Yksi rikkaan määritelmä

Tarpeeksi rahaa
Tarpeeksi rahaa

Luin juuri Felix Dennisin kirjasta ”How to get rich” hänen määritelmänsä siitä kuka on rikas ihminen.

Dennisin mukaan henkilön varallisuuden voi luokitella käteisvarojen perusteella seuraavasti:

50 000 – 200 000 euroa Hyvin toimeentulevat köyhät
200 000 – 500 000 euroa Hyvin toimeentulevat
500 000 – 1 miljoona euroa Hyvin toimeentulevat varakkaat
1 miljoona – 5 miljoonaa euroa Vähempiarvoiset rikkaat
5 miljoonaa – 15 miljoonaa euroa Hyvin toimeentulevat rikkaat
15 miljoonaa – 35 miljoonaa euroa Rikkaat
35 miljoonaa – 50 miljoonaa euroa  Todella rikkaat
50 miljoonaa – 100 miljoonaa euroa Oikeasti rikkaat
Yli 100 miljoonaa euroa Törkeän rikkaat ja superrikkaat

 

Taulukon rahasummat ovat käteisvaroja, joista on maksettu verot tai varoja, jotka ovat nopeasti muutettavissa käteiseksi. Tällaisia varoja ovat pörssinoteerattujen yritysten osakkeet, kulta ja vekselit. Taulukossa oletetaan myös, että henkilöllä ei ole merkittäviä velkoja ja että hän asuu länsimaisessa demokratiassa.

Tässä ei oteta huomioon varoja, joiden nopeasta käteiseksi muuttamisesta aiheutuisi huomattavia kuluja. Tällaista varallisuutta ovat mm. asunto, kiinteistöt, maaomaisuus, pörssin ulkopuolisten yritysten osakkeet, eläkesäästöt sekä tietyt velkakirjat.

Dennis huomautti, että maailmasta löytyy vain muutamia henkilöitä, jotka pystyisivät saamaan kasaan 100 miljoonaa euroa käteistä viikossa tai edes kuukaudessa. Näin rikkailla henkilöillä varat eivät yleensä ole enää nopeasti käteiseksi muutettava muodossa. Varojen muuttamisesta käteisestä on yleensä myös veroseuraamuksia.

Vertailun vuoksi Dennis määritteli rikkaaksi vasta sellaisen henkilön, jonka nettovarallisuus ylittää 75 miljoonaa euroa.

Aika röyhkeitä lukuja, mutta tavallaan myös ihan mielenkiintoisia. Felix Dennisin oma nettovarallisuus oli hänen kuollessaan yli 750 miljoonaa puntaa eli punnan nykyisellä kurssilla noin miljardin euron luokkaa.

2 kommenttia

  1. Suomalaisesta noi ehkä tuntuu isoilta luvuilta sillä me ollaan aika rutiköyhä kansa suurin osa meistä ei vaan sitä tiedosta. En kuitenkaan kutsuisi ketään köyhäksi missään päin maailmaa jos sillä on yli 50 000€ käteisvaroja.

  2. Virallinen köyhän määritelmä on ”ansaitsee 60% mediaanituolosta tai vähemmän”. Suomessa tuo tarkoittaa tällä hetkellä vähän toista tuhatta euroa kuussa. Tässä tuloluokassa ei luonnollisesti ole (käteis)varallisuutta, koska kaikki mikä tulee myös menee kulutukseen. Omistusasunto (-auto, jne.) saattaa olla, jolloin voidaan puhua jonkinmoisesta varallisuudesta. Useimmilla köyhillä ei ole sitäkään. Köyhiä Suomessa on nykyään noin miljoona eli karkeasti viidesosa kansasta.

    Samaan aikaan maassa on yhä enemmän miljonäärejä, jotka ansaitsevat enemmän kuin kukaan tavallinen ihminen tarvitsee elinaikanaan. Tämmöistä tämä on nykyään. Ennen wanhaan parempina aikoina oli toisin. Maassa ei ollut köyhiä kuin ”kourallinen” – pultsarit ja muut enemmän omasta vapaasta tahdostaan elämän laitapoluille eksyneitä. Hyvä sosiaaliturva takasi ihmisarvoiset olosuhteet kaikille ilman omaa tahtoaan syystä tai toisesta syrjäytyneille. Eipä toisaalta ollut paljon upporikkaitakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.