Fanita Björn Wahlroosia

Tämän päivän säästövinkkini on aloittaa Björn Wahlroosin fanittaminen.

Syynä ei kuitenkaan ole se, että olisin kaikista asioista Björn Wahlroosin kanssa samaa mieltä. Valitsin tähän Björn Wahlroosin siksi, että hän tuntuu olevan Suomessa yksi helpoimpia maaleja kaikenlaiselle ”rikkaat ovat pahoja ihmisiä” -tyyppiselle kirjoittelulle. Nopea Google-haku Björn Wahlroosin nimellä tuottaa muun muassa tällaisia uutisotsikoita:

 • Sampo tahkoaa rahaa – Wahlroos kuittaa osinkomannaa yli 20 miljoonaa
 • Tässä on palkitsemisen Wahlroos-malli
 • Wahlroos antoi pojalleen hulppean kartanon
 • Björn Wahlroos myöntää HS:lle – Verotus vaikutti Ruotsiin muuttamiseen

Tällaisten juttujen herättämät reaktiot ihmisissä eivät luonnollisesti ole yleensä positiivisia.

Rikkaiden ihmisten kadehtiminen voi kuitenkin olla erittäin haitallista oman henkilökohtaisen varallisuuden kasvattamiselle. Kaikkein haitallisinta on, jos ajattelee, että rikkaat ovat pahoja ihmisiä tai että kukaan ei voi rikastua muuten kuin vilpillä, rikoksilla ja olemalla yleisesti paha ihminen.

Tällaisesta ”raha on pahasta ja rikkaat ihmiset ovat pahoja ihmisiä” -ajattelusta seuraa monenlaisia ongelmia säästämisen näkökulmasta.

Ensimmäinen ongelma liittyy rahan säästämiseen. Jos ajattelee, että raha on pahasta, tulee samalla asettaneeksi itselleen melkoisen alitajuisen esteen rahan säästämiselle. Jos kerran raha on pahasta, miten sitä voisi kerätä?

Toinen ongelma liittyy tulojen kasvattamiseen. Jos oma ajatusmalli on sellainen, että rikastua voi ainoastaan vilpillä, voi tämä ohjata pahimmassa tapauksessa omat yritykset rikastua juuri sinne vilpin puolelle.

Kolmas ja mielenkiintoisiin liittyy tilanteisiin, joissa ihmiset saavatkin äkisti ison summan rahaa. Rahan lähteenä voi olla veronpalautus, perintö tai hurjimmassa tapauksessa vaikkapa lottovoitto. Olen lukenut useita eri artikkeleita henkilöistä, jotka ovat saaneet äkisti suuren määrän rahaa, mutta tuhlanneet tai lahjoittaneet sen välittömästi pois. Tällaisissa tilanteissa taustalta on usein löytynyt näiden henkilöiden alitajuinen ajatus siitä, että raha on pahasta. Tällöin reaktio on ollut:

 1. Sain paljon rahaa
 2. Minulla on paljon rahaa ja olen nyt rikas ihminen
 3. Raha on pahasta ja rikkaat ihmiset ovat pahoja
 4. Koska minulla on paljon rahaa, olen paha ihminen
 5. Minun on pakko päästä rahoista äkkiä eroon, jotta en olisi enää paha ihminen

Rahan säästämisen ja vaurastumisen edellytys siis on, että muuttaa omaa ajatustaan siitä mitä raha on ja myös siitä millaisia rikkaat ihmiset ovat.

Wahlroosin fanittaminen voi olla hyvä alku.

 

6 kommenttia

 1. Heitänpä tähän toisen näkökulman. Eräänä päivänä olimme vaimoni kanssa rullaamassa kohti risteystä, jonka valot alkoivat vaihtua punaiselle. Viereistä kaistaa porhalsi kalliimmanpuoleinen auto, joka ylitti risteyksen ns. vanhoilla vihreillä. Vaimoni tokaisi jotain sen tapaista, että ei ne rikkaat välitä säännöistä.

  Asiaa voi silti ajatella pidemmälle, sillä tässäkin on hieman muna vai kana ongelman tuntua.

