Mark Cubanin kolme sijoitusvinkkiä

Mark Cuban WSJ:n haastattelussa
Mark Cuban WSJ:n haastattelussa

Törmäsin jostakin Mark Cubanin vuonna 2011 Wall Street Journalille antamaan haastatteluun, jossa Mark Cuban kertoo omia näkemyksiään sijoittamisesta.

Mark Cuban on yksi maailman rikkaimpia ihmisiä noin kolmen miljardin dollarin varallisuudellaan. Rahansa hän teki ensimmäisen teknologiakuplan huipulla vuonna 2000 myydessään perustamansa Broadcast.com-yrityksen Yahoolle.

Cubanin mukaan:

  • Osta ja pidä -strategia on kasa paskaa
  • Idea, että ylimääräiset rahat pitää sijoittaa on lähes yhtä iso kasa paskaa
  • Hajauttaminen on idiootteja varten

Cubanin ydinajatus on, että ellet ole valmis sitoutumaan johonkin, pidä rahasi käteisenä.

Cuban kertoo haastattelussa, että hän sijoitti aiemmin teknologiayrityksiin, joiden liiketoiminnan hän tunsi paremmin kuin analytiikot. Cubanin näkemys on, että yksittäisen sijoittajan on kuitenkaan enää nykyään erittäin hankala voittaa ammattimaisia sijoittajia paremmalla tiedolla.

Haastattelija kysyykin Cubanilta, että mitä Matti ja Maija Meikäläisen pitäisi sitten rahoillaan tehdä.

1. Maksa ensin luottokorttilaskut pois

Mikäli sijoitettavaa rahaa on kertynyt noin 50 000 dollaria, Cubanin mielestä pitäisi aluksi keskittyä lainojen maksamiseen pois.

Ensimmäinen asia minkä tekisin on, että maksaisin pois luottokorttilaskuni. Se maksaa sinulle 18 % (korkoa vuodessa). Tämä on se, mitä Matti ja Maija Meikäläisen pitäisi tehdä ensin. Suurin osa ei tee tätä.

2. Osta kulutustavaroita varastoon

Cubanin toinen vinkki on rahan säästäminen ostamalla kulutustavaroita varastoon:

Monet ihmiset sanovat, että menetät rahasi inflaatiolle jos vain pidät rahojasi pankkitililläsi. Olen täysin eri mieltä. Minä tiedän, että tulen tarvitsemaan kasan hammastahnaa perheelleni. Tiedän, että tarvitsen wc-paperia. […] Voin ottaa käteiseni ja hankkia nämä tuotteet fiksummin. […] Paljonko tilaa hammastahna oikein vie?

Cubanin mielestä piensijoittaja säästää tällaisilla arkisilla säästämiskeinoilla enemmän rahaa kuin mitä olisi saatavissa osakemarkkinoilta. Osakemarkkinoilla kun piensijoittajan vastassa ovat ammattisijoittajat sekä nykyään myös tietokoneohjelmistot:

Voit saada paremman tuoton ja sinulla on lopussa enemmän rahaa kuin yrittämällä taistella kaiken maailman John Paulsoneita* vastaan. Vastaan näitä kavereita, joiden palkkalistoilla on satoja analytiikkoja. Miksi yrittäisit voittaa heidät [osakemarkkinoilla]. Et voi. Et voi voittaa! Ja nyt, kiitos ohjelmallisen kaupankäynnin, tilanne on sata kertaa hankalampi.

* John Paulson on amerikkalainen rahastonhoitaja, joka ansaitsi haastattelun esitysvuonna (2011) 4,9 miljardia dollaria

3. Pidä rahasi käteisenä

Tämän jälkeen haastattelija kysyy, että mikä entä jos sijoitettavaa rahaa on niin paljon, että sitä pitäisi laittaa johonkin.

Tiedätkö, mitä minä teen, en usko, että sinun tarvitsee saada rahoillesi tuottoa. Itse nukkuisin mieluummin yöni hyvin. Tiedätkö, pidän omia rahojani käteisenä. Kirjaimellisesti.

Cuban myöntää, että hänen tilanteensa eroaa hieman tavallisesta pulliaisesta (Cubanin varallisuuden arvo on muutamia miljardeja dollareita):

Olen tietenkin eri tilanteessa, sillä minun ei tarvitse elää sillä 0,1 prosentin korkotuotolla, jonka saan käteisvaroilleni.

Hän on tästä huolimatta vahvasti sitä mieltä, että rahat on parempi pitää käteisenä kuin laittaa niitä kiinni yleisesti sijoituksiin:

Mutta samalla se, että minulla on tätä – sanotaanko ”kuivaa ruutia” – käytettävissä tällaisina viikkoina […] kun näet mahdollisuuden, olet valmis hyödyntämään sen sen sijaan että joutuisit miettimään, että miten pääsen pois [nykyisistä sijoituspositioistani]. Ja kerron toisen jutun. Myös terveyskulusi ovat pienemmät, sillä tulet nukkumaan paljon paremmin öisin.

Ihan mielenkiintoisia ajatuksia. Jos Mark Cubanin ajatukset alkoivat kiinnostaa, kannattaa katsoa myös toinen video, jossa hän kertoo miten hän säästäisi keskittämällä ostokset alennusmyyntisesonkeihin.

Ps. Indeksisijoittamisen isä Vanguardin Jack Bogle kritisoi Cubanin ajatuksia voimakkaasti.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.