Luin joululoman ratoksi Marie Kondon kirjan KonMari-menetelmästä. Kysymyksessä on Japanilaisen Marie Kondon kehittämä metodi tai menetelmä kodin järjestämiseen.
Kirja oli erinomainen ja voin suositella tuota lämpimästi kaikille oman kodin järjestämisestä kiinnostuneille.
KonMari-menetelmän ydin on:
- Aloita tavaroiden hävittämisestä. Jätä vain ne tavarat, jotka tuottavat sinulle iloa.
- Järjestä kotisi kuntoon totaalisesti kerralla. Marie Kondon arvion mukaan tässä kestää kuusi kuukautta.
- Jos olet tehnyt kaiken oikein, kotisi pysyy jatkossa siistinä kuin itsestään.
Toisin kuin monet tuntuvat luulevan, KonMari-menetelmä ei tarkoita, että kodista tulee minimalistinen tai tyhjä. Tavaroita voi säilyttää aivan niin paljon kuin itse haluaa. Tärkeintä on, että säilytettävät tavarat tuottavat iloa.
KonMari-menetelmän selkeä ongelmakohta on useamman kuin yhden henkilön taloudet. Toiselle iloa tuottava esine voi olla toisen kauhistus. Marie Kondo ei ota tähän ongelmaan kirjassaan kantaa.
Kirjaa lukiessa kannattaa pitää mielessä, että Marie Kondo on japanilainen. Japanin valtauskontoon shintolaisuuten liittyy animismi eli ajatus siitä, että kaikilla esineillä on sielu. Marie Kondo kirjoittaakin kirjassaan esimerkiksi esineiden tunteista sekä kysymysten esittämisestä talolle. Suomalaisesta näkökulmasta tämä voi vaikuttaa vähän oudolta. Tämä ei poista kirjan muita ansioita.
KonMari-menetelmästä löytyy verkosta suomeksi paljon juttuja. En löytänyt kuitenkaan kirjasta ja menetelmästä yhtäkään hyvää suomenkielistä tiivistelmää. Alla oma yritykseni saada aikaan KonMari-menetelmän opas ja kirjan tiivistelmä / arvostelu.
Luku 1. Miksi en saa pidetty kotiani kunnossa?
KonMari-kirjan ensimmäisessä luvussa Marie Kondo lohduttaa lukijoitaan. Koska emme ole oppineet siistimään, emme voi osata sitä.
Siisti kerralla kunnolla
Marie Kondo kertoo kokeilleensa muitakin tapoja, mutta huomanneensa kerralla siistimisen ylivoimaiseksi.
Siisti hieman joka päivä ja siisti loppuelämäsi
Omien tapojen muuttaminen on vaikeaa. Ihmiset palaavat vanhoihin tapoihinsa koska he eivät ole muuttaneet ajattelutapaansa. Syynä vanhoihin tapoihin palaamiseen on, että ihmiset eivät ole nähneet muutosta. Jos siistit kerralla kunnolla, näet siistimisen tulokset ja koet herätyksen.
Tähtää täydellisyyteen
Marie Kondo kokeili menetelmää, jossa heitetään roskiin yksi esine päivässä. Tämä ei toiminut, koska hän päätti heittää jotain roskiin vasta seuraavana päivänä.
Jos sinulla on tapana jättää asiat viime tippaan kuten Marie Kondolla itsellään, ainoa toimiva ratkaisu on tähdätä täydellisyyteen.
Aloittamisen hetki muuttaa elämäsi
Jos et pysty rentoutumaan siistissä huoneessa, yritä kohdata ahdistuksesi syy. Kun alat siistiä, sinun on pakko nollata elämäsi. Tämän seurauksena elämäsi alkaa muuttua.
Varastoinnin asiantuntijat ovat hamstraajia
Mikä on ensimmäinen ajatus, joka tulee mieleesi siivoamisesta? Monille vastaus on varastointi. Marie Kondon asiakkaat haluavat usein tietää miten heidän pitäisi säilyttää tavaroitaan. Marie Kondo itse kokeili aikoinaan kaikkia erilaisia säilytysratkaisuja. Hän kuitenkin tajusi, että huonetta ei saa siistiksi järjestämällä tavarat laatikoihin. Suurin osa laatikoista on täynnä turhaa tavaraa. Tavaroiden varastointi on esineiden piilottamista. Tämän vuoksi siistiminen pitää aloittaa heittämällä turhat tavarat pois.
Järjestele kategorian, älä paikan mukaan
Marie Kondo siivosi ja järjesteli omaa kotiaan aikoinaan huoneittain. Jossakin vaiheessa hän kuitenkin tajusi, että samoja tavaroita löytyi eri huoneista ja eri laatikoista. Tämä on tyypillistä muillekin. Ihmiset säilyttävät usein saman kategorian tuotteita eri paikoissa.