  Millainen ihminen yleensä rikastuu? Riskinottaja. Menestyvä ihminen on melko varmasti tottunut ottamaan riskejä ehkä monilla elämänalueilla. Jossain vaiheessa riskinotto on kannattanut ja siitä on seurannut menestystä. Tuollaisen ihmisen mielessä punaisia päin ajaminen näyttäytyy ehkä pienenä, mitäänsanomattomana riskinä, mutta meidän muiden silmissä hän osoittaa rikkaalle tyypillistä piittaamattomuutta.

  Ovatko rikkaat ihmiset siis kamalia? Kyllä ja ei. Pidän kuitenkin todennäköisenä, että rikkaaksi tullut ihminen on ollut muiden silmissä piittaamaton k***pää jo ennen rikkaaksi tuloaan.

 2. Ensinnäkään kallis auto -> rikas ihminen -päättelyketju ei välttämättä ole ollenkaan totta. Kalliilla autoilla ajavilla voi kyllä olla suuret tulot, mutta varsinkin rahansa itse tehneet miljonäärit ajavat yleensä hyvin vaatimattomilla autoilla. Amerikkalaisten tutkimusten mukaan miljonäärien autojen keskihinta on keskimäärin 24 800 dollaria.

  Kalliilla autoilla ajavat ihmiset, joilla on näyttämisen halua. Nämä ihmiset ottavat muitakin tyhmiä riskejä kuten ostavat kotiinsa viihde-elektroniikkaa osamaksulla, ottavat ylisuuria asuntolainoja ja kulutusluottoja sekä vinguttavat samaan aikaan viitä eri luottokorttia.

  Aiheesta on tehty kokonainen kirja nimeltään ”The millionaire next door”, jonka lukemista suosittelen lämpimästi.

  Blogijuttuni pointti oli kuitenkin siinä, että jos olet sitä mieltä, että rikkaat ovat olleet kusipäitä aina ja sellaisena pysyvät, onko tämä ajatus mahdollisesti haitallinen siinä mielessä, että se estää sinua keräämästä (ja säilyttämästä) varallisuutta?

  Amerikkalainen pappi Russell Conwell puhui aiheesta näin:

  I say that you ought to get rich, and it is our duty to get rich. How many of my pious brethren say to me, “Do you, a Christian minister, spend your time going up and down the country advising young people to get rich, to get money?” “Yes, of course I do.” They say, “Isn’t that awful! Why don’t you preach the gospel instead of preaching about man’s making money?” “Because to make money honestly is to preach the gospel.” That is the reason. The men who get rich may be the most honest men you find in the community. “Oh,” but says some young man here to-night, “I have been told all my life that if a person has money he is very dishonest and dishonorable and mean and contemptible.”

  My friend, that is the reason why you have none, because you have that idea of people. The foundation of your faith is altogether false. Let me say here clearly, and say it briefly, though subject to discussion which I have not time for here, ninety-eight out of one hundred of the rich men of America are honest. That is why they are rich. That is why they carry on great enterprises and find plenty of people to work with them. It is because they are honest men.

  Says another young man, “I hear sometimes of men that get millions of dollars dishonestly.” Yes, of course you do, and so do I. But they are so rare a thing in fact that the newspapers talk about them all the time as a matter of news until you get the idea that all the other rich men got rich dishonestly.

 3. Voihan olla, että päättelyni on väärä, mutta saattaa se pitää myös paikkansa. Rikkaiden tai muidenkaan käytöksen vaikutusta omalla kohdallani omaan varallisuuteeni en ole ainakaan tietoisesti havainnut.

  Tuon papin puhetta voisi kommentoida sen verran, että siinä taitaa olla taas yksi uskon edustaja, joka on jättänyt Raamatun neuvot omaan arvoonsa. Raamattu kertoo rahaan suhtautumisesta ainakin parissa kohtaa. ne menevät jotenkin näin: ”Rakkaus rahaan on kaiken pahan alku ja juuri” sekä ”kun teillä on elatus ja vaatteet, niin tyytykää niihin”. Kansan käsitykset rahan pahuudesta lienevät jo Raamatun perua.

  Kiitos silti kirjavinkistä. Täytynee etsiä sellainen käsiini.

 4. Teppo: Lainasit hyvin ja oikein tuon kohdan. Nimenomaan rakkaus rahaan on kaiken pahan alku ja juuri, ei raha itsessään. Sananlaskuissa (18:11) sanotaan myös näin: ”Rikkaan tavara on hänen vahva kaupunkinsa, ja korkean muurin kaltainen hänen kuvitteluissaan.”

