Siwa vs. S-market vs. Citymarket vs. Prisma

Siwa vs. S-market vs. Citymarket vs. Prisma
Siwa vs. S-market vs. Citymarket vs. Prisma

Olen nyt tehnyt näitä ruoan hintavertailuja jo melkoisen kasan. Yleisön pyynnöstä kävin katsomassa vielä huvikseen Siwan hinnat tänään. Tiesin, että Siwa on varmasti kalliimpi kuin esimerkiksi S-market. Hintaeron suuruus oli silti yllätys.

Tässä oheisessa taulukossa näkyvät ruokavertailustani ne tuotteet, jotka Siwasta löytyivät. Vertailun tuotteet ovat valittu sen mukaan, mitä minä ja avovaimoni oikeasti ostimme eniten viime kuussa kuittien perusteella.

Kuten kuvasta näkyy, tällä ruokakorilla:

 • Siwa on 46 % kalliimpi kuin Citymarket
 • Siwa on 52 % kalliimpi kuin S-market
 • Siwa on 63 % kalliimpi kuin Prisma

Sekä Siwan että Citymarketin kokonaishintaan vaikuttaa merkittävästi avokadojen hinta. Siwassa avokadot maksoivat 4,29 euroa 360 gramman rasiassa. S-marketissa avokadoja sai ostaa irtotavarana 3,75 euroa kilo. Tiedän, että avokadot eivät välttämättä ole Suomessa ihan joka kodin tuote, mutta meillä noita menee paljon. Käytämme avokadotahnaa leivän päällä margariinin korvikkeena.

Huvittavin yksityiskohta on kuitenkin tuo WC-paperi. WC-paperin hinta on Siwassa yli 2,5 kertaa korkeampi kuin Prismassa. Ymmärrän toki, että kun WC-paperi loppuu niin WC-paperi loppuu. Tämä hinta antaa kuitenkin pontta ajatukselle WC-paperin hamstraamisesta.

Tämän omilla tuotteillani tehdyn testin tulokset vastaavat joka tapauksessa iltapäivälehtien ruokakorivertailujen tuloksia. Vaikka tiesin, että Siwa on kallis, oli tämä tulos pienoinen yllätys.

Sellainen huomio vielä, että Siwassa ei myydä ollenkaan esimerkiksi tavallista reissumiestä. Tarjolla on sen sijaan yli kaksi kertaa kalliimpaa tummempaa versiota samasta tuotteesta. Lisäksi pakkauskoot voivat olla normaalia pienempiä.  Tämä voi salakavalasti nostaa ostoskorin hintaa silloin, kun etsitään ostoslistalla olevia tuotteita metodilla ”Okei, tätä ei ollut, mutta otetaan sitten tätä…”.

En kuitenkaan tyrmää Siwan hintoja täysin. Siwan hintaeroa voi kaventaa jos Siwassa käyminen vähentää roskiin menevän ruoan määrää. Pääkaupunkiseudulla huikeat 15 % ostetusta ruoasta päätyy kaatopaikalle avaamattomassa pakkauksessa. Ruoan hamstraaminen kotiin ei välttämättä ole kovin edullista sekään.

Joka tapauksessa, tässä nämä testitulokset nyt olivat. Saa hyödyntää omassa elämässä.

9 kommenttia

 1. Prosenteista:

  Prisma on 39 % HALVEMPI kuin Siwa. Siwa on 63% KALLIIMPI kuin Prisma.

 2. Anssi: No niin, kiitoksia korjauksesta. Tätä se on kun tekee silmät ristissä näitä juttuja.

 3. koivulahti: Tämä oli tarkoitus, mutta valitettavasti suurinta osaa vertailuun ottamistani tuotteista ei myyty Lidlissä.

  Jos ottaisin Lidlistä halpatuotteet tähän, näyttäisi tulos superhyvältä Lidlille ja epäreilulta muille. Lidissä erikoisvehnäjauho on 0,88 senttiä kahden kilon pakkaus, mutta tuo on jotain ”Bake Dreams” -kamaa kun muista kaupoista otin Sunnuntaita. Muillakin kaupoilla nimittäin olisi näitä halpatuotteita ollut.

  Alpen Mysliä, Grandin trippimehuja ja Dr Oetkerin pizzaakaan on turha hakea Lidlistä.