Yksi syy miksi emme onnistu järjestelyssä on, että emme käsitä kuinka paljon tavaraa oikeastaan on. Tämä on ongelma silloin kun koti yritetään laittaa kuntoon huone kerrallaan.
Tämän vuoksi Marie Kondo suosittelee järjestelemistä kategorioittain eikä huone tai tila kerrallaan.
Älä valitse siistimismenetelmää luonteesi perusteella
Siistimiskirjat väittävät, että meidän pitäisi valita sellainen tapa siistiä joka sopii parhaiten luonteellemme. Marie Kondo kokeili tätä aluksi omiin asiakkaisiinsa. Marie Kondon mielestä ammattijärjestelijät pyrkivät tällä vain saamaan itsensä näyttämään ammattimaisemmalta. Marie Kondon oma näkemys on, että ihmiset voi jakaa kolmeen tyyppin sen perusteella miten he toimivat:
- Ei pysty heittämään sitä pois
- Ei pysty laittamaan sitä takaisin
- Kaksi edellistä yhdessä
Katsoessaan asiakkaitaan Marie Kondo huomasi, että 90 % hänen asiakkaistaan kuuluivat kategoriaan kolme ja loput 10 % kategoriaan ”ei pysty laittamaan sitä takaisin”.
Marie Kondon pointti on, että riippumatta henkilön tyypistä siistimisen pitää alkaa sillä, että turhat tavarat heitetään pois. Tehokas siistiminen perustii kahteen toimintoon:
- tavaroiden heittämiseen pois
- esineiden säilytyspaikan päättämiseen
Näistä kahdesta tavaroiden poisheittämisen pitää tulla ensin. Tämä periaate on muuttumaton.
Tee siistimisestä erityinen tapahtuma
Marie Kondo aloittaa kurssinsa sanomalla, että siistiminen on erityinen tapahtuma. Älä tee sitä joka päivä.
Päivittäinen siistiminen on vain sitä, että laittaa tavarat takaisin paikalleen käytön jälkeen. Tämä on ikuisesti osa elämäämme.
Varsinainen siistiminen tehdään vain kerran elämässä. Marie Kondon mielestä päivittäinen siistiminen on tuhoon tuomittu ajatus ellei järjestä taloaan kerralla kuntoon.
Siistiminen on helppoa. Siinä ei ole kysymys mistään muusta kuin esineiden hävittämisestä ja liikuttamisesta. Kuka vain pystyy siihen.
Marie Kondo itse ei ikinä siisti huonettaan. Miksi? Koska se on jo siisti.
Marie Kondo kuvailee olotilaansa kotonaan näin:
Tunnen itseni onnelliseksi ja tyytyväiseksi. Minulla on aikaa tuntea autuutta rauhallisessa tilassani, missä ilma tuntuu raikkaalta ja puhtaalta; aikaa istua alas ja siemailla yrttiteetä miettiessäni päiväni tapahtumia. Katsoessani ympärilleni katseeni laskeutuu ulkomailta ostamaani tauluun, jota rakastan erityisesti, sekä eräässä nurkassa olevaan vaasilliseen tuoreita leikkokukkia. Vaikka tila jossa asun ei ole iso, on se kaunistettu vain niillä esineillä jotka koskettavat sydäntäni. Elämäntyyli tuottaa minulle iloa.
Etkö sinäkin haluaisi elää tällä tavoin? Se on helppoa kun tiedät miten voit oikeasti siistiä kotisi.
Luku 2. Hävitä ensin
Aloita hävittämällä kerta heitolla
Marie Kondon mukaan oman tilan siivoaminen kokonaan tulee muuttamaan miten näet asiat. Muutos on niin syvällinen että sinusta tuntuu kuin asuisit toisessa maailmassa. Tämä vaikuttaa syvästi mieleesi ja estää sinua palaamasta vanhan epäsiistiin tilaan. Avain on tehdä muutoksesta niin nopeaa että koet täydellisen muutoksen. Samaa vaikutusta ei voida saavuttaa jos prosessi on vaiheittainen.
Saavuttaaksesi parhaat tulokset Marie Kondo pyytää, että noudatat uskollisesti seuraavaa sääntöä: siisti oikeassa järjestyksessä. Tähän liittyy vain kaksi asiaa: hävittäminen ja esineiden paikan päättäminen. Vain kaksi, mutta hävittämisen tulee tulla ensiksi. Pidä huoli että teet ensimmäisen tehtävän loppuun ennen kuin aloitat seuraavan. Älä edes mieti esineiden laittamista paikoilleen ennen kuin olet hävittänyt kaiken mitä kuuluu hävittää. Heti kun ihmiset ajattelevat esineiden säilytystä hävittäminen pysähtyy.