  Rahan rakastaminen on pahasta, mutta vähintään yhtä paha synti on mielestäni se, että jättää oman potentiaalinsa hyödyntämättä.

  Dave Ramsey muotoilee asian näin: ”If you are a good person, it is your spiritual duty to possess riches for the good of mankind. If you are a Christian like me, it is your spiritual duty to possess riches so that you can do with them things that bring glory to God.

  The bottom line is, if you take the stand that managing wealth is evil or carnal, then by default you leave all the wealth to the evil, carnal people. If wealth is spiritually bad, then good people can’t have it, so all the bad people get it. It is the duty of the good people to get wealth to keep it from the bad people because the good people will do good with it. If we all abandon money because some misguided souls view it as evil, then the only ones with money will be the pornographer, the drug dealer, or the pimp.

  Simple enough?”

  Lähde: http://www.faithgateway.com/wealth-evil-worship-money/#.VRVsJPmsXfI

 5. No, laitetaan nyt vielä yksi kommentti, mutta sitten asia jääköön minun puolestani tähän.

  Ramseykin taiteilee viivaa pitkin sanoessaan, että hyvän ihmisen hengellinen velvollisuus on kerätä rahaa hyvän tekemiseen, pois pahan taskusta. Kannatettava ajatus sinänsä, mutta en menisi niin pitkälle, että väittäisin sen olen hyvän kristityn velvollisuus. Raamattu ei tätä näkemystä taida tukea.

  Sen sijaan Raamatusta muistuu mieleen ilmaisuja kuten: ”Se joka päättänyt tulla rikkaaksi lävistää itsensä monilla tuskilla” tai ”Älkää kerätkö aarteita maan päälle, jossa ruoste raiskaa ja varas varastaa… jne”

  Mutta tämä tästä. Toivotan tuloksekasta mammonankeräystä kaikille tasapuolisesti.

 6. Vaikka ajattelenkin, että Wahlroos on paha niin se ei ole rikastumisen este.

  Vain vilpillä voi rikastua ja sitä et pysyt kyllä kumoamaan. Kauppa perustuu aina petokseen. Myyjä yrittää huijata asiakasta ja asiakas myyjää ja tämä on tinkimistä. Kapitalisti huijaa duunaria ja duunari huijaa kapitalistia.

  Sanoppas yksikin miljonääri kuka on omalla työllään rikastunut? Yleensä nämä on hommanneet työntekijöitä joita riistetään. Minäkin teen pilkkahinnalla duunia, koska on pakko. Tällä hetkellä ei ole muuta tarjolla ja vaihtoehtona olisi työttömyys.

  Lottovoitto, jos osuisi kohdalle niin laskisin miten sillä pärjää seuraavat 40v (itse nyt 35v) Isomman summan kohdalla tämä ei vaadi kummoisempia sijoituksia. Pienemmällä joutuu miettimään tarkemmin inflaatiota ja elämisen kustannuksia. 576.000€ riittäisi 40v ajaksi, jos laskee 1200€ kuussa. Tuo ehtii kasvamaan hyvinkin korkoa vaikka pikku hiljaa alkaisi sitä syömään. Jo pienellä tuotolla tuo kasvaa mukavaksi summaksi kun täytän 50v. Ei haittaa vaikka jokainen kuukausi käyn napsimassa 1200€ käyttöön.

  Omantunnon kysymys jokaiselle. Joku suomen 50 rikkaimman ihmisen joukosta oleva ihminen unohtaa lompakkonsa autonsa katolle kylmä asemalla. Hän ei huomaa sitä ja lompakko tippuu siihen mutkaan. Kun nostat lompakon ja siellä olisi 10.000€ käteistä. Mitä tekisitte? Lompakon palauttamalla ei pakolla heruisi edes kiitos sanaa. En tiedä itse mitä tekisin. Houkutus voisi kasvaa liian suureksi.

  Niin… Wahlroosi:lla on aika pramea auto ja ei ihan halpa. Nettiauton halvin Bentley tällä hetkellä maksaa 67.000€… Kun katsoo sitten muita autoja mitä Suomen rikkaimmilla on niin ei ihan halpoja laitteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.