Riippuuko palkka elinkustannuksista?

Paljonko antaisit hänelle palkkaa?
Paljonko antaisit hänelle palkkaa?

Internet on täynnä erilaisia vinkkejä siitä, miten omaa palkkaa voi neuvotella korkeammaksi. Jotkut näistä ovat todella hyviä, kuten:

 • älä ikinä laita hakemukseen palkkatoivetta (vaikka sitä vaadittaisiin)
 • anna työnantajan aina laittaa ensimmäinen luku pöytään
 • puhu rahasta vasta kun sinulle on tarjottu työpaikkaa
 • ole selvillä alan yleisestä palkkatasosta
 • neuvottele myös lomapäivistä, matkakorvauksista, bonuksista jne.

Olen kuitenkin miettinyt hiljaa itsekseni, että voiko olla niin, että palkka riippuu todella paljon työnhakijan elinkustannuksista.

Tarkoitan tällä sitä, että jos työnhakijan elämäntyyli on ylellinen, hänelle tarjotaan suurempaa palkkaa kuin säästäväiselle henkilölle.

Tällaista on tietenkin todella hankala todistaa. Jos tämä kuitenkin on totta, olisi tällä melkoinen vaikutus koko säästäväisen elämäntavan mielekkyyteen.

Minulla tämä mieleeni tällä kertaa siitä, että Quorassa oli kysymys, jossa kysyttiin, että onko ok, että startup-yrityksen toimitusjohtaja saa palkkaa 350 000 dollaria vuodessa. Tunnettu enkelisijoittaja David S. Rose vastasi tähän näin, että ”Ei, se ei ole lähellekään ok.”

Tämä vastaus oli odotettava.

Mielestäni hurja juttu oli kuitenkin se, miten hän jatkoi vastaustaan:

Joissakin tapauksessa, joissa yritys on myöhäisemmässä vaiheessa ja sillä on merkittävää liikevaihtoa ja vanhempi perustaja (sanotaan, +/- 50 vuotta), jonka elinkustannukset ovat korkeat (lapsia, kouluja, asuntolainaa jne.) palkka voi hiipiä lähelle 200 000 dollaria, mutta tämä olisi poikkeus.

En tiedä teistä, mutta minusta tämä on mielenkiintoista.

Karkeastihan tämä tarkoittaisi sitä, että jos:

 • pukeutuu kalliisiin mittatilauspukuihin
 • ajaa uudella 5-sarjan BMW:llä
 • asuu miljoonan euron omakotitalossa

tarjottava palkka on merkittävästi korkeampi kuin jos:

 • pukeutuu farkkuihin ja t-paitaan
 • ajaa vanhalla Toyota Corollalla
 • asuu köyhällä alueella vuokrakerrostalossa

Penni ajatuksistanne.

3 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen näkökulma. Itse olen miettinyt ulkonäön vaikutusta työnsaantiin, kyllä se nassulukema merkitsee samoin ilmeisesti liibalaaban puhuminen. Voisiko Palkka määräytyä joskus sen mukaan..mitä ihminen on valmis tekemään rahasta/millä hinnalla. Sanotaan nyt vaikka näin kuinka paljon voisin joustaa tyylissäni ja muuttaa elämäntapojani, jotka eivät vastaa arvojani saadakseni tehdä työtä, joka mahdollisesti ei myöskään vastaa arvojani. Kokemusta tälläisestä ei ole,mutta uskoisin,että laatutietoiset ihmiset ovat jo keskimääräistä parempivointisia ja itsevarmempia, se näkyy käyttäytymisestä ja helpottaa palkkaneuvotteluissa(suhteet toki auttaa). Nouseehan palkka ajan myötä. Lisäyksenä vielä; Perhe rikastuttaa elämää vaikkei sitä rahaa niin paljon olisi. Miksi tavoitella korkeaa elintasoa kun se tässä tapauksessa näyttää olevan +/- nolla? Mitä itse tavoittelet korkeaa elintasoa, taloudellista riippumattomuutta vai jotain muuta?

  1. Ulkonäöllä on aivan varmasti vaikutusta työnsaantiin. Hienoimpia esimerkkejä ulkonäön vaikutuksesta ovat tutkimukset poliitikkojen ulkonäön vaikutuksesta heidän saamiinsa äänimääriin. Maailmalla on tehty tutkimuksia, joissa ihmisille näytettiin jonkin toisen maan poliitikkojen naamoja ja pyydettiin arvioimaan kyseisten henkilöiden luotettavuutta jne. Lopputulos kaikissa tutkimuksissa on ollut, että poliitikkojen äänimääriä selittää lähinnä heidän pärstävärkkinsä.

  2. Tässä pari esimerkkiä:

   Sveitsiläisten psykologien tutkimuksen mukaan jo 5-vuotiaat lapset osaavat arvata poliitikkojen naamoja vilkaisemalla parlamenttivaalien tuloksen: http://www.scientificamerican.com/article/the-look-of-a-winner/

   Tämä vaikutus ei ole kulttuurisidonnainen. Amerikkalaiset ja intialaiset osasivat arvata oikein Brasilian ja Meksikon vaalien tuloksen poliitikkojen naamojen perusteella: http://web.mit.edu/polisci/people/faculty/documents/Lawson%20lenz%20baker%20myers%202010.pdf

   Ihmiset pitävät luotettavina ihmisiä, joiden kasvot ovat ”lapsenomaiset” eli pyöreät muodot, isot silmät, ohuet kulmakarvat ja pienet nenät: http://theconversation.com/a-face-for-politics-do-our-leaders-looks-influence-our-votes-17068

   Äkkiseltään voisi luulla, että tämä on ihan naurettavaa. Emmehän me ihmiset ole näin tyhmiä. No, kyllä me olemme.

   Ihmisten luonteen arviointi ulkonäöstä ei kuitenkaan ole niin pinnallista kuin luulisi, sillä tutkimukset ovat osoittaneet myös, että ihmisten käyttäytymistä voi arvioida ulkonäöstä – lihavat ihmiset ovat oikeastikin tyhmiä ja leveäkasvoiset ihmiset ovat aggressiivisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.