Syö vähemmän lihaa

Kasvisruokapaheeni
Kasvisruokapaheeni

Lihan korvaaminen kasviksilla on varsin kivuton tapa säästää rahaa ruokakuluissa. Yksinkertaistettuna lihan korvikkeiksi sopivat esimerkiksi linssit, pavut ja tofut.

Itse en ravintoaineasioista ymmärrä. Olen kuitenkin lukenut sen verran, että korvattaessa lihaa muilla tuotteilla pitää varmistaa, että lautaselta löytyy (samaan aikaan) erilaisia aminohappoja. Karkeasti lautaselta pitäisi löytyä samaan aikaan palkoviljaa (pavut, linssit, herneet, tofu) sekä täysjyvätuotteita. Kuluttajaliiton sivuilta löytyy lisää tietoa ravintoainepuolesta.

Syksyisin lihaa voi korvata myös metsästä kerätyillä sienillä. Varsinkin lampaankäävästä tulee paistettuna herkullinen pihvi. Olen myös kokeillut korvata kaupasta ostettua lihaa pyydetyllä kalalla.

Itselläni lihan korvaaminen kasviksilla ei lähtenyt liikkeelle säästämisestä. Huomasin kuitenkin aika äkkiä, että tämä toimii varsin hyvin säästämisessäkin. Kokeilin muun muassa sellaista, että jätin lihan pois tiettynä viikonpäivänä. Pohatan blogissa hänen parempi puoliskonsa tietää kertoa, että soijarouheesta valmistettu spagettikastike on jopa viisi kertaa lihaversiota halvempaa.

Kasvisruoalla voi myös herkutella.  Varsinkin opiskelijaravintoloissa kasvisruoat ovat usein huomattavasti liharuokia paremman makuisia. Oma ruokapaheeni on Finduksen Falafel Marrakech. (Kyllä, tämä on valmisruoka. Sanoinkin, että tämä on paheeni.)

2 kommenttia

  1. Soija on tietääkseni ihmiselle haitallista, samoin viljatuotteet. Palkokasvit ovat siinä rajalla. Eli kannattaa ihan pysyttäyttyä siinä lihan syönnissä.

  2. Jussi, kannattaa muistaa, että tutkimuksilla on aina joku maksaja ja tuloksia löytyy puolesta ja vastaan, riippuen kuka tutkimuksen on tehnyt, rahoittanut ja pyytänyt. Rottakokeiden perusteella soija suurina määrinä on haitallista, mutta rotta on aina rotta, ja jos paprikasta eristetään yksi aine ja sitä ruiskutetaan mihin tahansa olioon valtavia määriä, se on varmasti myrkyllistä. Useissa soijaan liittyvissä tutkimuksissa on menetelty juuri näin.

    Lisäksi, millähän ne kuolleet elukat joita napaan ruokavaliossasi (ilmeisesti paleo-, kun viljat ja palkokasvit ovat pannassa) vetelet, on syötetty? Soijalla, viljalla, maissilla… Ruoholla syötetty (luomu) lihakarja on tietysti asia erikseen, mutta kuinka monen pörssi sitä kestää? Aika mitätön on se osa lihaa popsivasta väestöstä, joka oikeasti syö ”grass-fed” lihaa.

    Vegaani pärjää myös ilman viljoja, ainakin allekirjoittanut potkii edelleen ja lujaa. Syö vain tarpeeksi. B12-vitamiini on ainoa, jota kasveista ei oikeasti saa. Ravintoaineasioissa ei tarvitse maisteritason tutkintoa pärjätäkseen vegeruoalla, kunhan syö riittävästi. Ja kuinka moni perustallaaja sekasyöjä saa tarvittavat määrät vitamiineja ja hivenaineita ruokavaliosta? Tai ovat edes kiinnostuneita asiasta? Otetaan kadulta kuka tahansa perus toimistotyötä tekevä ja kerran viikossa jumpassa käyvä keski-ikäinen nainen ruokavaliosyyniin. Puuttuu sitä sun tätä, jos verrataan niihin tutkimustulosten perusteella laadittuihin suosituksiin.

    ”Varsinkin opiskelijaravintoloissa kasvisruoat ovat usein huomattavasti liharuokia paremman makuisia.” Hell yeah on, miltä liha maistuu? Ilman suolaa ja sitä ja tätä ei oikeastaan miltään, pahalta korkeintaan. Kasvisruoasta saa oikeasti myös edullista, vitosella saa tehtyä ämpärillisen hummusta.

    Pahoittelen megakommenttia. Vaikea pitää itseään aisoissa, kun puutostilat ravintoköyhän ruokavalion takia aiheuttavat erinäisiä ongelmia itsekontrolloinnissa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.