Käytä hammastahnaa oikea määrä ja säästä

Oikea määrä hammastahnaa
Oikea määrä hammastahnaa

Hammastahnamainoksissa leveästi hymyilevät näyttelijät levittävät hammastahnaa paksun kerroksen koko harjan pituudelle. Hammastahnamainokset ovat oppikirjaesimerkki siitä, miten yritykset opettavat meitä käyttämään heidän tuotteitaan tuhlailevasti.

Oikea määrä hammastahnaa on:

  • aikuisille herneen kokoinen pallo
  • 6-24 -kuukautisille lapsille hiuksenhieno haituva

Alle kuuden kuukauden ikäisille lapsille hammastahnaa ei saisi antaa ollenkaan. Syynä tähän on, että hammastahnojen fluori on nieltynä myrkyllistä. Suositeltu määrä perustuu siihen, että vaikka lapsi nielisi hammastahnan, ei määrä olisi vaarallinen.

Lasten tahnan ero aikuisten tahnaan on pienempi fluoripitoisuus. Samaan vaikutukseen pääsee vähentämällä tahnan määrää.

Liiallinen tahnan käyttö voi johtaa myös siihen, että harjaamme hampaita liian vähän. Hampaita pitäisi harjata noin kaksi minuuttia. Suu täynnä vaahtoa tämä on aika hankalaa.

Hammastahnalla ei myöskään ole ihmeempää merkitystä hampaiden puhdistumisen kannalta. Työn tekee harja. Tietyt hammastahnat voivat olla jopa haitallisia. Hammastahnoissa vaahtoamista edistävänä aineena käytetyn natriumlauryyli-sulfaatin (engl. sodium lauryl sulfate) epäillään aiheuttavan rakkuloita. Joidenkin mielestä hammastahnan voisikin jättää kokonaan pois.

Ps. Suomen hammaslääkäriliitto -suosittelee merkinnän saa hammastahnatuubiin jos a) hammastahna sisältää fluoria ja b) maksaa tästä merkinnästä rahaa Hammaslääkäriliitolle. Näin se maailma pyörii.

Yksi kommentti

  1. Myös kauppojen suositut valkaisevat hammastahnat voivat olla hampaille haitallisia: niillä on suurempi hankauskerroin kuin tavallisilla hammastahnoilla ja korkea hankauskerroin altistaa kiillevaurioille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.