Siivousrättien värikoodaus

Siivousvälineiden värikoodaus
Siivousvälineiden värikoodaus

Laitoimme äsken avovaimoni kanssa pyykkiin joitakin siivousrättejä. Huomasimme tätä tehdessä, että meillä ei ollut yhteistä käsitystä siitä, että mitä rättejä käytetään mihinkin tarkoitukseen. Olin esimerkiksi itse pyyhkinyt punaisella mikrokuituliinalla terassin pöydät.

Siivousrätit (varsinkin mikrokuituliinat) eivät ole mitään halpoja. Päätimmekin, että jatkossa käytämme tietyn värisiä rättejä vain tiettyyn tarkoitukseen.

Sekä avovaimoni että minä olemme joskus tehneet siivoustyötä (avovaimoni siivousfirmassa, minä lasten ja nuorten leireillä). Tältä ajalta muistissa oli tietynlainen käsitys siivousrättien värikoodauksesta. Koska pyörää on turha keksiä uudelleen, päätimme ottaa käyttöön oheisen suomalaisen standardin myös kotona.

Kiillon esitteessä kerrotaan värikoodauksen eduista näin:

Siivousvälineitä on helpompi käyttää, kun siivouskohteet on jaettu eri alueisiin niiden vaatiman hygieniatason mukaan. Värikoodauksen avulla voidaan estää bakteerien leviäminen siivousvälineen välityksellä eri hygieniatason kohteesta toiseen. Alueiden tunnistamisen apuna käytetään värikoodausta.

Tämän värikoodauksen mukaisesti:

 • Sininen on tarkoitettu normaaliin siivoukseen. Sinisellä rätillä pyyhitään kalusteet, tasot sekä laitteiden ulkopinnat.
 • Punainen on tarkoitettu pääasiassa vain WC-tiloihin. Punaisella pestään mm. WC:n käsienpesualtaat. Punaisella pyyhitään myös keittiön jätevaunu sekä tiskialtaan alapuolinen säilytyskaappi.
 • Keltaisella pyyhitään WC-istuimet. Keltaisia rättejä ei käytetä mihinkään muuhun.

Lisäksi käytämme valkoisia pyyhkeitä keittiöliinoina. Näillä liinoilla voi olla suora kosketus elintarvikkeisiin (mm. pullataikinan päälle). Käytämme näitä pyyhkeitä myös astioiden kuivaamiseen.

Rättien pesemisessä otamme politiikaksi, että siniset rätit pestään erikseen pesukoneessa pesuohjeiden mukaisesti (40 tai 60 astetta). Punaiset rätit pesemme tarvittaessa 95 asteessa. Keltaisia rättejä emme pese ollenkaan vaan ne menevät tylysti roskiin. Valkoiset liinat pesemme kuten ennenkin.

Tämän pitäisi selkeyttää rättien käyttöä sekä säästää rahaa.

Mitä olette mieltä? Menikö joku yllä väärin? Onko muita vinkkejä rättien käyttöön?

10 kommenttia

 1. Keltaisetkin liinat voisi pestä tuolla 95-asteessa, jossa bakteerit kyllä kuolevat. Itse siivoojana isommassa firmassa ollessani vessassa käytettiin vain punaisia liinoja. Joka pinnalle käytettiin uusi puhdas puoli ja edettiin aseptiikan mukaan puhtaammasta likaiseen eli wc-pytty viimeisenä. Toki isompien tahrojen putsaukseen käytettiin kertakäyttöliinoja.

  Toki, ymmärrän ällöfactorin. Eräässä kohteessa, jossa hygienian tuli olla parempi kuin vaikkapa kaupan yleisissä tiloissa, ei koskaan tullut valitusta omista tai asiakkaan tekemistä bakteeriviljelytesteistä ja tuolla oli käytössä sama systeemi.

 2. Tuo rättienpesupolitiikka kuulostaa ainakin meidän kotioloihin verrattuna melkoisesti liioitellulta. Meillä pestään kaikki muut siivousrätit 60 asteessa samassa koneessa, paitsi tietysti keittiörätit erikseen. Eikö ole tuhlausta pestä kaikki rätit erikseen? Suurin osa bakteereista ja viruksista kuolee kuitenkin 60 asteen lämpötilassa.

  Haluatko vähän avata, miksi heitätte keltaiset rätit siivouksen jälkeen roskiin? Kyllä ne ovat pestävissä ja uudelleen käytettävissä kuten muussakin siivouksessa käytettävät rätit. Jos potee pahaa bakteerikammoa, niin ymmärrän toki asian. Meillä pestään keltaisetkin rätit, joilla WC-istuimet pyyhitään, eikä ole ollut terveyden kanssa ongelmia.

  Kaiken kaikkiaan tämä ei mielestäni ole ensisijaisesti säästövinkki, vaan ihan perus hygienia-asiaa.
  Eli kohtuus kaikessa, kotioloissa vähempikin riittää. Ammattisiivoukset ja laitostyöt on sitten asia erikseen.

 3. Jos oikein ällöttää kaikkien liinojen pesu samassa voi ne laittaa kaikki 95 asteen pesuun. Kotioloissa riittä täysin hyvin Laurin systeemi.

