Sijoitusobligaatiot arkikielelle käännettynä

Eräs tuttuni oli lukenut juttuni S-sijoitusobligaatioista. Hän pyysi minua selittämään vielä vähän tarkemmin, että mistä näissä on oikein kysymys. Paras analogia, jonka keksin, oli pitkäveto. Kerroin hänelle tämän tarinan kautta. Kuvitellaan tällainen keskustelu:

Minä: Nyt on hei varma veto tiedossa. Ei sulla ole ylimääräistä 100 000 euroa?

Kaverini: Öh… ehkä. Kerro vähän lisää.

Minä: Mun serkun kaveri tarvitsee lainaa.

Kaverini: Mitä?

Minä: Niin, mun serkun kaveri tarvitsee lainaa. Se haluaisi lainata 100 000 euroa neljäksi vuodeksi.

Kaverini: Just.

Minä: Jos sä lainaat sille 100 000 euroa, se takaa sulle, että saat takaisin neljän vuoden päästä 90 000 euroa. Ehkä.

Kaverini: Siis mitä helvettiä. Mä lainaan sille rahaa ja se antaa mulle takaisin neljän vuoden kuluttua vähemmän kun mä lainasin sille. Ehkä.

Minä: Odota nyt… anna mä yritän uudelleen. Kato sillä mun serkun kaverilla on varma veto. Se on tosi hyvä näissä futisjutuissa.

Kaverini: Sun serkun kaveri on tosi hyvä pitkävedossa?

Minä: Joo, se ei nääs asu Suomessa vaan Lontoossa. Se on kato britti ja ne on hulluna futikseen. Ne on oikeasti kasvanut tähän juttuun ja ne tietää nää futisjutut pikkuisen paremmin kuin sä ja mä. Se aikoo lyödä vetoa ensi viikolla Manchesterin, Liverpoolin, Real Madridin ja Bayern Münchenin puolesta.

Kaverini: Okei… noihan on tosi kovia joukkueita!

Minä: No niin on! Mähän sanoin, että se tyyppi tietää nää futisjutut.

Kaverini: Miten tää liittyy siihen lainaan?

Minä: No siis se mun serkun kaveri ottaa tuon 100 000 euroa. Sitten se ottaa siitä 10 000 euroa ja laittaa sillä pitkävedon menemään kaikille noille joukkueille. Jos se kuponki voittaa, sä saat puolet voitoista itsellesi!

Kaverini: Siis… mä annan sulle 100 000 euroa, sun kaverisi…

Minä: Mun kaverin serkku.

Kaverini: Sun kaverin serkku ottaa ne mun 100 000 euroa, mutta lyö vain 10 000 eurolla vetoa noiden neljän joukkueen puolesta ja jos se kuponki voittaa, mä saan puolet voitoista?

Minä: Joo.

Kaverini: Miksi se sun kaverisi ei lyö itse vetoa jos se on niin hyvä näissä jutuissa. Ja mihin hittoon ne loput 90 000 euroa katosi?

Minä: No ei tää vedonlyönti ole oikeastaan se pointti. Se mun kaverin serkku tarttee tosi kipeesti lainaa niin se keksi tällaisen kuvion että se kysyi mun serkulta, että tietääkö se ketään jolla olisi rahaa. Sitten se muisti mut ja että mulla on paljon kavereita ja tosi hyvä maine mun kavereiden keskuudessa.

Kaverini: Okei… mitä sä saat tästä?

Minä: No jos mä saan sulta nää rahat niin se mun serkun kaveri antaa mun serkulle 5000 euroa kiitoksena ja sitten mun serkku antaa mulle siitä puolet eli 2500 euroa. Tiedätkö palkkioksi siitä, että mä sain tän jutun myytyä sulle.

Kaverini: No kiva. Mitäs jos se sun kaveri…

Minä: Mun serkun kaveri.

Kaverini: Sun serkun kaveri katoaa kuin pieru Saharaan.

Minä: No sitten sä voit haastaa sen oikeuteen!

Kaverini: Okei… ja missä se asui?

Minä: No se asuu Lontoossa, mutta sen kirjat on Cayman-saarilla. Sä voit haastaa sen oikeuteen siellä.

Kaverini: …

Minä: Eikö kuulosta hyvältä?

Kaverini: No… kyllähän tämä kuulostaa! Mä annan sun serkun kaverille 100 000 euroa ja se takaa, että mä saan takaisin ainakin 90 000 euroa. Lisäksi jos sen pitkävetokuponki voittaa, mä saan osan tuotoista. Ja sä ja sun serkku saatte sitten siltä tyypiltä vähän rahaa siitä hyvästä, että saitte mut antamaan tuon 100 000 euroa sille. Täähän on tosi jees! Tällaisina aikoina on niin pirun hankala keksiä, että mitä rahoillaan tekisi.

Minä: No niin, sä hiffasit tän jutun. Mulla on tässä nämä paperit valmiina…

Kaverini: Tuota, yksi juttu tuli mieleen… Eikö Manchester United ja Liverpool pelaa ensi viikolla toisiaan vastaan?

Minä: Älä sä siitä huoli. Mun serkun kaveri osaa oikeasti nää futisjutut. Se asuu kuitenkin Lontoossa.

Tässäpä pääomaturvattujen sijoitusobligaatioiden idea arkikielellä esitettynä. Ei muuta tähän väliin.

Yksi kommentti

  1. Ei ollut mitenkään hyvin onnistunut kuvaus tuotteesta. Onneksi sijoitusneuvonta ei kerrotun tasoista, joku saattaisi jopa uskoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.