestävän hyvän olon tunteen.

3 kommenttia

 1. Ruuasta ajatteen kovin samalla tavalla. Pidän hyvästä ruuasta. Joka minulle tarkoittaa terveellistä, puhdasta, lähellä tuotettua, mahdollisimman pitkälle itse valmistettua ja sopivaa määrää ruokaa. Sen jälkeen tulee hintavertailu.

  Sen lisäksi mitä kirjoitat, niin itse en ole valmis säästämään kirkollisverosta (vaikka se monelle onkin säästökohde). Se on minulle ehdottomasti helpoin väylä auttaa. Sitä kautta niin moni hyötyy. Etenkin lapsiperheet ja kriisin keskellä elävät ihmiset. Omaan uskomiseeni sillä ei ole vaikutusta – se ei muutu siitä kuulunko kirkkoon vai en. Näkökulmani on täysin toisenlainen.

  Muitakin ei-säästö kohteita löytyy, mutta tämä ehkä niistä erikoisin.
  Terveisin, Kälystelijän vaimo

 2. Ruusta ei meilläkään säästetä. En suunnittele viikonruokalistaa etukäteen miettien mitä saisin kaikkein halvemmalla. Tarjoukset kyllä käyn keräämässä, jos ruoka on sellaista mitä tiedän meillä oikeasti syötävän (lapset ovat melkoisen nirsoja ja itse yritän syödä mahd. terveellisesti). Hedelmiä ja vihanneksia meillä on aina, koska epäilen, etteivät niitä isällään saa (isän mielestä eivät ole ruokaa) ja näistäkin valitsen ne mistä tykätään enkä kausituotteita. Toki hintavertailen kauppoja keskenään näissä ruuissa mitä meillä menee. Minusta kaikkein kallein ruoka on roskiin viskattu ruoka, joten siksi nuo ostoperiaatteet.

  Myöskään minä en ole eronnut kirkosta, vaikka se helppo säästökohde olisikin. Katson, ettei vuosittainen säästö ole niin suuri, että olisin halunnut luopua kirkollisista juhlista. Seiniä en tarvitse uskoakseni johonkin, mutta olen mielestäni saanut vastinettakin veroeuroilleni.

  Muita asioita, joista en ole kovin innokas säästämään ovat lasten ulkovaatteiden laatu ja perheeni vakuutukset.

 3. Ruuasta voi säästää, jos katsoo tarjoukset. Jos satsumat on nyt tarjouksessa niin ostetaan niitä. Seuraavalla viikolla on kuitenkin jokin hedelmä tarjouksessa. Jokaiselle viikolle on HeVi tarjous. Sinänsä olet oikeassa, että ruuasta ei säästetä. Kirkosta eroamalla ostaa kummasti terveellistä ruokaa.

  Kaikki terveellinen ruoka ei vaan ole hyvää. Vaikka tulisi halvemmaksi kuin se epäterveellisempi vaihtoehto. Jos pysty syömään mitä vain niin ongelmaa ei ole. Itse en saa kaikkea alas vaikka se olisi terveellistä.

  Liikunta on jäänyt nykyään. Syynä on sekavat vuorot ja enää ei työpäivän jälkeen pääse treenailemaan kuten ennen.

  Matkailu on kyllä parasta. Itse en kyllä ihan lähde tuosta noin vain minne tahtoo. Kun lomat tulee tietoon niin sitten katsotaan minne pääsee lomaan varatulla budjetilla. Kohde määräytyy sen mukaan ja tämä on säästämistä.

  Ihminen on lottovoittaja jos…
  1. Saa nukuttua kunnolla ja ongelmitta.
  2. Pystyy syömään juuri mitä vain.
  3. Harrastaa liikuntaa ja saa sovitettua sen päivään.
  4. Ei omaa sairauksia (ei lasketa elintapasairaudet)

  Nuo jos täyttää niin ei pitäisi kitistä. Itselläni suurin ongelma on 2. Ei vaan uppoa kuin 15-20% tarjottavasta sapuskasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.