52 viikon säästöhaaste

Rahapurkkeja
Rahapurkkeja

Törmäsin ensimmäistä kertaa tällaiseen säästövinkkiin kuin 52 viikon säästöhaaste.

Ideana tässä on, että viikolla 1 laitetaan säästöön 1 euro, viikolla 2 kaksi euroa, viikolla kolme 3 euroa jne. Viimeisellä viikolla 52 rahaa laitetaan säästöön 52 euroa. Yhteensä rahaa kertyy tällä tavalla säästöön 1378 euroa.

Rahat on tarkoitus laittaa talteen lasipurkkiin (ks. kuva yllä). Lasipurkin kyljessä voi olla vielä tulostettu taulukko. Taulukosta näkyy:

 • viikkonumero
 • säästöön laitettava summa
 • tämän hetken saldo
 • (päivämäärä)
Taulukko 52 viikon säästöhaasteeseen
Taulukko 52 viikon säästöhaasteeseen

Idea tässä on ihan hauska. Tällä pääsee vauhtiin nopeasti, tässä pääsee vähän askartelemaan ja säästöt näkyvät konkreettisesti.

Viidenkymmenenkahden viikon säästöhaaste on saanut osakseen paljon kritiikkiä. Tässä pieni kooste:

 1. Jos yhtenä viikkona ei enää saakaan säästöön haluttua summaa, voi koko juttu lentää roskakoriin.
 2. Säästöt kertyvät liian hitaasti. Kolmen kuukauden kuluttua rahaa ei ole säästössä edes 100 dollaria.
 3. Vuoden alussa aloitettuna suurimmat säästöt ajoittuvat joulukuulle. Tällöin rahantarve on yleensä suurin.
 4. Lasipurkissa olevat säästöt ovat liian helposti otettavissa käyttöön ”hädän hetkellä”.
 5. Prosessi on täysin manuaalinen.

 

Kevyen aloituksena vuodeksi tässä haasteessa on paljon aloittajia. Luulen kuitenkin, että maaliin on päässyt vain harva.

11 kommenttia

 1. Hei

  Sääatöhaasteen olen toteuttanut niin että hiljalleen rastitan viikkoja luettelosta pois.
  Muutoin joulukuun säästösummasta tulee liian suuri. Olen joulukuuhun jättänyt viikkojen 2,6,12 ja 20 viikot

  1. Sannan idea onkin todella hyvä, laittaa joka viikko sen isoimman viikkosumman mihin on vara ja mikä on jäljellä.

 2. Hei. Koska yleensä joulukuussa on suurimmat menot, niin jos aloittaa haasteen joulukuun alussa, niin silloin ei tarvitse joulukuussa säästää kuin 10 euroa.

 3. Olen jo ostanut tuollaisen purkin ja syönyt sen sisällä olleen mermeladit. Säästöä on tullut jo… tappiota on siis tullut jo viisi euroa. Hyvä alku!

 4. Haasteen voi myös tehdä toisinpäin. Viikolla 1 laitetaan 52 € säästöön. Tällöin rahat kertyy nopeammin, ja haaste on loppuvuodelta helpompi. En ole itse kokeillut…

 5. Itse säästän jatkossakin ETF:iin ja indeksirahastoihin suoraan automaatisella palkkapäivänä tapahtuvana tilisiirtona ennen kuin edes näen rahoja itse tililläni. Paras ja varma tapa. Noin 10% nettopalkasta itellä, missään sitä ei näe ja paljon enemmän säästyy kuin tuolla lipasvirityksellä.

 6. Siis ihan mielettömän hauska idea säästää. Olen aina harrastanut kaikenlaisia kikkailuja säästämisen suhteen. Matkarahoja esimerkiksi on tullut kerättyä monella eri keinolla. Minulla on myös pankissa erilaisia tilejä eri kohteisiin (asunolaina, laskut,etelänmatkat,remontit,risteilyt,lahjat,pahan päivän vara…) Laitan aina kuukauden varallisuustilanteen mukaan säästöön jollekin tileistä. Vain yhdellä tilillä on automaattisysteemi,jonne menee palkastani joka kuukausi 50 €(se on se pahan päivän varatili). Nyt otan tämän 52 viikon säästöohjelman ilman muuta käyttöön. Minulla on 6 vuotta työuraa jäljellä ja laskin, että tällä keinolla saisin 8268 € säästöön ihan huomaamatta. Aika mukava raha tehdä sitten jotain kivaa eläkkeelle jäännin kunniaksi. Enpä taida kertoa tästä edes puolisolleni, yllätän sitten iloisesti. Ja tosiaan,sehän on sama miten päin tämän säästön tekee. Vaikka alkaisi isoimmasta summasta, niin ei Joulukuussa ole niin suuret summat laitettavana. Lopputulos kuitenkin ratkaisee. Ja pilke silmäkulmassa.

 7. Todella loistava idea!! Rakentelin verkkopankkiin viikottaissiirrot ja käänsin homman vielä niin, että ensin aloita 52 eurosta menemään alaspäin ja sitten vuoden puolivälissä suunta kääntyykin taas ylöspäin eli viimeinen säästöviikko on myös 52 euroa.

 8. Eihän tuossa ole mitään järkeä, ellei halua opettaa lapsille itsekuria. Paljon fiksumpaa on säästää kuukausittain pitkän tähtäimen ja suuren tuotto-odotuksen (lue: korkean riskin) osakerahastoon. Pitkässä juoksussa tuollaiset osakerahastot ovat todella hyvä tapa kuluttaa esim. lapsilisät. Kun lapsi täyttää 18, voi osakerahastolla maksaa pienen asunnon kokonaan tai lähes kokonaan. Miettikää itse haluaisitteko antaa lapselle 18 lasipurkkia täynnä kolikoita vai 18v muhineen osakerahastopotin? Eikä mikään estä säästämästä tällä tavalla itselleen eläkepottia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.