Visualisoi päämääräsi ennen aloittamista
Älä aloita hävittämistä ennen kuin mietit mikä on tavoitteesi. Mikä on se syy miksi haluat siistiä?
Visualisoi ideaalinen elämäntyylisi josta haaveilet. Ajattele konkreettisesti niin että pystyt kuvittelemaan tilan joka on siisti ja jossa elät. Mieti miksi haluat elää tällä tavalla. Miksi haluat että huoneesi on siisti? Toista tämän miksi kysymykseen esittäminen kolmesta viiteen kertaan. Marie Kondon mukaan tulet todennäköisesti yksinkertaiseen lopputulokseen. Haluat siistiä koska haluat tulla onnelliseksi.
Kuinka valita: tuottaako se iloa?
Esineiden hävittäminen on helppoa kun niiden hävittämiseen on jokin syy. Marie Kondon antamia esimerkkejä ovat rikkinäisten, korjauskelvottomien esineiden hävittäminen sekä muodista poistuneiden vaatteiden hävittäminen. Esineiden hävittäminen ilman syytä on hankalampaa.
Marie Kondo listaa erilaisia järjestelyeksperttien antamia nyrkkisääntöjä esineiden hävittämiseen:
- Hävitä kaikki esineet joita et ole käyttänyt vuoteen
- Laita kaikki esineet laatikkoon ja katso niitä uudelleen kuuden kuukauden kuluttua
Marie Kondo sanoo kokeilleensa kaikkia näitä. Hän kuitenkin huomasi, että vaikka hän kuinka hävitti esineitä, hänen huoneensa tuntui silti epäsiistiltä. Tällöin hän kertomansa mukaan tajusi, että paras tapa päättää mitä säilyttää ja minkä heittää pois on ottaa jokainen esine käteensä ja kysyä tuottaako tämä minulle iloa. Jos kyllä, pidä se. Jos ei, hävitä se.
Yksi kategoria kerrallaan
Marie Kondon mukaan esineiden hävittämistä ei pidä tehdä huone kerrallaan. Älä esimerkiksi ajattele: ”Siistin ensin makuuhuoneen ja siirryn sitten olohuoneeseen”. Marie Kondon mukaan tämä lähestymistapa on tuhoisa.
Marie Kondo suosittelee, että esineiden hävittämistä ajatellaan kategorioittain, ei huoneittain.
Marie Kondon prosessi hävitettävien esineiden valitsemiselle on seuraava:
- Kerää kaikki saman kategoriaan esineet samaan paikkaan samaan aikaan. Jos olet esimerkiksi valitsemassa hävitettä, kerää ne kaikki samaan paikkaan lattialle.
- Ota esineet yksitellen käteesi.
- Kysy itseltäsi: ”Säteileekö tämä esine iloa?”
- Säilytä vain ne esineet, jotka säteilevät iloa.
- Toista jokaiselle kategorialle.
Esineiden kerääminen yhteen paikkaan on oleellista. Vain näin ymmärrät kuinka paljon tavaraa sinulla oikeasti on. Marie Kondon mukaan suurin osa ihmisistä on shokissa tajutessaan omistamiensa esineiden määrän.
Toinen syy laittaa saman kategorian tavarat samaan paikkaan on, että niitä on yleensä eri paikoissa. Marie Kondon mukaan laatikoissa olevista tavaroista on hankalampi nähdä, että säteilevätkö ne iloa vai eivät. Paikallaan olevat tavarat ovat tavallaan horroksessa. Ottamalla tavarat käteesi sinun on helpompi päättää mitkä niistä koskettavat sydäntäsi.
Aloita oikein
Älä aloita hävittämistä lempitavaroistasi. Tavaroiden hävittämisen vaikeus riippuu Marie Kondon mukaan siitä minkä kategorian esine on kyseessä. Kondon mukaan hävittämisprosessissa jumiin jäävät ihmiset aloittavat hävittämisen usein juuri niistä tavaroista, joista on kaikkein hankalin tehdä päätöksiä. Varsinkin valokuvat ovat Kondon mukaan hankalia.
Ihmisten on Marie Kondon mukaan hankala hävittää tavaroita:
- joita he voisivat vielä käyttää (käyttöarvo)
- joissa on hyödyllistä tietoa (tietoarvo)
- joihin heillä on tunneside (tunnearvo)
Jos esine on lisäksi harvinainen tulee sen hävittämisestä entistä hankalampaa. Marie Kondon mukaan vaatteet ovat helpoimpia hävittää koska niiden harvinaisuusarvo on äärimmäisen alhainen. Tämän vuoksi prosessi tulee aloittaa vaatteista. Valokuvat ja kirjeet käsitellään vasta viimeisenä.
