Näin säästät ruokaostoksissa – esittelyssä ruokakomeroperiaate

Yhdenlainen ruokakomero tämäkin
Yhdenlainen ruokakomero tämäkin

Ruokakomeroperiaatteen ideana on, että ruokakaupassa ei enää käydä tekemässä parin päivän ostoksia. Sen sijaan kotona ylläpidetään jatkuvasti varastoa perusruoka-aineista. Kun varastot ovat hupenemassa tai jokin ruoka-aine on tarjouksessa, käydään varastot täydentämässä. Esimerkiksi liha ostetaan pakastimeen tarjouksesta. Jos jotakin ruoka-ainetta ei ole saatavilla halvalla (esim. jauheliha on loppu ja se ei ole tarjouksessa), tehdään ruokaa jostakin muusta.

Ruokakomeroperiaate kannattaa yhdistää elintarvikkeiden hintakirjaan. Hintakirjan avulla ruoka saadaan ostettua halvimpaan mahdolliseen hintaan.

Hintakirjan ideanahan on ottaa ylös kaikkien ruokakaupassa tehtyjen ostosten hinnat. Näin saadaan selville milloin ruoka on oikeasti halpaa. Lisäksi tällä metodilla pääsee kärryille siitä millä syklillä ja mihin vuodenaikoihin kaupat laittavat tiettyjä tuotteita tarjoukseen. Hintakirjaa käyttävien mukaan elintarvikkeet menevät tarjoukseen varsin säännöllisessä rytmissä. Jotkut tuotteet ovat tarjouksessa joka toinen viikko, jotkut joka toinen kuukausi ja jotkut vain pari kertaa vuodessa. Jotkut elintarvikkeet ovat todella halpoja pari kertaa vuodessa kun taas jotkut eivät ole ikinä tarjouksessa.

Ruokakomeroperiaatteessa ruokaostoksilla ei enää käydä ostamassa aineksia tiettyä ruokalajia varten vaan täydentämässä ruokakomeroa (ja pakastinta, maakellaria, hyllyjä sekä kaappeja).

En suosittele ostamaan ruokaa niin paljon, että se pääsee pilaantumaan. Kannattaa myös miettiä realistisesti kuinka kauan jaksaa syödä samaa ruokaa. Ostin kerran itse Weetabixia 25 pakettia tarjouksesta. Weetabixitkin alkoivat tulla puolen vuoden jälkeen korvista.

Ruokavarastoperiaatetta ei pidä sekoittaa maailmanloppuun varautuvien henkilöiden varmuusvarastoihin  tai ruoan hamstraamiseen.

Ruokavarastoperiaate on peräisin Barbara Salisburyn vuonna 1982 ilmestyneestä kirjasta ”Cut your Grocery Bills in Half”. Aiheesta löytyy lisätietoa Amy Dacyzcynin kirjasta ”The Complete Tightwad Gazette”.

Yksi kommentti

  1. Olemme toteuttaneet tätä jo vuosia, ostamme vain halvalla yksikköhinnalla olevia tuotteita perusvarastoon. Wc- ja kodin paperit kerran vuodessa, elintarvikkeita suuressa erässä, pakastimeen, kuivavarastoon. Käytetään ikäjärjestyksessä. Toimii hyvin ja aina on kotona syötävää tai muuta tarpeellista.
    Yllättävän pienellä rahalla saa pyöritettyä perheen taloutta tällä konstilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.