Ilmaisten ämpärien jonottajat eivät ole tyhmiä

Näyttävätkö nämä ämpärit tyhjiltä? (Kuva: Alueviesti)
Näyttävätkö nämä ämpärit tyhjiltä? (Kuva: Alueviesti)

Käyttäytymistieteen professori Leena Krokfors hämmästeli tänään Iltalehdessä ihmisten tarvetta jonottaa ilmaisia ämpäreitä. Professori Krokfors kommentoi Iltalehdessä näin:

– Minä en pysty selittämään, miksi ihmiset vapaaehtoisesti haluavat jonottaa vaikkapa muoviämpäreitä. Yksi syy on ehkä yhteisöllinen kokemuksen saaminen ja ehkä eräänlainen muoti; minun on myös saatava tuo tietty tuote, professori pohtii.

Koska jopa Helsingin Sanomat on heittänyt totuuden kertomisen romukoppaan ”viraalin sisällöntuotannon” tieltä, korostettakoon nyt taas kerran, että ne Tokmannin ilmaiset ämpärit eivät ole tyhjiä!

Ämpäreiden sisältö on vaihdellut, mutta erään Valkeakosken Sanomissa kommentoineen mukaan lokakuussa 2013 ämpärissä oli ainakin:

 • Riisisuklaalevy
 • 2* Nesquik murot
 • Ihovoidetta
 • Shampoo
 • Hoitoaine
 • Viilentävä geelispray hyönteisten pistoksiin
 • Ikkunakoriste
 • Amppelinpidike
 • Ongenkoukut
 • Kynttilän alunen
 • Kirjekuoria
 • Ristipääruuvimeisseli
 • Apocalyptican CD-levy

Lisäksi osassa ämpäreistä on lahjakortteja, joiden arvo on vaihdellut ilmeisesti 20 – 250 euron välillä. Viimeistään nämä lahjakortit ovat tehneet ämpäreiden jonottamisesta taloudellisesti kannattavaa.

Säästämisblogin ylläpitäjä minä en ymmärrä, että miksi joku rationaalinen, pienituloinen ihminen jättäisi jonottamatta Tokmannin ilmaisia muoviämpäreitä.

Tokmannin ”ilmaisten ämpäreiden” jonottajien lisäksi julkisuudessa on ihmetelty mm. sitä, että miksi ihmiset jonottavat Gigantin avajaisiin. Viimeksi kun Hämeenlinnassa avattiin Gigantti, sai 200 ensimmäistä maastöpyörän 10 eurolla. Näiden pyörien arvo oli pelkästään varaosina yli 100 euroa.

Jokainen voi laskea, että kuinka monta tuntia töitä pitäisi tehdä, että ansaitsisi reaalipalkkana 100 euroa. Veikkaan, että aika monella suomalaisella tehtävien työtuntien määrä ylittää ämpärien tai maastopyörien jonottamiseen kuluvan ajan. Tämä on juuri se laskutoimitus, jonka nämä ilmaisia ämpäreitä jonottavat taloudellisesti älykkäät suomalaiset ovat päässään tehneet.

”Tyhmiä laumaeläimiä” tässä ovat ämpäreiden jonottajien sijaan mielestäni ne, jotka mieluummin istuvat 20 tuntia töissä sen sijaan, että hankkisivat itselleen saman reaalitulon 2 tunnin jonotuksella.

Ai niin, unohdin. Ilmaisten ämpärien jonottaminen on noloa.

Yksi kommentti

 1. Ei minua nolota ämpärien yms jonottaminen. Kerran meinasin vaan yhdessä paikassa saada turpaani. Ajattelin siinä vaiheessa, että vaikka olisin sen pudottanut niin pahoinpitelystä tuleva rapsu ylittäisi kyseisen tuotteen hinnan. Onneksi toinen ketju oli kanssa lähistöllä samanlaisella idealla liikkeellä. Sieltä sain tuotteen, koska 30min ennen avaamista jonossa oleville annettiin vuorolaput. Asiasta tiedotettiin, että tuotteet saa vain vuorolappua vastaan.

  Yleensä nämä on vain huonoina päivinä kun pitää olla töissä tai sitten menet yövuorosta suoraan jonottamaan. Nykyään jonottaminen alkaa tunteja ennen ovien avaamista. Jonot on kasvaneet useampiin tunteihin, mutta kyllä 200€ tuotteesta sen 6h voi jonottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.