Kondon mukaan paras järjestys tavaroiden käymiselle läpi on:
- vaatteet
- kirjat
- paperit
- sekalaiset tavarat
- muistoesineet ja tunteisiin vetoavat tavarat (esim. valokuvat)
Älä anna perheesi nähdä
Siistiminen tuottaa ison kasan jätettä. Marie Kondon kokemuksen mukaan perheenjäsenet voivat hankaloittaa siistimisprosessia. Varsinkin vanhemmat voivat epäillä, että heidän lapsensa eivät selviä sillä määrällä esineitä mikä hävittämisprosessista jää jäljelle. Vanhempien voi myös olla hankala nähdä lapsuuden esineiden menevän roskiin varsinkin, jos he ovat itse antaneet sen lapselle.
Marie Kondo varoittaa myös tavaroiden antamisesta muiden perheenjäsenten käyttöön. Yleensä ihmiset, jotka ottavat toisten hävitettävia tavaroita eivät tule niitä käyttämään. Kondon mukaan varsinkin äideillä on tapana ottaa tyttäriensä hävitettäviä tavaroita.
Jos olet vihainen perheellesi, huoneesi voi olla syy
Marie Kondo kertoo, että hän hävitti lapsena muiden perheenjäsentensä tavaroita ilman lupaa. Hän kuitenkin huomasi, että hänen olisi pitänyt keskittyä vain omaan huoneeseensa. Kondon mukaan perheenjäsenet seuraavat kyllä siistimisessä sen ensimmäisenä aloittavaa. Lisäksi jos siistit oman huoneesi tai tilasi kunnolla, pystyt Kondon mukaan helpommin sulattamaan muiden ihmisten epäjärjestystä.
Jos sinua ärsyttää muiden perheenjäsenten epäsiisteys, Kondo kehoittaa tarkistamaan varsinkin oman varastosi. Se, että syyttää muita epäjärjestyksestä on Kondon mukaan yleensä merkki siitä ettei huolehdi omista tavaroistaan.
Mitä sinä et tarvitse, ei perheesikään tarvitse
Jos haluat antaa jotakin pois älä pakota muita ihmisiä ottamaan sitä vastaan. Älä painosta heitä ja saa heitä tuntemaan syyllisyyttä. Jos haluat antaa tavaroita perheenjäsenillesi, selvitä etukäteen mistä he pitävät. Jos löydät jotakin kriteerit täyttävää, anna se heille vain tässä tapauksessa.
Voit myös antaa tavaroitasi perheenjäsenille sillä ehdolla, että se on jotakin mistä he olisivat valmiita maksamaan.
Marie Kondon mukaan meidän täytyy auttaa myös muita siinä, että he eivät omista enemmän kuin mitä he tarvitsevat tai mistä he nauttivat.
Siistiminen on dialogia itsesi kanssa
Kondon mielestä siistimisen aikana ei pidä kuunnella musiikkia. Television katsominen on myös pois kuviosta. Paras aika aloittaa on aikaisin aamulla.
Mitä tehdä kun et raaski luopua jostakin tavarasta
Jos vastaan tulee tavara josta sinun on hankala luopua mieti tarkasti miksi sinulla on tämä esine. Milloin sait sen ja mikä merkitys sillä oli sinulle silloin? Mieti mikä merkitys sillä on elämässäsi.
Marie Kondo antaa esimerkkinä vaatteet, jotka on ostettu siksi, että ne näyttivät hyvältä kaupassa. Marie Kondon mukaan nämä vaatteet ovat jo täyttäneet tarkoituksensa elämässämme. Jos et enää pidä näistä vaatteista niiden tyyliin tai värin takia ne ovat opettaneet sinulle mikä vaate ei sovi sinulle. Marie Kondo suosittelee kiittämään näitä esineitä siitä, että ne ovat täyttäneet roolinsa elämässäsi. (Tämä on yksi esimerkki kirjassa esiintyvästä shintolaisuudesta ja animismista.)
Jos et voi heittää jotakin pois, mieti tarkasti sen todellista merkitystä elämässäsi. Tulet yllättymään siitä kuinka moni esineistä on jo täyttänyt niiden roolin elämässäsi. Voidaksesi oikeasti nauttia esineistä, jotka ovat tärkeitä sinulle, sinun täytyy ensin hävittää ne esineet, jotka ovat jo täyttäneet tarkoituksensa.
Luku 3. Miten järjestellä kategorioittain
Siistimisjärjestys: seuraa oikeaa kategorioiden järjestystä
Marie Kondon mielestä oikea tapa käydä läpi vaatteet on seuraava:
- topit
- alaosat
- henkarille ripustettavat vaatteet
- sukat
- alusvaatteet
- käsilaukut
- asusteet (huivit, hatut)
- sesonkivaatteet
- kengät
Tämä järjestys perustuu Marie Kondon kokemuksiin ammattijärjestäjänä. Marie Kondon mukaan tätä järjestystä käyttämällä prosessi etenee kaikkein nopeiten.
