Budjetissa pitää olla tilaa huvituksille

Budjetissa pitää olla tilaa vaikka kengille
Budjetissa pitää olla tilaa vaikka kengille

Kerroin edellisessä jutussani miten ottamalla kaikki kuitit talteen voi selvittää omat pakolliset menot. Tätä kautta voi selvittää paljonko omassa taloudessa on teoriassa maksimissaan varaa säästöille. Tähän liittyen varoituksen sana.

Budjettia ei pidä vetää niin tiukalle, että siinä ei ole ollenkaan varaa huvituksille. Liian tiukka budjetointi johtaa helposti siihen, että luovutetaan ja masennutaan heti kun ”budjetti pettää” ensimmäisen kerran.

Terve budjetti voi näyttää esimerkiksi tällaiselta:

  • Kiinteät kulut (50 – 60 % tuloista)
  • Sijoitukset (10 % tuloista)
  • Säästöt (5 – 10 % tuloista)
  • Tuhlausrahat (20-35 % tuloista)

Tästä kyseisestä budjetista voi lukea lisää jutustani tietoisen kuluttamisen suunnitelmasta.

Tässä vaiheessa monet sanovat, että tällainen budjetti ei ole heille realistinen. Kaikki rahat menevät pakollisiin menoihin. Joskus tämä on totta. Aika usein kysymys on kuitenkin siitä, että omaa tilannetta ei nähdä oikein. Tällöin palataan takaisin tuohon edelliseen juttuuni. Pakollisten menojen todellinen suuruus pitää varmistaa. Jos talous on oikeasti niin tiukka, että kaikki rahat menevät pakollisiin menoihin eikä mistään voi enää karsia, pitää hankkia lisää tuloja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.