Käytetyn polkupyörän ostaminen

Vinkki nro. 5: Tarkista ohjaustangon kiinnitys
Vinkki nro. 5: Tarkista ohjaustangon kiinnitys

Internetin markkinapaikat ovat pullollaan käytettyjä polkupyöriä. Osa tarjolla olevista pyöristä on hyviä, osa huonoja.

Parhaimpia löytöjä ovat mielestäni lähes uudet työmatka- ja maastopyörät. Tyypillinen tarina on, että joku on halunnut aloittaa uuden, terveellisen elämän. Osana terveellistä elämää tarkoituksena on ollut alkaa kulkea työmatkat polkupyörällä. Tätä tarkoitusta varten on sitten ostettu viimeisen päälle hieno, uusi pyörä. Katsoisinkin käytettyjä varsinkin jos tähtäimessä on fitness-pyörä, cyclocross-pyörä, commuter-pyörä tai maastopyörä.

Tässä joitakin vinkkejä käytetyn polkupyörän ostamiseen.

Varo varastettuja polkupyöriä

Varastetun tavaran ostajan oikeusturva on aika heikko. Mikäli pyörä on varastettu ja oikea omistaja löytyy, joutuu pyörän luonnollisesti luovuttamaan alkuperäiselle omistajalle.

Ennen kuin lähtee edes katsomaan pyörää, kannattaa:

 1. Selvittää myyjän henkilöllisyys. Puhelinnumeron omistajan voi tarkistaa ilmaiseksi esimerkiksi Fonectalta. Salaiset tiedot ovat pieni hälytyssignaali.
 2. Kysyä myyjältä onko kuitti ja takuutodistus tallessa.
 3. Kysyä pyörän runkonumeroa.

Ennen pyörän maksamista kannattaa vielä katsoa, ettei runkonumeroa ole viilattu pois.

Osta oikean kokoinen pyörä

Vaikka tavoite on säästää rahaa, älä osta vääränkokoista pyörää.

Olen itse aikoinaan ostanut käytetyn maastopyörän, jonka runko oli minulle liian iso. Vaikka kuinka vaihdoin pyörään pidempää stemmiä, oli ajaminen täyttä tuskaa. Väärän kokoisen pyörän ostaminen on väärässä paikassa säästämistä.

Yritä selvittää jo etukäteen, että onko pyörä edes teoriassa sopivan kokoinen sinulle tai henkilölle, jolle pyörä tulee. Useimpien pyörävalmistajien sivuilla on viitteellisiä kokotaulukkoja. Sopivaa runkokokoa voi tiedustella myös keskustelufoorumeilta.

Yleisesti ottaen pyörän on parempi olla enemmin liian pieni kuin liian iso. Jos pyörässä on vaakaputki, tulisi vaakaputken ja nivusten väliin jäädä reilu väli jalat maassa seistessä. Satulaa ja ohjaustankoa ei saa nostaa niistä löytyvää maksimikorkeuden merkkiä ylemmäs.

Varaosien hinta ja saatavuus

Tiedän kokemuksesta, että varsinkin maastopyörien varaosat ovat kalliita. Mitä enemmän kuluvia osia pyörässä on, sitä kalliimmaksi pyörän ajokunnossa pitäminen tulee.

Vanhemmissa pyörissä ja eksoottisemmissa merkeissä varaosien saatavuus voi olla heikko.

Niin sanotuissa markettipyörissä osien vaihtaminen voi olla lähes mahdotonta.

Jarrujen kunto

Vannejarruista kannattaa katsoa:

 • Ovatko jarrupalat kuluneet?
 • Osuvatko jarrupalat heti vanteeseen?
 • Hankaavatko jarrupalat rengasta?
 • Ovatko kaapelit kuluneet tai ruostuneet?

Huonosti säädetyt jarrut ja rasvaamattomat jarrukaapelit ovat merkki siitä, että pyörää on pidetty huonosti.

Renkaiden kunto

Tyypillinen oikea rengaspaine polkupyörissä on noin 2,5 baria. Liian löysillä renkailla ajaminen lisää rengasrikon riskiä ja tuhoaa renkaita.

Renkaista kannattaa katsoa:

 • Onko renkaissa tarpeeksi ilmaa?
 • Onko renkaissa kulutuspintaa jäljellä?
 • Ovatko renkaiden reunat murtuneet?

Luonnollisesti kannattaa kuunnella, että sihiseekö renkaista ilmaa ulos. Myyjä on voinut pumpata renkaat täyteen juuri ennen ostajan saapumista.

Vanteiden kunto

Vanteista kannattaa tarkistaa:

 • Ovatko vanteet suorat?
 • Onko vanteissa ruostetta?
 • Ovatko kaikki pinnat tallella ja ehjiä?
 • Ovatko pinnat kireät?

Jos pinnat ovat löysällä, vanne vääntyy helposti.

Laakereiden kuntoa voi kokeilla ottamalla rungosta kiinni ja heiluttamalla rengasta sivusuunnassa. Mikäli renkaan ja akselin välillä tuntuu falskausta, voi tämä olla merkki kuluneista laakereista.