 4. Aivan.. tämä on toki ymmärrettävää. Ehkä olisikin hyvä tehdä vertailu pelkästään noilla halpatuotteillakin joskus?

  Varmaan osa Lidlin edullisuusmielikuvasta johtuu nimenomaan tuosta tarjooman pienuudesta kun siellä ei ole myynnissä niitä kalliimpia vaihtoehtoja.

 5. Hei.
  Siwojen valikoimat vaihtelevat paljon. Omassa Siwassa on esimerkiksi tumman Reissumiehen lisäksi tavallista sekä Reissumies-sämpylää. Liha- ja kalatuotteissa merkki vaikuttaa hintaan.

 6. Olen nähnyt halpatuotteiden hintavertailun suunnilleen viikko sitten jossakin blogissa, en nyt löytänyt sitä kuitenkaan. Siinä hintavertailussa Lidl pärjäsi, mutta ero Prismaan oli suorastaan marginaalinen vai olikohan jopa niin, että Lidl oli hitusen kalliimpi. Mulle tuli vertailusta vähän sellainen olo, että vertailu oli tehty S-ryhmän toimesta, vaikka olikin näennäisesti sidoksettomassa blogissa… Vähiten tähän mielikuvaan ei vaikuttanut se, että vertailu oli tehty heti sen jälkeen kun Prisma edellisen kerran ”halpuutti” – Lidl ei ollut vielä silloin ehtinyt pudottaa hintojaan vastineena sille.

  Noniin, asiaan. Tuossa mainitsemassani vertailussa oli Lidlin merkkejä ja S-ryhmän tuotteita (olikohan myös K:n, en muista…), vertailu oli oikeaoppisesti tehty varsin isolla korilla. Kaupan merkkien vertailussa on kuitenkin syytä pitää myös laatu vertailussa mukana. S- ja K-ryhmien superhalpojen kaupan merkkien (X-tra & K-menu) tuotteiden laatu on joissakin tuotteissa ihan luokattoman huono. Ei pidä ymmärtää väärin; jotkut tuotteet on ihan jees, toiset jopa tosi hyviä. Lidlin omien merkkien laatutaso mun kokemuksen mukaan on pääasiassa kaikkien tuotteiden kohdalla ”perusmerkkituotteitten” tasoinen. Esim Markuksen esimerkin Bake Dreams vehnäjauho vastaa mun kokemuksen mukaan täysin Sunnuntaita.

 7. Varsinkin jos itselleen tekee hintavertailua, on mahfollista käyttää eri merkin tuotteita. Jos tarvitsen jauhoja, voin ostaa Sunnuntaita, mutta voin myös ostaa mitä tahansa muuta jauhoa, kunhan voin käyttää sitä samaan tarkoitukseen.

  Sama juttu trippien kanssa, niissäkään einiin merkillä väliä, kunhan jotain juotavaa makua löytyy.

  En ainakaan itse olemerkkiuskollinen, joyen hintavertailuun voisin ottaa samankokoisen paketin miltä tahansa merkiltä, kunhan sitä voi hyödyntää niinkuin ajattelin

 8. Olisikohan kuitenkin asiallisempaa vertailla Siwaa muihin saman sarjan kauppoihin, eli Saleen ja K-marketiin? Vai vertaillaanko seuraavaksi jonkun rautatieaseman kioskin hintoja Tokmanniin?

  Esimerkiksi Inarin kylästä löytyy Siwa, mutta lähin Prisma ja K-Citymarket ovat yli 320 kilometrin päässä Rovaniemellä.

  Itse ostan nykyään Ooops! -merkkistä wc-paperia Siwasta. Se on edullista 8 rll pakkauksissa ja ennen kaikkea huippulaatua Unkarista, ei mitään Rainbowta tai ällöttävän keltaista Serlaa. Ymmärrettävästi saatavuus on vaihdellut kovan kysynnän takia ja ehdinkin lähettää Suomen Lähikaupalle palautetta, jossa uhkasin vaeltaa Lidliin asti hakemaan wc-paperia, jos ei Ooops!:ia saada lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tämä sivusto käyttää Akismetia roskapostin vähentämiseksi. Lue miten kommenttitietosi käsitellään.