Indeksirahastojen valitseminen

Omaisuusluokkien paino eri riskitasoilla
Omaisuusluokkien paino eri riskitasoilla

Olen tässä kesän aikana pohtinut aika paljon indeksirahastoja. Tässä vaiheessa ”kaikki” varmaan tietävät, että indeksirahastot hakkaavat mennen tullen suurimman osan aktiivisesti hoidetuista osakerahastoista.

Indeksirahastoiden ostaminen ei ole kuitenkaan ihan helppoa. Toisin kuin tilipankkien asiakkaat, indeksirahastoihin sijoittavat joutuvat Suomessa yleensä selvittämään oman riskinsietokykynsä, päättämään sijoitusallokaationsa ja hajauttamaan sijoituksensa ilman sijoitusneuvojan tukea.

Kysyin itse jo vuonna 2010 apua rahastosalkun valintaan Seligsonilta. He suosittelivat minulle tuolloin tällaista salkkua:

 • Eurooppa-indeksirahasto 40 %
 • Suomi-indeksirahasto 20 %
 • Pohjois-Amerikka-indeksirahasto 30 %
 • Aasia-indeksirahasto 10 %

Kuten tuosta näkyy, salkun hajautus muodostuu lähinnä maantieteellisestä hajautuksesta.

Luin kesällä Tony Robbinsin erinomaisen kirjan Money: Master the Game. Tämän kirjan lukeminen sai minut miettimään uudelleen sijoitusten allokaatiota eri omaisuusluokkien välillä erityisesti indeksirahastojen kontekstissa.

Jos haluaisin alkaa sijoittaa indeksirahastoihin, prosessissa olisi karkeasti kolme vaihetta:

 1. Oman riskinsietokyvyn selvittäminen
 2. Riskinsietokykyyn perustuva allokaatio eri omaisuusluokkien välillä
 3. Sopivien indeksirahastojen löytäminen kuhunkin omaisuusluokkaan

Tämän jälkeen jatkuvaksi prosessiksi jää sijoitusten tasapainottaminen. Jos jokin omaisuusluokka kohoaa ylipainoon, pitää allokaatio palauttaa jollakin prosessilla takaisin halutuksi.

USA:ssa indeksirahastojen valintaan löytyy nykyään erinomaisia työkaluja. Kirjoitin tällaisista robo-neuvojista aiemmin keväällä. Suomesta tällaisia ei valitettavasti oikein löydy.

Koska olen minä, päädyin jotenkin siihen, että aloin itse rakentaa tällaista robo-advisor -tyyppistä indeksirahastojen valintatyökalua. Olen nyt siinä pisteessä, että minulta löytyy:

 • kysymyspatteri riskinsietokyvyn selvittämiseen
 • alustava allokaatio eri omaisuusluokkien välillä eri riskinsietokyvyn tasoilla
 • indeksirahastot kuhunkin omaisuusluokkaan

Tässä työkalussani on vielä selkeitä puutteita. Näistä pahimmat ovat:

 • en ole vielä laskenut eri indeksirahastojen korrelaatioiden vaikutusta salkun kokonaisriskiin
 • en ota huomioon sijoitussummien suuruutta omaisuusluokkien määrään (pieni sijoitussumma, vähemmän omaisuusluokkia)
 • indeksirahastot eivät ole vielä optimaalisia
 • systeemi ei ota mitenkään huomioon verotusta

Seuraava vaihe on, että yritän löytää kuhunkin omaisuusluokkaan parhaat indeksirahastot. Kriteereinä käytän näitä perinteisiä eli hyvällä indeksirahastolla pitäisi olla:

 • likvidi
 • alhaiset kulut
 • seuraa tarkasti vertailuindeksiä

Uskoisin, että tällaisesta indeksirahastojen valintatyökalusta (ja indeksisijoittamisesti yleisesti) olisi erityisesti hyötyä yrittäjille sekä optiomiljonääreille. Perustan tämän siihen, että yrittäjillä on yleensä oman firman osakkeissa kiinni huomattava määrä rahaa. Tämän sijoituksen tuotto on erittäin korkea, mutta niin ovat myös riskitkin. Tästä johtuen yrittäjän ei kannata (mielestäni) ottaa aktiivista otetta eläkesijoituksiin. Esimerkiksi minulla itselläni on huomattavan arvokas positio perustamassani startup-yrityksessä, mutta loput varani ovatkin sitten lähinnä käteisenä.

Tällaista siis olen tässä puuhannut. Jos tästä herää kysymyksiä tai kommentteja niin otan niitä vastaan enemmän kuin mielelläni.

Ps. Tony Robbinsin kirjassa on joitakin sudenkuoppia, mutta palaan niihin joskus myöhemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.