Tärkeintä on kuitenkin päättää mitkä tavarat saavat jäädä. Marie Kondon mukaan tässä kannattaa ajatella, että olisi shoppailemassa kaupassa. Kun olet sisäistänyt prosessin, ota jokainen esine yksitellen käteesi ja kysy itseltäsi: ”säteileekö tämä esine iloa?”
Marie Kondo antaa myös runsaasti yksityiskohtaisia vinkkejä eri kategorioiden tavaroille. Näitä ovat muun muassa:
- Valitessasi säilytettäviä vaatteita, aseta JOKAINEN omistamasi vaatekappale samaan aikaan lattialle yhteen kekoon.
- Älä alenna mitään vaatteita ”oleskeluvaatteiksi”. Kondon mielestä kotona oleskeluvaatteissa liikkuminen tarttuu muuhun elämääsi.
- Taittele vaatteet oikein ja pystyyn. Tämä ratkaisee ongelmasi säilytystilan kanssa.
- Järjestä roikkuvat vaatteet vaatekaapissa niin, että niiden alalaita nousee tasaisesti vasemmalta oikealle.
- Älä säilytä sukkia rullalla, sillä ne ahdistuvat siitä.
- Älä pakkaa sesonkivaatteita varastoon. (Ilmeisesti Japanissa tämä on iso, vuosittainen prosessi, joka tehdään kaikille vaatteille.)
- Älä valitse säilytettäviä kirjoja niin, että käyt läpi kirjoja niiden ollessa hyllyssä. Laita myös kaikki kirjat lattialle valintaprosessia varten.
- Jos et ole lukenut kirjaa ikinä, hävitä se. Marie Kondon mukaan tämä auttaa mielen avaamisessa niille asioille, jotka ovat tärkeitä meille juuri nyt.
- Hävitä lähtökohtaisesti kaikki paperit. Kondon mukaan näiden säilyttäminen on yleensä aina turhaa.
- Hävitä lähtökohtaisesti myös kaikki vanhat opiskelumateriaalit, luottokorttilaskut, tavaroiden käyttöohjeet, palkkakuitit sekä saamasi joulu- ja onnittelukortit.
Sekalaisten tavaroiden osalta Marie Kondon mielestä oikea tavaroiden läpikäymisjärjestys on:
- CD:t ja DVD:t
- Ihonhoitotuotteet
- Meikit
- Oheistuotteet
- Arvotavarat (passit, luottokortit jne.)
- Viihde-elektroniikka ja kodinkoneet
- Kodin tarvikkeet (paperit, kynät, ompelutarvikkeet)
- Kodin käyttötavarat (lääkkeet, puhdistusaineet, nenäliinat)
- Keittiötarvikkeet ja ruoka
- Muut
Rahan osalta Marie Kondon politiikka on, että kaikki kolikot ja setelit kuuluvat aina lompakkoon. Jos kotonasi on kolikoita purkissa, vie ne kaikki pankkiin. Marie Kondo ihmettelee miksi kohtelemme varsinkin kolikoita kuin ne eivät olisi rahaa laisinkaan.
Marie Kondo suosittelee lisäksi hävittämään aina seuraavat sekalaiset tavarat:
- Käyttämättömäksi jääneet lahjat
- Kännyköiden pakkaukset
- Tunnistamattomat johdot
- Varanapit (jotka eivät ole kiinni vaatteessa)
- Viihde-elektroniikan laatikot
- Rikkinäiset televisiot ja radiot
- Varatyynyt ja -peitot talouksissa, joissa ei ikinä käy vieraita
- Matkoja varten säästetyt kosmetiikkanäytteet
- Muodista pois menneet kuntoiluvälineet
- Ilmaiseksi saadut sekalaiset tavarat (esim. näytön puhdistusliinat)
Lopuksi Marie Kondo vielä varoittaa käyttämästä vanhempien taloa tarpeettoman tavaran turvasatamana. Marie Kondo kertoo, että aiemmin jopa suositteli tätä asiakkailleen. Nähtyään näiden vanhempien koteja hän kuitenkin tajusi kuinka suuren vaivan tämä aiheutti aikuisten lasten iäkkäille vanhemmille.
Valokuvien osalta Marie Kondon vinkki on arvostaa sitä, mitä olet nyt.
Luku 4. Säilö tavarasi jännittävää elämää varten
Säilytysratkaisujen osalta Marie Kondon tärkein vinkki on pitää asiat yksinkertaisina. Hän kertoo kirjassa kokeilleensa vaikka mitä erilaisia säilytysratkaisuja. Tavaroiden säilyttämisessä on kuitenkin Kondon mielestä lopulta kyse ongelman piilottamisesta.
