Kulutusluottojen pakkomyyntiä

Kulutusluotto esivalittuna Adlibriksen verkkokaupassa
Kulutusluotto esivalittuna Adlibriksen verkkokaupassa

Huomasin kesälukemista ostaessani, että verkkokaupat ovat aloittaneet melkoisen kulutusluottojen pakkomyynnin. Esimerkiksi Adlibriksen verkkokaupassa (kuva ohessa) on pakko ostaa laskulla 14 päivän maksuajalla. Vasta kun tilaus on tehty voi maksutavan muuttaa esimerkiksi verkkomaksuksi.

Kuten kuvasta näkyy, Klarnalla on lisäksi kaksi muutakin aika härskiä ominaisuutta:

 1. Esivalittuna on ruksi kohdassa ”Salli Klarnan tallentaa tietosi tälle selaimelle”
 2. Oma osoite pitää erikseen suojata PIN-koodilla

Tein tilauksen Adlibriksesta noin viikko sitten ja ajattelin, että tämä oli aika härskiä.

No, tein tänään tilauksen CDON.com-kirjakaupasta ja heidän systeeminsä oli vielä härskimpi. Vaikka olin valinnut maksutavaksi luottokortin, meni tilaukseni kuitenkin läpi maksutavalla ”Qliro lasku – 14 päivää”. Mitä helvettiä oikeasti?

Ainoa tapa saada CDON.com:n tapauksessa maksutapa vaihdettua oli peruuttaa koko tilaus. Tämä onnistui vain soittamalla CDON.com asiakaspalveluu, jonka puhelinnumeroa ei meinannut löytyä mistään. Minusta ehti kuitenkin tulla hetkeksi Qliron kulutusluottoasiakas!

Minusta on viikon sisällä tehty jo kahdesti verkkokaupoissa kulutusluottoasiakas tahtomattani. Härskiksi on touhu mennyt.

8 kommenttia

 1. Mielenkiintoista, mutta huonolla mielellä! Laitoitko verkkokaupoille palautetta? Olisi mielenkiintoista tietää heidän mielipiteensä miksi tämä on niin hyvä asiakkaan kannalta(business is business).

 2. Mikä tässä on ongelma? Niin kauan kuin pystyy maksamaan kerralla ilman ylimääräisiä kuluja, en näe asiassa suurempaa ongelmaa.

 3. Saahan sen maksaa heti pois, jos jää vaivaamaan. Minä ilmeisesti olen Klarnan kulutusluottoasiakas, koska ostin silmälasini luotolla. Jonka tosin maksoin pois ennen kuin kuluja alkoi syntyä. Yhä suurempi määrä työttömistä ja eläkeläisistä alkaa olla siinä tilanteessa, ettei pysty kerralla maksamaan pakollisia ostoksia – heille tämä on etu.

 4. On hyvin outoa, että pakotettu osa-aikamaksaminen olisi jotenkin parempi vaihtoehto kuin se että pystyy maksamaan kaikeni kerralla ja heti. Voin kuvitella mitä kuluttajat tykkäisivät maksaa vaikkapa ruokaostoksensa osissa käydessään prismoissa ja cittareissa. Hölmön hommaa!
  Jokainen omalla tavallaan. Pakottaminen on vain huonoa liiketoimintaa ja varmasti näkyy asiakkaiden katoamisena.

 5. Ymmärrän kyllä, että maksuaikaa voi pitää hyvänä diilinä. Ongelma on siinä, että ihmisistä valtaosa (jostain olen nähnyt luvun 75 %) ei maksa noita kerralla vaan jättäytyy luottoasiakkaaksi. Tämän seurauksena he päätyvät maksamaan tuotteistaan jopa kaksinkertaisen hinnan. Näin tekevät ovat yleensä juuri niitä kaikkein köyhimpiä. Tämä saa minut surulliseksi.

 6. Jep, perusjampan talousasioiden hoito on aika laistaa, varsinkin kun kyse on ”pikkurahoista”.. Mutta kuten joku joskus sanonut, sehän on vaan moraalisesti väärin antaa tyhmien pitää rahansa.

 7. Joskus jos on tiukassa rahatilanteessa on pakko turvautua joko ottaan pientä luottoo tai lainaan kavereilta. Ite mieluummin otan sen luoton, vaikkakin korkoohan siitä vahan joutuu maksaa. Joskus pysyy ostokset hanskassa, joskus lähtee lapasesta, etenkin matkoilla ollessa, ei taho budjetit pitää jos haluu vähän jotain extraa. Mulla on pari luottokorttia ja niitä käyttelen minimaalisesti kun on pakko.
  Kun ois rahaa olla ilman niin vau!!
  Oon käyttänyt WhatCard (www.whatcardapp.com.) sovellusta kännyssä, jotta voi ees vähän seurata paljon kuluja menee ja huomannut että aika paljon siinä säästää jos viittii vähän seurata mistä rahaa nostaa ja mistä ostaa.

 8. Onpa yllätys että Juhani Tontti on täälläkin mainostamassa omaa vippisivuaan.
  Ei näköjään ole ainuttakaan viestiketjua koko netissä, jossa ei olisi Juhani spämmäämässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.