Näin säästät rahaa KonMari-menetelmän avulla

Saat siististä asunnosta myydessä enemmän rahaa
Saat siististä asunnosta myydessä enemmän rahaa

Kirjoitin pari päivää sitten oppaan KonMari-menetelmästä. Jotkut teistä ehkä miettivät miten tämä liittyy rahan säästämiseen. Eikö KonMari-menetelmässä ole kysymys siivoamisesta? Kyllä. KonMari-menetelmän soveltaminen eli ”konmaritus” on asunnon järjestelyä.

Näkemykseni mukaan KonMari-menetelmä voi auttaa sinua säästämään enemmän rahaa kuin pelkkä tavanomainen siivoaminen.

Lue alta kymmenen tapaa, joilla voit säästää konmarittamalla.

Löydät asunnostasi rahaa

KonMari-menetelmää käyttäneet raportoivat löytäneensä jopa satoja euroja rahaa asunnostaan. Rahaa voi löytyä kolikoina laatikon pohjilta, seteleinä vaatteiden taskuista sekä kirjekuorista. Voit löytää myös ulkomaanmatkoilta yli jääneitä seteleitä ja kolikoita. Yllättävän monet setelit ja kolikot saa vaihdettua euroiksi Suomessa.

Käteisen rahan lisäksi voit löytää helposti rahaksi muunnettavia:

 • lahjakortteja
 • pääsylippuja
 • etuseteleitä (esim. K-Plussa setelit)

Löysin itse konmarittaessani käteisen lisäksi kaksi KappAhlin lahjakorttia vuodelta 2008. Myin nämä netissä 18 eurolla.

Saat rahaa hävitettävistä tavaroista

Konmarituksen lopputuloksena syntyy suuri määrä hävitettävää tavaraa. Myymällä ylimääräiset vaatteet ja tavarat kirpputorilla tai netissä saat rahaa.

Laitoimme avovaimoni kanssa konmarituksessa löytyneitä tavaroita myyntiin kirpputorille. Kirpputoripöytämme tuottaa noin 50 euroa viikossa.

Tavarasi pysyvät paremmassa kunnossa

Ahtaissa varastoissa tavarat menevät rikki. Täydessä vaatekaapissa laatikoiden alla puristuksessa olevat kengät menettävät muotonsa. Täydet vaaterekit ja hyllyt romahtavat toisten tavaroiden päälle rikkoen ne.

KonMari-menetelmällä väljästi säilytetyt tavarat säilyvät pidempään ehjinä. Kun tavaroita on vähemmän, pidät niistä tarkempaa huolta. Esimerkiksi kaappiin viikattujen sukkien resorit kestävät napakoina palloksi käärittyjä pidempään.

Aloin viime viikolla käydä Marie Kondon inspiroimana läpi navettaan aikoinaan vietyjä sekalaisia pahvilaatikoita. Löysin tuolta Oiva Toikan Pioni-sarjan kulhot, Kaj Franckin Luna-astioita sekä Kaj Franckin Scandia-aterinsarjan aterimia. Olen lähes 100 % varma, että nuo olisivat menneet tuolla rikki aikojen saatossa. Nyt osa menee myyntiin ja osa pääsee paraatipaikalle vitriinikaappiin.

Saat tavaroistasi enemmän rahaa

Käytetyt vaatteet eivät mene kaupaksi jos ne eivät ole enää muodissa. Elektroniikan, tietokonepelien ja elokuvien arvo suorastaan romahtaa ajan kuluessa.

Konmarittamalla kotiasi jatkuvasti tulet myyneeksi ylimääräiseksi jäävät tavarat nopeammin. Tämän ansiosta saat tavaroistasi myydessä enemmän rahaa.

KonMari-menetelmä voi auttaa sinua pääsemään eroon turhista lahjoista. Marie Kondo katsoo, että lahja on toteuttanut tarkoituksensa elämässäsi heti lahjanantohetkellä. Jos omaksut tämän asenteen, uskallat myydä turhat lahjat heti avaamattomina. Näin saat niistä enemmän rahaa.

Ostat jatkossa vähemmän ja laadukkaampaa

Konmarituksen ydin on säilyttää vain ne tavarat, jotka tuottavat sinulle iloa. KonMari-menetelmää soveltaneet raportoivat tämän heijastuvan myös ostoksiin. Kun asunto on väljä ja täynnä sinulle mieluisia tavaroita, et enää osta niin helposti turhaa krääsää.

Koska tavarat ovat järjestyksessä, et myöskään tule ostaneeksi uutta tavaraa vain siksi, että vanha on hukassa.

Maksat vähemmän myöhästymismaksuja

Kun asunto on siisti, myös laskut pysyvät paremmin järjestyksessä.

Myös muut tärkeät paperit ja kuitit löytyvät silloin kun pitääkin.

Saat enemmän palkkaa

Tämä on mielenkiintoinen. KonMari-menetelmässä joutuu tekemään paljon päätöksiä nopeassa ajassa hävitettävistä tavaroista. Marie Kondon mukaan tämä auttaa ihmisiä tekemään päätöksiä myös muussa elämässä. Tämä lisää KonMari-menetelmää soveltaneiden itsetuntoa, mikä heijastuu jopa palkkaan asti.

Säästät säilytysratkaisujen hinnassa

Suurin osa muista järjestelymenetelmistä lähtee siitä, että kullekin tavaralle löydetään oma paikkansa. Tämä tarkoittaa uusien säilytysratkaisujen ostamista. Uudet laatikot, laatikostojen sisälle laitettavat, komerot, Elfa-korit sekä kaikki Ikean myymät kätevät säilytystavarat maksavat paljon rahaa. Ennen KonMari-menetelmää kävin itsekin ostamassa yli 100 eurolla Elfa-koreja Ikeasta, uusia kaappeja sekä hyllyjä.