Säilytystavaroiden osalta Kondon tärkeimmät vinkit ovat:
- Määrittele jokaiselle tavaralle oma paikkansa. Kun olet lopettanut tavaran käyttämisen, palauta se omalle paikalleen.
- Hävitä ensin ja mieti vasta sitten varastointia ja säilytystä.
- Pyri säilytysratkaisuissa äärimmäiseen yksinkertaisuuteen. Marie Kondon omia suosikkeja ovat läpinäkyvät vetolaatikot sekä kenkälaatikot.
- Säilytä kaikki saman kategorian esineet samassa paikassa.
- Anna lapsellekin yksi paikka, jossa hän voi säilyttää omia esineitään.
- Älä säilytä osaa lapsen tavaroista yhdessä huoneessa ja toisia toisessa huoneessa.
- Unohda opit tavaroiden säilyttämisestä siellä, mistä ne ovat helposti saatavilla.
- Älä ikinä laita tavaroita pinoihin. Pyri säilyttämään kaikki tavarat pystyssä.
- Säilytä myös vaatteet pystyyn viikattuina.
- Säilytä laukut toisten laukkujen sisällä.
- Tyhjennä käsilaukkusi joka päivä.
- Laita esineet pois lattioilta kaappiin.
- Pidä kylpyamme ja tiskiallas tyhjinä.
- Sisusta kaappisi lempiesineilläsi.
- Ota vaatteet pois pakkauksista heti kun olet tuonut ne kotiin ja irrota niistä laput.
- Revi säilytyslaatikoista etiketit irti.
Näiden vinkkien lisäksi Marie Kondo kehottaa kiittämään esineitä sekä vakuuttamaan niille, että jokaisella niillä on oma paikka, jota ne voivat kutsua kodikseen. (animismia, jälleen kerran.)
Luku 5. Siistimisen taika mullistaa elämäsi
Kirjan viimeisen luvun ydin on, että laittamalla kotisi kuntoon huomaat mitä haluat oikeasti tehdä. Kun kotisi ei ole enää törkyinen, et voi paeta ongelmiasi ja päätöksiäsi. Siisti koti selkeyttää ajatuksiasi.
Kondon mukaan siistiminen lisää myös itseluottamusta. Hävittäessämme tavaroita joudumme tekemään valintoja. Mitä enemmän valintoja teemme, sitä itsevarmempia meistä tulee. Kondon mukaan tämä heijastuu kaikkeen elämään.
Kondon mukaan todellinen elämä alkaa sen jälkeen kun koti on kunnossa.
Iso kiitos tästä :)!
Et turhaan nähnyt niin suurta vaivaa tätä tehdessäsi! Kiitos paljon!
Tuo lause:” aseta JOKAINEN omistamasi vaatekappale samaan aikaan lattialle yhteen kekoon” Entä jos niitä vaatteita on monta ”tankometriä” ja monta hyllyä ja ulosvedettäviä koreja? Ja kenkiä on niin monta paria etten ole uskaltanut niitä laskea. Uusi vuosi on alkanut ja päätin juuri että tämä vuosi tulee olemaan käänteentekevä tavaroiden suhteen. Kiitos!
Kirjan mukaan vaatteiden asettamisella yhteen kekoon pyritään siihen, että nähdään paljonko vaatteita oikeasti on. Tämä auttaa Marie Kondon mukaan ymmärtämään epäjärjestyksen perimmäistä syytä.
Lisäksi Marie Kondon mielestä mitään tavaroita ei voi lajitella niiden ollessa laatikoissa, hyllyissä tai kaapeissa. Tavaroiden pitää hänen mukaan olla esillä, jotta oikeasti näkee ovatko ne säilyttämisen arvoisia vai eivät.
Tällä tavoitellaan kaiketi myös tietynlaista shokkiefektiä. Marie Kondo on kuitenkin konsultti, joka saa asiakkailtaan rahaa. Uskoisin, että kaikkien vaatteiden kerääminen yhteen kekoon lattialle on aika hyvää bisnestä. Asiakas kokee heti, että jotakin massiivista on tapahtunut ja saavansa rahalleen vastinetta.
Eipäs minusta: se tekee näkyväksi oman turhamaisuuden ja asioiden piilottelun. Itse olen tullut paljon harkitsevammaksi esim. rakastamissani ”rautakaupoissa”, jotka mukamas ovat järkikauppoja. Kiitos loistavasta tiivistelmästä! Tämä on jo mullistanut elämäni!
Suomen armeijan viikkausmenetelmä on jo jonkintason kondo. 🙂
Toimii vaikka pinot ei aina ole toimivia ratkaisuja kuten mariekin kertoo.
Mutta tuo armeijan systeemi on kulkenut mukana ja itsessäni on ollut enennkuin nyt olen lukenut tuota kondomaisuutta armeijasta lähtien ja ole ntuota samaa tietä kulkenut kunnes nyt kaikki palaset enemmän loksahtanut kohdilleen.
