Tarkan markan filosofia

Rahaa voi antaa pois vaikka joulupatakeräykseen
Rahaa voi antaa pois vaikka joulupatakeräykseen

Kävin viime viikolla puhumassa Takuu-säätiön tilaisuudessa tästä blogista. Tässä yhteydessä tuli vähän pohdittua, että mikä tämän blogin filosofia oikein on. Esimerkiksi Mr. Money Mustache on tiivistänyt oman ajatusmallinsa oikein nerokkaasti.

Tiivistin tuohon esitykseen filosofiani seuraavasti:

 1. Kapitalismi on totta
 2. Säästä 1000 euron vararahasto
 3. Maksa velat pois pienin velka ensin
 4. Kuluta fiksusti ja säästä törkeästi rahaa
 5. Hanki lisää tuloja auttamalla muita ihmisiä

Bonus: Lahjoita rahaa hyväntekeväisyyteen

Kapitalismi on totta

Mielestäni kapitalismi on tosiasia, joka kannattaa vain hyväksyä. Jos omat raha-asiat ovat kuralla, ei mielestäni kannata käyttää aikaa esimerkiksi suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tilan murehtimiseen. Tämä ei todennäköisesti johda mihinkään. Tyyneysrukouksen sanoin:

Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä ne asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa niitä asioita, joita voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan.

Laittaisin itse kapitalismin asioiksi, joita ei voi muuttaa.

Säästä 1000 euron vararahasto

Allekirjoitan Dave Ramseyn ajatukseen siitä, että ennen velkojen pois maksamisen aloittamista kannattaa säästää 1000 euron vararahasto. Jos vetää taloutensa aivan tiukille ja alkaa sitten maksaa velkoja pois, pienikin äkillinen kulu voi tuhota talouden uudelleen.

Maksa velat pois pienin velka ensin

Myös tämä velkalumipalloksi kutsuttu ajatus on Dave Ramseyn tunnetuksi tekemä. Velkojen maksaminen kannattaa mielestäni aloittaa velkasummaltaan pienimmästä lainasta. Näin saa heti alkuun onnistumisen elämyksiä.

Kuluta fiksusti ja säästä törkeästi rahaa

Olen itse suuri fiksun kuluttamisen ystävä. Lähes kaikista ostoksista voi säästää 20 – 30 % pelkästään hintoja vertailemalla, tinkimällä sekä hyödyntämällä erilaisia jippoja. Näitä tämä blogi onkin täynnä.

Hanki lisää tuloja auttamalla muita ihmisiä

Uskon vakaasti, että vaurastuminen on seurausta muiden ihmisten auttamisesta. Sellaiset strategiat kuin lottoaminen, perinnöt sekä rikkaan miehen naiminen kannattaa unohtaa heti alkuunsa. Samaten pyrkisin eroon asenteista:

 • raha on kaiken pahan alku ja juuri
 • rikkaat ihmiset ovat pahoja
 • rikkaat ovat hankkineet rahansa vilpillä ja petoksilla

Miten ihminen voi hankkia rahaa jos raha on hänen mielestään raha on pahasta? Ei oikein mitenkään. Olen mennyt jopa niin pitkälle, että olen suositellut Björn Wahlroosin fanittamista.

Bonus: Lahjoita rahaa hyväntekeväisyyteen

Bonuskohtana tulee rahan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen. Kun rahaa on saanut kerättyä (ja jo aiemminkin), rahaa kannattaa alkaa lahjoittaa pois. Mielestäni hyvä tavoite on antaa hyväntekeväisyyteen 10 % omista tuloista.

Tässäpä näin lyhyesti vähän omaa filosofiaani. Ehkäpä joskus teen tästä jonkun pidemmänkin version.

3 kommenttia

 1. Tähän lisäisin vain oman suosikkini: älä osta mitään -päivät. Silloin tällöin vietetty nollapäivä pitää talouden balanssissa kummasti. Ja kun syö keittiön/pakastimen varastoja, ne eivät pääse vanhenemaan. Päivä ilman heräteostoksia herättää huomaamaan, että ilmankin pärjää.

 2. Yksi syy velkaantumiselle on se, että ihmiset eivät jaksa, viitsi, osaa tai uskalla seurata menojaan. Se, mitä seuraat, sitä pystyt mittaamaan, ja vasta siihen pystyt vaikuttamaan.
  Itse käytän aina maksamiseen pankkikorttia ja debet-puolta. Sähköisestä tiliotteesta on helppo kuukausittain laskea erilaiset menot. Tosin en suosittele kortin käyttöä, jos rahan käyttö on höveliä.
  Lisäksi kannattaa tehdä itsensä kanssa selkeitä ja yksinkertaisia sopimuksia, kuten en heitä yhtään ruokaa hukkaan, ostan vain kerralla 10 tms. eurolla ruokaa, käytän vain ilmaisia (tai lähes ilmaisia) kulttuuripalveluja, en osta mitään hetken mielijohteesta, kävelen tai pyöräilen kaikki alle 3 km:n matkat jne. Tuhlaaminen on usein oman käyttäytymisen seurausta. Onneksi omaan käyttäytymiseen voi vaikuttaa, toisen ei niinkään.

 3. Nämä ohjeesi ovat erittäin totta. Minusta koulussa on opetettu paljon paremmin matematiikkaa. Käytännön esimerkeillä : jos säästät viikossa näin niin kuinka paljon sinulla on kahdenkymmenen vuoden päästä yms. Silloin toki maksettiin jopa korkoa. Eläkekassa perustui myös tälle ajatukselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.