Ketjujen ja rattaiden kunto

Kuluneet rattaat tunnistaa siitä, että ratas alkaa muistuttaa muodoltaan hain evää. Jos ketjuvaihteisen pyörän rattaat ovat piikkimäiset, ei pyörää todennäköisesti kannata ostaa. Koko voimansiirron uusiminen on todella kallis remontti.

Ketjun kuluneisuuden testaamista varten ketjuvaihteinen pyörä laitetaan isoimmalle vaihteelle (ketju isoimmalle rattaalle edestä ja pienimmälle takaa). Ketjun kuluneisuuden voi testata kokeilemalla nostaa ketjua pois rattaalta eturattaan etuosasta. Kulunut ketju nousee ilmaan niin, että rattaan ja ketjun lenkin väliin muodostuu rakoa. Mikäli pyörässä ei ole vaihteita tai siinä on napavaihteet ja rattaat ovat ehjät, voi ketjun ehkä vaihtaa uudempaan ilman rattaiden vaihtoa.

Kulunut ketju ei enää pysy rattailla. Sen lisäksi että rattaiden jatkuva paikoiltaan lähteminen on rasittavaa, muodostaa ketjujen lähteminen pelkästään jalkajarruilla varustetuissa mummopyörissä jonkinlaisen turvallisuusriskinkin.

Vanhempien pyörien (mummopyörät, vanhat maantiepyörät) rattaiden vaihtaminen voi olla lähes mahdotonta. Sen lisäksi, että osia ei välttämättä ole saatavilla, voi rattaiden vaihto vaatia harvinaisia erikoistyökaluja.

Ohjaustangon ja ohjauslaakerien kunto

Vanhoissa pyörissä kannattaa kokeilla, että pysyykö ohjaustanko paikallaan jos sitä kääntää eturenkaan ollessa paikallaan.

Kannattaa myös kokeilla, että onko ohjauslaakerissa väljyyttä. Tämä onnistuu pitämällä rungosta kiinni ja heiluttamalla tankoa. Etujarrullisissa voi myös kokeilla laittaa jarrun pohjaan ja heiluttaa pyörää eteen ja taakse.

Kammen ja keskiöiden kunto

Kammista kannattaa katsoa, että ovatko ne hyvin kiinni. Jos kammet heiluvat, voi koko kammen ja keskiön välinen kiinnitys olla kulunut. Jos näin on, ei kampia saa pysymään pyörässä kiinni millään ilveellä.

Pyörivätkö kammet herkästi? Kuuluuko keskiöstä ylimääräisiä ääniä tai onko keskiö väljä? Ylimääräiset äänet ja klappi voivat olla merkkejä kuluneista tai löysistä laakereista.

Kun ajat pyörällä, tuntuuko siltä, että nilkkasi heiluisivat? Kammet tai polkimen tappi voivat olla vääntyneet.

Pyörivätkö polkimet herkästi? Näkyykö polkimissa tai kammissa merkkejä pyörän kaatumisesta tai törmäyksistä? Maastopyörien kammissa olevat lommot voivat olla merkki kammen osumisesta kiveen. Isot tällit ovat voineet aiheuttaa vahinkoa myös laakereille.

Rungon kunto

Näkyykö rungossa merkkejä kaatumisista? Ryppyyntynyt maalipinta on merkki rungon vääntymisestä kaatumisen seurauksensa.

Tarkista myös, että haarukat ja rungon putket ovat suoria.

Jos alumiinirunkoisen pyörän rungossa on halkeama, on runko käyttökelvoton.

Heijastimet

Lain mukaan:

Polkupyörässä tulee olla etu-, sivu-, poljin- ja takaheijastimet. Sivuheijastimet on oltava polkupyörän sekä etu- että takaosassa kummallakin sivulla. Poljinheijastimia tulee kussakin polkimessa olla kaksi ja poljettaessa niistä toisen tulee olla suunnattu eteen- ja toisen taaksepäin. Urheilu- tai kilpakäyttöön rakennetussa, tiellä käytettävässä polkupyörässä, jonka omamassa on enintään 10 kg ja jossa on vähintään 12 vaihdetta, ei kuitenkaan vaadita etu-, sivu- eikä poljinheijastimia polkupyörää valoisaan aikaan ajettaessa.

Jos heijastimia puuttuu, tingi hinnasta.

Käytettyjen pyörien ostopaikat

Käytettyjä pyöriä voi etsiä esimerkiksi näistä paikoista:

Tiedän, että listalle kuuluisi myös poliisien huutokaupat sekä Huuto.net. Poliisien huutokaupoissa ongelmana on, että myytäviä pyöriä on ostajiin nähden vähän ja hinnat voivat nousta ihan pöhköiksi. Huuto.net taas on siitä huono, että pyörää pitää oikeasti kokeilla ja tutkia ennen ostamista.

Yksi kommentti

 1. ”jos heijastimia puuttuu, tingi hinnasta”… Menekin heti tinkimään uuden hiilarirunkoisen maantiepyörän hinnasta tonnin pois kun heijastimet puuttuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.