Luotolla ostettujen tuotteiden todellinen hinta

Kuinka kalliiksi luotolla ostettu läppäri oikeasti tulee?
Kuinka kalliiksi luotolla ostettu läppäri oikeasti tulee?

Jokaiselle tämän blogin lukijalle on varmasti tullut selväksi, että vihaan lainoja. Oma elämänfilosofiani on, että en ota lainoja mihinkään. Piste.

En ole jostakin syystä ikinä kirjoittanut tärkeimmästä syystä olla ottamatta lainoja. Tämä syy on selvä. Luotolla maksat tuotteista paljon enemmän kuin ostamalla käteisellä.

Koska olen laiska, otin nämä luvut suoraan Get Rich Slowly -blogin Ramit Sethiltä. Oletetaan, että maksat ostokset luottokortilla. Oletetaan myös, että luottokorttisi korko on 14 % ja lyhennät velkaasi minimin verran joka kuukausi. Toisin sanoen, maksat luottokorttiyhtiöltä tulevan laskun.

Lasketaan, että paljonko tulet maksaneeksi luotolla ostetusta matkapuhelimesta, tietokoneesta ja huonekaluista.

Tuote: 250 euron matkapuhelin
Maksamisessa kestää: 2 vuotta 6 kuukautta
Maksat korkoa: 47 euroa
Lopullinen hinta: 297 euroa

Tuote: 1500 euron kannettava tietokone
Maksamisessa kestää: 7 vuotta 9 kuukautta
Maksat korkoa: 562 euroa
Lopullinen hinta: 2062 euroa

Tuote: 10 000 euron huonekalut
Maksamisessa kestää: 13 vuotta 3 kuukautta
Maksat korkoa: 4062 euroa
Lopullinen hinta: 14 062 euroa

Tässä laskussa ei oteta huomioon rahan vaihtoehtoiskustannusta. Jos sijoittaisit 10 000 euroa 13 vuodeksi, ansaitsisit oletuksella 8 % sijoitusten tuotosta 27 000 euroa.

Lopuksi kannattaa huomata, että suomalaiset eivät vedä itseään jojoon pikavipeillä. Pahimmat velkavaikeudet syntyvät kulutusluotoista.

2 kommenttia

 1. Herää kysymys, miten rahoittaisit asunnon oston. Vai jättäisitkö ostamatta? Kyseessä on kuitenkin sijoituslaina, jossa tuottojen tarkoitus on ylittää kulut.

  1. Oma näkemykseni on, että oma asunto ei ole sijoitus. Tästä voiskin kirjoittaa joskus lisää.

   Itse olen sen verran hullu, että otin vuonna 2011 tavoitteeksi ostaa asunto käteisellä: https://www.tarkkamarkka.com/blogi/2011/04/asunto-kateisella/

   Homma venähti vähän aikataulusta, mutta pääsin tuohon tavoitesummaan tämän vuoden alussa: https://www.tarkkamarkka.com/blogi/2015/03/asunto-kateisella-tavoite-saavutettu/

   En kuitenkaan ole vielä ostanut asuntoa, sillä nykyinen järjestely sopii mielestäni paremmin nykyiseen elämäntilanteeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.