Näin paljon enemmän maksat ostoksistasi osamaksulla

Laskelma 400 euron luotto-ostoksen hinnasta (Lähde: Tokmanni)
Laskelma 400 euron luotto-ostoksen hinnasta (Lähde: Tokmanni)

Kirjoitin pari päivää sitten siitä, miten luottotilin käyttäminen voi vesittää jopa Tokmannin halpuuden.

Yritin tuota juttua varten selvittää paljonko 400 euron ostoksista joutuu osamaksua käyttämällä lopulta maksamaan. Valitettavasti en saanut tuota itse laskettua.

Sain kuitenkin nyt Tokmannilta oheisen laskelman (ks. kuva).

Laskelmassa on tehty 400 euron luotto-ostos. Maksuvaihtoehdoksi on valittu pyynnöstäni kaikkein kallein vaihtoehto eli 20 erässä maksaminen. Ostoksesta ei mene tällöin tilimaksua, mutta kylläkin kuukausittainen käsittelymaksu.

Miksi valitsin tässä kaikkein kalleimman vaihtoehdon? Tokmanni-tilissäkin on halvempia maksuehtoja, esimerkiksi 30-60 päivän koroton ja kuluton maksuaika. Syitä on kolme:

  1. Luottoyhtiöiden lähettämän laskun loppusumma on yleensä minimilyhennyksen suuruinen.
  2. Ihmisillä on tapana maksaa laskuista niiden loppusumma. Luottojen tapauksessa tämä ajaa ihmiset kalleimpaan maksuvaihtoehtoon.
  3. Lähteestä riippuen jopa 75 % ”korottoman ja kuluttoman” maksuajan valinneista päätyy laskun tullessa maksamaan laskusta vain minimilyhennyksen.

Lopullinen maksettava kokonaismäärä 400 euron ostoksista on 534,6 euroa.

Neljänsadan euron ostoksesta tulee tällä maksuvaihtoehdolla ostettaessa maksaneeksi 134,6 euroa enemmän. Prosentteina tämä on 33,65 % lisää ostoksen päälle.

Jos saman tuotteen löytäisi jostakin alle 534,6 eurolla, olisi sen ostaminen käteisellä tuolla hinnalla halvempaa kuin maksaa siitä 400 euroa luotolla.

Omassa ostoskorivertailussani Citymarket oli 22,14 % kalliimpi kuin Tokmanni ja S-market 20,80 % kalliimpi kuin Tokmanni.

Luotolla ostaminen riittää siis tuhoamaan jopa Tokmannin edullisuuden.

Ja kyllä, tietenkin olisi vielä kalliimpaa ostaa kalliimmasta kaupasta luotolla. Omia lukujani käyttäen Tokmannissa 400 euroa maksavat tuotteet voisivat maksaa Citymarketissa 22,14 % enemmän eli 488,56 euroa. Jos tähän lisäisi 33,65 % lisää luotolla maksamisen kuluja, tulisi ostosten hinnaksi 652,96 euroa. Tämä on jo 63,24 % enemmän.

Joten… jos haluat säästää rahaa, älä osta luotolla.

Ps. Onko Tokmannin kuluton ja koroton maksutarjous huono? Ei todellakaan! Jos sinulla on rahaa kuin roskaa, olet pedantti ja taloutesi on huippukunnossa, voi ilmaisen maksuajan hyödyntäminen olla sinulle erittäin kannattavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.