Totta tuossakin on bisnestä osa muttei se tietenkään takoita etteikö se toimisi. Jos tuo auttaa järkeilemään niin toki silloin kannattaa niin ei käy kuten joillekin ja ehkä minulle että siirtelee tavaroita paikasta toiseen vuosikymmeniä kun senkin ajan olisi voinut kohdistaa johokin muuhun. Puhumattakaan tuhista lahjoista ja kaikesta potaskasta mitä nurkkiin kertyy. Kun ihminen menee kauppaan niin se ostaa sieltä huonekaluja jotta saa enemmän tavaraa piiloon ja hankittua sitten lisää siksi huonekaluliikkeistä ei koskaan saa samaa sarjaa riittävästi tai riittävän sopivia itselle ilman että uusi kaikkii huonekalut ja koska se on suhteellisen kallista niin joutuu homaamaan kohta lisää mutta kuten makkinatalouden takroitus on ei anneta ihmisille tarpeeksi tyydytystä jotta tarve tavaralle jatkuu. Joten eiköhän Marie Kondo ole suhteellisen rehellinen bisnesnainen koska noin äärimmäisellä järjestelyllä kun asiakas on valmis niin kondo menettänee aina asiakkaansa. Mutta ei se mitään koska se varmaan riittää hänelle ja maailmaan syntyy aina uusia ihmisiä.
Hyvin kirjoitettu! Vielä yksi vinkki, sana kirjoitetaan ’animismi’, ei aminismi. ’Anime’ tarkoittaa sielua.
Kiitos, korjasin.
Ok.hyvä tietää näin lukijanaki.
Tämä postaus tuli kuin tilauksesta! Kiitos!
Kiitos erittäin hyvästä tiivistelmästä! Tämä riittää vinkeiksi! Vältyin kirjan ostamiselta! En halua kirjaa viemään tilaa kaapista, vaikka olisi iloa varmaan ensilukemalla tuottanutkin!
Miten vaatteet viikataan pystyyn? Pitää laittaa joku tukisysteemi,niin kuin kirjahyllyssä…
Kiehtovaa! Olenkin siis shintolainen! Juuri noin minä koen kaiken. Luonnon, tilat, ihmiset ja esineetkin…
Suuri kiitos tästä postauksesta! Tuli aidon oloinen inspiraatio nyt, koska tuo lähestysmistapa todella voisi toimia minulle…
Täällä mallia siitä miten ne vaatteet oikein saa ”pystyyn”. Jee :).
http://www.popsugar.com/home/Proof-Marie-Kondo-KonMari-Method-Works-37622676#photo-37622765
Kiitos Sinulle ei Ikuinen vaan Entinen sotkuiita 🙂 Täytyy hiukan järjstellä kaappitilaa, niin että saa topit pystyyn. Eilen aloitin siivoamisen ja heti nukuin paremmin, kellon ympäri.
On yö.Luin artikkelin.Tahdon todella eroon tästä monenkertaisesta tavaralastista,tietyidtä tavaroista,jotka todella muistoissaan ahdistavat.
Tänään aloitan,on nyt kyllä nukuttava jos uni tulee.Tässä tarvitaan tukihenkilöitä.Kiitos sykkeestä minkä sain.
Loistavasti tiivistetty! Iso kiitos!
Hei, Olin juuri asiaa käsittelevällä luennolla, siellä tuli esiin, ettei kirjassa mainita mitä poistettaville tavaroille pitäisi tehdä, tässä muutamia ehdotuksia: kirpparille, kierrätyskeskukseen, jätteiden lajittelupisteeseen, lahjoitukseen tarvitseville. Kun pois heitettävät on jo valmiiksi lajiteltu kategorioittain on sitten helppo viedä ne parhaiten sopiviin paikkoihin. Joka tapauksessa joutuu tekemään monta ”hukkausreissua”.
Tämä onkin yksi hyvin suomalainen kritiikki kirjaa kohtaan.
Voisin tehdä tästä oman jutunkin (ja olenkin tehnyt). Kokemukseni mukaan tavaroita kannattaa kuitenkin viedä aika surutta kaatopaikalle.
Olemme muuttaneet aika nopealla päätöksellä isosta pieneen. Kiitämme UFFia, joka ottaa vastaan yksittäin pakatut, puhtaat vaatteet ja liinavaatteet, työttämien kirpparia jolle kelpaavat toimivat kotitalouskoneet (leikkurit, taikinantekokenwodit, puristimet, leipä- ja muut tarpeettomet) ja hyvin järjestettyä kaatopaikkaa! On ilo päästä paljosta eroon!
Kirjojen kelpaamattomuutta minnekään vain suren.
Kiitokset yhteenvedostasi, ei tarvitse ostaa kirjaa koska siinä ei ollutkaan asioita, joita olisin tarvinnut.