  Sellaista vielä, että mikrokuituliinat tulisi pestä muusta pyykistä erikseen, jos mahdollista. Muun pyykin kuidut tukkivat mikrokuituliinat ja ne eivät toimi enää tarkoituksenmukaisesti.
  Tämänkin vuoksi kotona on perusteltua pestä kaikki liinat samassa koneessa (paitsi ne keittiöliinat tietysti). Tietysti, kukin saa tehdä tyylillään ja kuten kokee itselleen parhaaksi.

 4. Laadukas mikropyyhe ei ole rätti! Jos pyyhe laitetaan pyykkiin, esim wc siivouksen jälkeen, mitä väliä värillä. 60 asteessa kuoleepöpöt, itsellä on 75 asteen valinta ja käytän sitä. Siivous ja pöytäpyyhkeet pesen lakanapyykkiin seassa. Siivouspyyhkeitä on senverran monta, etten jää pulaa. Jos et uskalla pyykätä wc siivouksessa käyttämääsi pyyhettä, käytä kertakäyttöisiä. Myös sifonetit voi pyykätä koneessa. Halutessasi voit käyttää pesupussia. Mikropyyhkeisiin ei saa käyttää valaisevaa pulveria eikä huuhteluaineista.

 5. Keltaiset rätit voisi toki vaikka kiehauttaa jossain vanhassa kattilassa, jota ei käytetä ruuanlaittoon ja sen jälkeen heittää ne pesukoneeseen muiden rättien mukana.
  Itse tosin wc:n pesussa käytän vähän vastaavaa kuin Carita puhdistusliina, eli kertakäyttörättiä. Muut rätit pesenkin koneessa.

 6. Millä se puolison takapuoli pestään, sehän on vähäväliä kosketuksissa wc-istuimeen? Meneekö 60 asteessa, vai pitääkö pestä 95:ssä? Vai laitatko puolison vaihtoon?

  Minulla on tasan kaksi rättiä, toinen keittiörätti ja toinen siivousrätti. Aika paljon käytän talouspaperia, sillä on hyvä putsata niin kissan oksennukset kuin wc-istuinkin.

 7. Olen yksinyrittäjä siivousalalla. Siivoan säännöllisesti noin pariakymmentä kotia. Pesen kaikki siivouspyykkini (mikrokuituiset siivouspyyhkeet, essut, pyykkipussit ja puuvillaiset aluskäsineet) 95 asteessa. Siivouspyyhkeissä on ennen pesua melkoiset bakteerikannat ja tuossa lämpötilassa voin luottaa niiden katoavan. Lisäksi kuivaan pyykit kuivausrummussa. Sillä ei ole vaikutusta hygieniaan, mutta helpottaa työtäni, sillä pyykit kuivuvat nopeammit ja tulevat pölyttömämmiksi. Käytän samoja pyyhkeitä kaikkialla, mutta siten, että jokaiseen talouteen ja käyttökohteeseen on omat puhtaat pyyhkeensä joka kerralle. Samat siivouspyyhkeet kestävät käyttöä todennäköisesti ainakin vuosikymmenen. Näin niiden hintakaan ei ole kallis vaan edullinen.

  Värikoodauksesta on hyötyä silloin jos siivouspyyhkeitä ei pese jokaisen käyttökerran jälkeen kuumassa, mikä on yksittäisen talouden ollessa kyseessä ihan järkevää. Jos kuumassa pesemisen bakteerit tappavasta vaikutuksesta huolimatta haluaa heittää vessarätit aina roskiin, niin olisi ehkä ympäristöystävällisempää ja taloudellisempaa käyttää talouspaperia tai wettexiä (tms selluloosapohjaista kompostoituvaa rättiä). Wettexitkin kyllä voi pestä yhtälailla, ne eivät vain kestä pesuja loputtomiin hajoamatta. Näiden puhdistusominaisuudet eivät kyllä ole edes verrattavissa mikrokuituihin.

 8. Näihin kommenttina että kysyin tänään tätä pesukoneen valmistajan asiakaspalvelusta. Kokeilimme siis pestä 60 asteen ohjelmalla mutta jo hajusta oli päivänselvää, että rätit eivät tulleet puhtaiksi.

  Kyse on uusien pesukoneiden energiansäästöistä. Meidän koneessa ainoastaan yksi ohjelma on aito 60 asteen pesu.

  Muissa ohjelmissa energiansäästö pitää ohittaa jotta saadaan puhdasta mm. Intensive ja Medic Rinse -asetuksilla. Koneeseen voi myös itse ohjelmoida oman aidon 60 asteen ohjelman itse.

  1. Siivousliinat kestävät vain 500 pesua jotta ne toimivat luvatulla tavalla. Kotikoneet eivät saavuta luvattua astemäärää,kuitenkin yli puolituntia kestävässä pesussa alempikin lämpötila riittää. T: Heidi

 9. Hyvä vinkki kyllä tuo värikoodaus! Varsinkin nyt korona-aikaan kun on erityisen tärkeää, että tietyillä välineillä siivotaan vain tiettyjä pintoja. Täytyykin ottaa ihan hommaksi ensi viikonloppuna siivouksen ohessa kuituliinojen lajittelu. Onneksi kaapissa odottaa käyttämättömänä eri värisiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.