KonMari-menetelmä lähtee aggressiivisesta tavaroista luopumista sekä mahdollisimman yksinkertaisista säilytysratkaisuista. Marie Kondo suosittelee säilyttämiseen vanhoja kenkälaatikoita sekä matkapuhelinten pahvilaatikoita. Näiden säilytysratkaisujen hinta? Ilmainen.

Saat asunnostasi myydessä enemmän rahaa

Kodin siistiyden vaikutus myyntihintaan on järkyttävä. Täynnä roinaa olevat varastot, ullakkokomerot ja huoneet alentavat asunnosta saatavaa hintaa tuhansilla euroilla. Epäsiisteys voi alentaa asunnon hintaa myös pahan tai ummehtuneen hajun kautta. Siisti ja minimalistinen koti näyttää isommalta, viihtyisämmältä ja tätä kautta kalliimmalta.

Kiinteistönvälittäjät tietävät tämän. Kalliit kohteet stailataan ennen myyntiä. KonMari-menetelmää käyttäen voit säästää tämänkin rahan.

Selviät pienemmällä asunnolla

Kun kodissasi on vähemmän tavaraa voit huomata, että perheesi ei tarvitsekaan isompaa asuntoa. Voit jopa huomata selviäväsi nykyistä pienemmälläkin asunnolla.

Säästät myös mahdollisten varastotilojen sekä autotallin hinnassa.

9 kommenttia

 1. En noudata mitään tiettyä menetelmää, mutta muuten menen melko samoilla periaatteilla. Tällä hetkellä suurin ongelma ovat toimivat, mutta aikaa sitten historian kirjoihin siirtyneet elektroniikkakamat. Pitää varmaan heittää ilmoituksia joillekin annetaan-palstoille niin luultavasti osasta pääsee eroon kun ilmaiseksi saa. Jotain kummaa mielihyvää tuo raivaaminen tuottaa. 🙂

 2. Hyviä havaintoja ja totta joka sana. Tiukkalinjaisuus ja loiva materiaalinen sisustus korreloivat tosiaan itsekurin ja aikaansaavan elämäntavan kanssa. Itsekin tein juuri noin että kirpputoripöytä oli käytössä. Ja ne jotka ei kuukauden jälkeen tehneet kauppansa niin menivät ilmaiseksi annetaan- laariin. Vielä tehtävää ja mielestäni fiksua oikoa alkuperäisiä oppeja juuri niin että ensisijaisesti yrittää myydä. No jokainen tyylillään eikä nopein lopputulos ole aina se rahallisesti kannattavin. Mutta jokaisella taiteilijalla oma vapaus toteutukseen.

 3. Tavaroiden vähentäminen todella säästää monella tavalla. Me olemme myyneet ylimääräisiä tavaroita jotta saamme lisätilaa ja samalla pohdimme tarkkaan hankimmeko jotain uutta sillä uusi vie taas tilaa. KonMari menetelmän kokeilu on suunniteilla 🙂

 4. ”jopa satoja euroja rahaa asunnostaan”. Sitä ei sitten konmarittamisella ratkaista, jos näin on käynyt. Taitavat silloin olla loputkin raha-asiat retuperällä, ja kyse mahdollisesti mielenterveysongelmista.

 5. Vähän takerrun: ”Konmarittamalla kotiasi jatkuvasti”… Ideahan hänellä on, että tämä homma tehdään vain kerran, eikä koskaan enää sen jälkeen. Kuka siihen sitten pystyy, tuskin kukaan… Jos ihmisillä on tavaraa yllin kyllin, ei niitä ehkä ihan kertarysäyksellä käydä läpi, harvalla kun on aikaa rajattomasti vain siihen hommaan laittaa.

  Minusta Kondon kirja on tosi ihana ja allekirjoitan monta hänen ajatustaan ja olen oikeastaan jo toteuttanutkin montaa juttua vuosien ajan, vaikka Kondosta ja hänen menetelmästään kuulin vasta viime syksynä. Olen tosi innokas raivaaja, ja kotini onkin tällä hetkellä omaan makuuni (lähes) täydellinen, turhat tavarat ovat poissa. Olen tosi huono kirpparille lähtijä, mieluummin lahjoitan tavarat jonnekin. Roskiin kannan vain ne, joita ei tosiaankaan muualle voi laittaa. Sitä kritisoin Kondon opeissa, että turhat tavarat pitäisi vaan roudata roskikseen. (Sama tyyli tuntuu olevan Amerikassa, esim. Himohamstraajissa kaikki turha työnnetään vain roskikseen, vaikka paljon olisi ihan kierrätyskelpoista tavaraa.)

  Tästä menetelmästä käytetään muuten varmaankin useammin nimitystä ”kondoilu”, tai ainakin itse olen kuullut niin.

 6. Mielestäni saatujen lahjojen suoralta kädeltä myyminen on törkeää.

  1. Mutta vaihtaminen ok tai se että säilyttää ensin kaapinperillä ja sitten 10 v päästä laittaa pois tai jättää kokonaan sinne? Jos ei ole mieleinen, niin ei ole mieleinen.

 7. Lahja on lahja. Sille voi tehdä ihan mitä tahansa. Pitää tai ei pitää. Ei se ole pyhä esine vaan lahja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.