Oman osaamisen skaalaaminen

Tony Robbins - oman osaamisen skaalaamisen mestari
Tony Robbins – oman osaamisen skaalaamisen mestari

Kirjoitin edellisessä blogikirjoituksessani, että mielestäni paras strategia vaurastumiseen on pyrkiä auttamaan omalla osaamisellaan mahdollisimman monia ihmisiä. Kerron seuraavassa erilaisia tapoja oman osaamisen skaalaamiseen.

Yli- ja lisätyöt

Lisätulojen ansaitsemisesta puhuttaessa monille ihmisille tulee ensimmäisenä mieleen ylitöiden tekeminen. Jos tämä on omalla työpaikalla mahdollista, ei ylitöiden tekeminen ole välttämättä mikään hullumpi vaihtoehto. Ylitöitä ei voi kuitenkaan tehdä määrättömästi enemmän.

Freelancing

Freelancing on suosittua varsinkin luovilla aloilla. Esimerkiksi ohjelmistokehittäjä voi tehdä iltaisin verkkosivuja pienille yrityksille.

Konsultointi

Siinä missä freelancer tekee yleensä työt itse, on konsultoinnissa kysymys enemminkin neuvojen antamisesta muille. Konsultointi on mahdollista yllättävän monilla aloilla. Olen kuullut esimerkiksi apteekkarista, joka alkoi neuvoa muita apteekkeja asiakaspalvelun tehostamisessa.

Kouluttaminen

Kouluttamalla voi omaa osaamista jakaa kerralla jo kymmenille henkilöille. Yksinkertaisimmillaan kouluttajan tarvitsee vain:

 • tehdä koulutusmateriaali
 • varata tila koulutusta varten
 • vetää koulutus läpi

Kouluttaminen voi olla hyvinkin kannattavaa. Tyypillinen täyden koulutuspäivän hinta liikkuu Suomessa noin 700 eurossa. Tästä pitää toki vähentää kulut, mutta jokainen voi laskea, että 10 hengen kahden päivän koulutuksella on mahdollista päästä varsin mukavaan ansaintaan.

Mikäli ei halua myydä ja järjestää koulutuksia itse, voi omaa osaamista tarjota koulutuksia järjestäville yrityksille.

Luennointi

Siinä missä koulutustilaisuuksien osallistujamäärä liikkuu kymmenissä, voi luennoitsija jakaa omaa osaamistaan kerralla jopa sadoille henkilöille.

Oma näkemykseni on, että luennot eivät kuitenkaan ole suoraan yhtä kannattavia kuin kouluttaminen. Luennot toimivatkin usein osallistujille pienenä maistiaisena omasta osaamisesta. Varsinainen ansainta tehdään sitten konsultoinnilla ja koulutuksilla.

Vastakkaisia esimerkkejäkin kuitenkin löytyy. Tony Robbinsin järjestämät luennot ovat tilaisuuksia, joihin osallistuu kerralla tuhansia henkilöitä. Lippujen hinnat Tony Robbinsin luennoille alkavat 795 dollarista.

Aivan kuten koulutuksien kanssa, ei luentojakaan tarvitse myydä itse. Suomessa esimerkiksi Speakersforum välittää puhujia erilaisiin tilaisuuksiin.

Kirjan kirjoittaminen

Kirjoittamalla kirjan voi omaa osaamistaan jakaa vielä laajemmalle yleisölle. Vaikka kirjan kirjoittaminen ei itsessään olisikaan kannattavaa, tekee opaskirjan kirjoittaminen ihmisestä käytännössä välittömästi alansa auktoriteetin. Tällaisen henkilön asiantuntemus kiinnostaa jo lehdistöäkin. Kirjan kirjoittamisen jälkeen myös konsultoinnin ja koulutuksien myymisestä tulee helpompaa.

Blogin kirjoittaminen

Alkamalla kirjoittaa blogia englanniksi on omaa osaamista mahdollista jakaa jo neljännekselle maapallon koko väestöstä. Bloggaamisen hienoin puoli on, että sen aloittaminen ei maksa mitään.

Olen itse kokeillut yllä esittelemistäni tavoista konsultointia, kouluttamista, luennointia ja bloggaamista. Kirjaa en ole vielä kirjoittanut, mutta kylläkin kaksi opasta hyvin tuntemastani internet-markkinoinnin osa-alueesta.

Lopuksi kolme vielä kolme huomiota:

 • Vaikka esimerkiksi bloggaaminen ei tuottaisi suoraan mitään, voi siitä olla välillistä hyötyä. Oman alansa tunnetun asiantuntijan on helpompi saada töitä, hänelle maksetaan parempaa palkkaa ja hän voi myydä konsultointiaan ja koulutuksiaan kalliimmalla hinnalla.
 • Omaa osaamista on mahdollista levittää laajemmalle uskomattoman monella alalla. Esimerkiksi kätilönä työskentelevä terveydenhoitaja voi opettaa ammattikorkeakoulussa synnytysoppia.
 • Jaettavan osaamisen ei ole pakko liittyä nykyiseen työhön. Lähes kaikilla meillä on joitakin taitoja, jonka joku muu haluaisi oppia. Haluaisin esimerkiksi itse oppia vislaamaan ilman sormia.

Katso myös vadelmahillosääntö.

Yksi kommentti

 1. Tästä artikkelista unohtuivat täysin lähes kaikki muut immateriaalioikeudet kuin kirjojen tekijänoikeudet, kuten patentit, liiketoimintamallien lisensointi, musiikki ja elokuvat. Varsinkin patenteilla ja liiketoimintamallien lisensoinnilla skaalautuvuus on eri luokkaa kuin monilla mainitsemillasi vaihtoehdoilla. Toisaalta niiden hankkiminen on työläämpää ja vaikeampaa kuin kirjoituksessa mainituilla.

  Yli- ja lisätyöt sopeutuvat varsinkin Suomessa huonosti skaalautuvuuden kanssa, koska verot ovat progressiivisia. Oman yrityksen kautta tietysti näidenkin hyödyt mahdollisesti paranevat. Luennointi on käsittääkseni erittäin vaikea tapa tienata rahaa ulkomaillakin, joten se ei ole helppoa.

  Kirjojen julkaisu on myös äärimmäisen vaikea tapa tehdä rahaa. ns. self-help (tän voi joku paremmin suomentaa) oppaista 1% tuottaa 99%:ia myynnistä maailmalla. Epäsuoria hyötyjä siitä kuitenkin on, kuten ansiokkaasti asiasta mainitsitkin.

  Skaalautuvuuden hyödyntäminen ei siis ole helppoa, mutta palkinnot ovat joillekin ihan omaa luokkaansa onnistuessa..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.