Miksi rikkaat hankkivat aina vain lisää rahaa?

Elon Musk (Kuva: Maurizio Pesce)
Elon Musk (Kuva: Maurizio Pesce)

Törmäsin Quorassa mielenkiintoiseen kysymykseen. Eräs henkilö halusi tietää, että miksi miljardöörit eivät vain lopeta rahan ansaitsemista ja jää eläkkeelle.

Tämän kysymyksen vastauksessa sanottiin vapaasti suomennettuna näin:

Kysymyksesi perustuu väärään oletukseen.

Elon Musk ei istu päivittäin pöytänsä ääressä ja mieti, että ”Olenko tehnyt tarpeeksi rahaa jotta voisin lopettaa ja alkaa matkustella ympäri maailmaa?”

Warren Buffett ei mene Berkshire Hathawayn pääkonttorille aamuisin, tarkista portfoliotaan ja sano ”Onko minulla varaa maksaa asuntolainani pois ja elää loppuelämäni sijoituksieni osinkotuotoilla?”

Vastaus on, luonnollisesti, kyllä. Elon voisi jäädä eläkkeelle huomenna. Warrenin ei ole tarvinnut tulla töihin 50 vuoteen. Mutta he tekevät sen silti. Miksi?

Koska raha ei ole rahaa kun olet miljardööri. Se on vain pisteitä tulostaululla.

Kun olet miljardööri, ongelmasi eivät katoa, mutta rahaongelmasi katoavat. Sinun ei tarvitse ikinä murehtia luottokorttilaskuja, lainanlyhennyksiä tai eläkevakuutuksiasi.

Olet keskittynyt suurempiin asioihin.

Olet keskittynyt kysymyksiin kuten:

 • Onko yritykseni niin hyvä kuin mahdollista?
 • Onko jollakin tällä toimialalla parempi yritys kuin minulla? Jos on, miksi?
 • Minkälaisen vaikutuksen olen tehnyt maailmaan?
 • Olenko luonut jotakin, joka kestää senkin jälkeen kun olen itse poissa?
 • Olenko sijoittanut omaisuuteni niin hyvin kuin mahdollista?
 • Kuinka suuren osan omaisuudestani antaisin hyviin asioihin?

Elon ei mieti, että onko hänellä tarpeeksi jäädäkseen eläkkeelle. Hän miettii, että tuleeko ihmiskunnasta eliölaji, joka elää useilla planeetoilla.

Warren ei istu taulukkolaskentaohjelman edessä laskien, että voiko hän elää osinkotuotoilla loppuelämänsä. Hän miettii, että onko hän kaikkien aikojen paras pääomien allokoija, onko hänen tapansa käyttää pääomia johtanut suurimpaan mahdolliseen hyvään ja miten hänen kannattaisi lahjoittaa pois varallisuutensa.

Molemmissa tapauksissa nämä miljardöörit eivät mieti ”Tarvitsenko lisää rahaa? Pitäisikö minun lopettaa työn tekeminen?”. He miettivät, että ”Olenko vaikuttanut maailmaan mahdollisimman positiivisella tavalla?”

Molemmissa tapauksissa Elon ja Warren välittävät paljon enemmän jonkin fantastisen rakentamisesta kuin rahojen ottamisesta ulos ja matkustamisesta ympäri maailmaa.

Sattumoisin tämä on myös nopein tapa rikastua. Älä keskity siihen, että paljonko rahaa ansaitset. Keskity siihen kuinka paljon arvoa luot muille ihmisille. Kuten Zig Ziglar sanoi ”Voit saada elämässä kaiken mitä ikinä haluta jos vain autat tarpeeksi monia ihmisiä saamaan mitä he haluavat.”

Aamen.

3 kommenttia

 1. Itse luin juuri pari viikkoa sitten Muskin elämänkerran ja kaveri on kyllä tekemässä asioita (ainakin omasta mielestään), jotka auttavat ihmisiä ja maailmaa (itseäni niin Marsissa asuminen tosin kiinnosta.), eikä hedonistisesti nauttimassa maallisista nautinnoista.

  Eräiden mukaan maailma on luotu sitä varten, että voi osoittaa rakkautta, rakkautta voi osoittaa ainoastaan antamalla ja sen ovat toiset ymmärtäneet paremmin kuin toiset.

  Steve Jobskin agendana oli luoda kaunista ja täydellinen käyttäjäkokemus asiakkaille. Hänkään ei tultuaan Applelle takaisin tahtonut aluksi ollenkaan liksaa ja halusi näin osoittaa, että on sitoutunut tekemään uskomattomia tuotteita, eikä massia. Massi seuraa sitä, kun luot ihmisille arvoa, kuten arvon blogisti sanoo ja tässä mm. Nokia meni metsään ja pahasti. He eivät ymmärtäneet, että heidän asiakkaansa eivät olleet insinöörejä. 1000 biisiä taskussa uppoa paremmin yleisöön kuin 5324243 Mhz ja 3353 RAM muistia vain miehille suunnatussa puhelimessa, kuten N8.

 2. Olen tässä kyllä kanssanne täysin samaa mieltä. Itse asiassa kun ajatustavan kääntää rahasta auttamiseen, raha ”menettää merkityksensä”. Toki rahaa edelleen tarvitaan maksamaan laskuja mutta se ei ole itseisarvo vaan bonus joka tulee siitä kun tekee mistä nauttii.

  Sitä paitsi huipulla on todella yksinäistä, jos on tehnyt kaikkensa päästäkseen sinne vain rahan takia. Siksi on hauskempaa auttaa ihmisiä matkan varrella ja nauttia näkymistä yhdessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.