Asuntolainan lyhennysvapaa voi tulla kalliiksi

Uutisissa on ollut tänään siitä, että asuntolainojen lyhennysvapaiden suosio on kasvanut. Helsingin Sanomat kirjoitti:

Suomen Pankin mukaan suomalaiset neuvottelivat helmikuun aikana asuntolainasopimusten maksuaikatauluja uusiksi 3,2 miljardin euron edestä. Tämä kertoo Suomen Pankin mukaan siitä, että asuntolainojen maksuton lyhennysvapaa on saanut suuren suosion. Pankit ovat markkinoineet maksutonta lyhennysvapaata helmikuun alusta lähtien.

Normaalisti lainasopimuksia neuvotellaan uusiksi vain noin 200 000 miljoonan euron edestä kuukaudessa. Suosio on siis enemmän kuin kymmenkertaistunut.

Vaikka tällaisen vaikutelman voisi saada, pankkien tarjoamat asuntolainan lyhennysvapaat eivät ole mitään pankkien harjoittamaa hyväntekeväisyyttä.

Korot ovat tällä hetkellä erittäin alhaalla. Kun asuntovelallinen ottaa lyhennysvapaata vuodeksi, tulee lainaan yksi vuosi lisää. Tänä lainan uutena viimeisenä vuotena korot ovat todennäköisesti korkeammalla kuin nyt. Lyhennysvapaan ottamalla asuntolainan kokonaissumma voi siis kasvaa.

Ennen lyhennysvapaan ottamista kannattaa laskea tämän lisävuoden hinta. Lyhennysvapaa voi tulla yllättävän kalliiksi.

3 kommenttia

  1. Laske mielummin kuinka paljon olisit valmis maksamaan siitä, että olisit 20v päästä kun viimeinen lainanmaksuvuosi on menossa 20v nuorempi tällä ulkomaanreissulla jolle lähet nyt lyhennysvapaan ansiosta.

  2. Mitenkäs sen lyhennysvapaan hinta lasketaan kun hamassa tulevaisuudessa olevan lisävuoden korkotaso ei ole tiedossa?

  3. 10+ vuoden lainassa viimeiselle vuodelle kohdistuu myös aika iso inflatorinen vaikutus. Raha on arvokkaampaa nyt kuin vuosikymmen(t)en päästä. Toki kukaan ei tiedä mikä on lopputulema, mutta kumpi tahansa skenaario saattaa toteutua. Toki olennaisin asia on, että rahalle löytyy aidosti järkevää käyttöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.