Perverssit insentiivit

Ajattelin näin lähestyvien eduskuntavaalien kunniaksi kirjoittaa perversseistä insentiiveistä.

Insentiivi on suomeksi kannuste. Esimerkiksi yrityksen johtajille annettava tulospalkka on insentiivi. Perverssi insentiivi on kannuste, jolla on odottamattomia tai ei-haluttuja vaikutuksia.

Helsingin Sanomien kolumnisti Susanne Björkholm antaa kolumnissaan perversseistä insentiiveistä kaksi klassista esimerkkiä:

Fossiileja 1800-luvulla metsästäneet eurooppalaiset paleontologit maksoivat Kiinassa paikallisille maanviljelijöille tietyn summan jokaisesta dinosauruksen palasta, jonka nämä mailtaan löysivät. Viljelijät tietenkin murskasivat löytämänsä suuret dinosauruksen luut pikkuriikkisiksi paloiksi ennen kuin myivät ne paleontologeille.

Vuonna 1906 Vietnamin Hanoissa haluttiin ratkaisu rottaongelmaan. Viranomaiset alkoivat ostaa rotannahkoja kansalaisilta saadakseen heidät tappamaan siimahäntiä. Luonnollisesti tämä johti siihen, että Hanoissa alkoi kukoistaa rottien kasvatusbisnes.

Toivon, että olen väärässä, mutta mielestäni Suomessa ajatellaan välillä turhankin sinisilmäisesti, että perverssejä insentiivejä ei joko ole olemassa ollenkaan tai että ne eivät vaikuta ihmisten käytökseen.

Kuulin muutama vuosi sitten tarinan, jonka mukaan erään suomalaisen julkishallinnon yksikön tehokkuuden mittariksi oli asetettu tuotto per työntekijä. Koska määräaikaisia työntekijöitä ei laskettu työntekijämäärään mukaan aiheutti tämä tehokkuusmittari sen, että määräaikaisia työntekijöitä ei vakinaistettu. Lisäksi tämä tapa mitata tehokkuutta oli johtanut vuokratyövoiman käytön lisääntymiseen sekä toimintojen ulkoistamiseen. En tiedä onko tarina totta, mutta tässä olisi ollut kysymys juurikin eräänlaisesta perverssistä insentiivistä.

Lisää (aitoja) esimerkkejä perversseistä insentiiveistä voi lukea vaikka englanninkielisestä Wikipediasta.

Yksi kommentti

  1. Yksi eduskuntaan liittyvä kannustimien puute on ainakin se ettei suurimmalla osalla kansanedustajista ole sijoituksia osakkeista vaan lähinnä asuntolainoja. Tämä on varmasti yksi syy miksi lupauksista huolimatta ei pienten osinkojen verovapautta ole tullut eikä varmasti tulekaan lähiaikoina.

    Mitä tulee rahaan niin suurimmassa osassa myydyistä sijoituspalveluista eroaa asiakkaan kannustimet huomattavasti palveluntarjoajien kannustimista. Esim. rahastotuotteiden palkkiot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.