Jotain on mennyt jo siinä vaiheessa pieleen, kun tavaroita on paljon ja niitä pitää hävittää jotenkin. Jos tarkoin harkitsee jokaista ostosta, ei tarvitse hävittää muita kuin hajonneet tavarat.
Ja jos ei piittaa muodista, niin esimerkiksi vaatteet voi käyttää loppuun saakka. Minulla on kaapissa paljon 10-20 vuotta vanhoja vaatteita, mutta en hävitä niitä, koska käytän niitä vielä. Esimerkiksi kengät tai takin vaihdan siinä vaiheessa, kun niitä ei voi enää korjata. Turha ehjää vaatetta on hävittää.
Kommenttini edellä.
Hei Markus! Kiitos mainiosta tiivistelmästä. Se oli paras ja kattavin yhteenveto, jonka aiheesta suomeksi löysin. Linkkasin ja vinkkasin sen blogikirjoituksessani, joka sivusi KonMaria. 🙂 http://kaikuhelsinki.fi/fi/blogi/konkaiku-tekstinsiivousmenetelm%C3%A4
Komppaan Pekkaa.Ensimmäisenä pitää lopettaa ostaminen.
Kirjassa erinomaista on, että se on innostanut valtavaa määrää ihmisiä toteuttamaan uutta, parempaa järjestystä kotonaan ja toivottavasti myös miettimään kulutuksen vähentämistä.
Paitsi japanilainen, näkökulma on myös naisen.
Miehet siis miettivät, mitkä voisivat olla vaihtoehtoiset ryhmät topeille, käsilaukuille ja meikeille 😉
Lisäisin säilytyskriteereihin ilon tuottamisen lisäksi ainakin tarpeellisuuden.
Harva kai voi sanoa itse siivous- tai ruuanlaittovälineiden tuottavan iloa, iloa tuottaa ennemminkin lopputulos. En kuitenkaan lähde heittämään pois siivousvälineitä, vaikka ne itsessään eivät tuota iloa 😉
Lähtökohdat: pois heittäminen ja järjestäminen ovat ehdottomasti hyvät yleisohjeet.
Niiden lisäksi suosittelen, kuten muissakin asioissa, ajattelemaan itse, ovatko kaikki kirjassa esitetyt asiat omia vai olisiko itselle sopivia asioita, joita kirjassa ei mainittu. Tämä koskee mm. kulttuuri- ja sukupuolieroja. Ennen pois heittämistä on hyvä visualisoida mitä kodiltaan haluaa.
Itse olen jo vuosia siirtynyt enenevässä määrin digimateriaalin käyttöön. Suurimman osan kirjoista ja CD-levyistä olen heittänyt pois. Musiikkia löydän netistä ja kirjojakin voin lainata sähköisinä. Kumpiakin voin tarvittaessa myös ostaa digitaalisina, tavallisesti huomattavasti edullisempaan hintaan kuin fyysisinä. Sähköisinä kirjat, elokuvat, musiikki jne. eivät vie fyysistä tilaa eivätkä kerää pölyä. Lisäksi tarvittavat dokumentit (olen ne skannannut) löytyvät helposti ja nopeasti, kunhan ne on otsikoitu ja kenties kansioitu selkeästi.
Tämähän oli enemmän kuin tiivistelmä. Hyvää sisältöä siivousintoilijoille ja heidän miehilleen.
Kiitos tästä. Minulla on ongelmahuone jossa on paljon ehkä joskus-tavaraa josta olen alkanut ajatella että se ei tee minua onnelliseksi ja vaatteita joista on nyt myös helppo luopua. Huomaan myös että työpöytä on niin sotkuinen ettänei tee mieli työskennellä kotona vaan lojua sohvassa. Olen antanut itselleni syksyyn asti aikaa hävittää turhat tavarat vastuullisesti (myynti-kierrätys-poistaminen) ja koska olin kuullut konmarista niin päätin selvittää…tämä auttoi alkuun.
Jos asuu yksin, on helppoa tarvita kuppi, lusikka, veitsi ja lautanen, peitto ja tyyny, vihko, kynä ja kumi, mutta jos kotiisi pelmahtaa 15 lastenlasta askartelemaan ja yökylään pariksi päiväksi, niin se siitä pelkistyksestä sitten. ;D
Idea on hyvä, mutta jokaisen pitää katsoa peiliin, että mitä elämäni sisältää ja mitä haluan tarjota esim.läheisilleni, ennenkuin alkaa hävittämään kaikkea just sillä hetkellä itselleni tarpeetonta.
Yksinkertaisesti: Koska kudon mattoja tarvitsen vanhat lakanani matonkuteiksi, en ehkä just tänään, mutta jo 3kk kuluttua, joten säilytän ne. 😉