Näin säästät à la carte -menetelmän avulla

À la carte hakkaa pizzabuffan (Kuva: Ravintola Olo)
À la carte hakkaa pizzabuffan (Kuva: Ravintola Olo)

Näin alkuvuonna ostetaan taas paljon kuntosalijäsenyyksiä. Monet jäsenyyden ostavat perustelevat jäsenyyden itselleen motivaatiolla ja hinnalla. Kun jäsenyys on kerran maksettu, salilla tulee käytyä enemmän.

Oikein?

Väärin.

Salijäsenyyden ostaneet käyvät salilla keskimäärin 4,3 kertaa kuukaudessa.

À la carte -menetelmän ideana on ostaa palveluita kertaostoksina:

  • Lehtitilauksen sijasta ostetaan lehtien irtonumeroita
  • Kuntosalijäsenyyden sijasta maksetaan kertakäynneistä
  • Netflixin sijasta elokuvat vuokrataan yksittäin

Olen itse soveltanut à la carte -menetelmää jo pari vuotta. Mielestäni kysymyksessä on erittäin toimiva idea.

Pidän à la carte -menetelmästä viidestä syystä:

  1. Saan vaihtelua. Sen sijaan olisin lukittu yhteen kuntosaliin, voin välillä käydä eri salilla.
  2. Päädyn maksamaan vähemmän. Teoriassa jäsenyydet tulevat edullisemmaksi kuin kertaostokset. Käytännössä näin käy varsin harvoin.
  3. Jos päädyn maksamaan enemmän, teen sen mielelläni. Varsinkin kuntosalien tapauksessa minua ei harmita vaikka maksaisinkin eräänä kuukautena salilla käymisestä 80 euroa 60 euron sijasta. Ainakin olen käynyt salilla.
  4. Saan parempaa laatua. Koska en ole sidottu yhteen toimijaan, voin ostaa vain niitä tuotteita tai palveluita mitä oikeasti haluan. Tämä pätee Netflixiin. Netflixin elokuvista ja sarjoista suurin osa on sellaisia, että en ikinä maksaisi niistä erikseen.
  5. Olen suojattu konkursseja vastaan. Varsinkin kuntosaleja menee nurin kuin sieniä sateella. Minulla on kerran jäänyt käteen kuntosalijäsenyys salin lopetettua toiminnasta. Viimeksi viime kesänä käyttämäni kuntosali meni nurin.

Minulle à la carte -menetelmä on toiminut hyvin. Suosittelen kokeilemaan. Sen kuntosalijäsenyyden saa ostettua kyllä helmikuussakin.

6 kommenttia

  1. Olen näköjään toteuttanut kyseistä menetelmää tiedostamattani. Vaikuttaa siltä, että olen toiminut järkevästi. Täytyy ottaa ihan ”aktiivisesti” tämä käyttöön. Hyvä menetelmä.

    Tulikin heti mieleen vinkki: Ostakaa puolisollenne irtolehtiä kaupasta! Tuottaa enemmän iloa sekä saajalle että antajalle kuin kestotilaus. Samalla saa vaihtelua, kun ostaa eri lehtiä.

    1. Tuotakin tuli kokeiltua Espoossa asuessa. Bussin sijasta pyrin kulkemaan polkupyörällä.

      Päädyin monena kuukautena puolimatkan ratkaisuun eli ostin kuukausilipun sijasta 10-lippuja (seutu).

      Tuokin voi olla kokeilemisen arvoinen.

  2. Montakos leffaa tolla Netflixin 7,99 € kk maksulla vuokraa?

    1. Netflixin kuukausimaksulla saa vuokraamosta 2-3 elokuvaa + päälle voi laskea vielä reippailut/automatkan vuokraamoon + seuraavan päivän palautusrumba. Kannattavaa? noh, jokainen tavallaan. 🙂

    2. Elokuvia voi vuokrata myös netistä. Esimerkiksi Plejmon kautta elokuvien vuokraus maksaa halvimmillaan 0,33 euroa kappale. 8 eurolla voi vuokrata jopa 24 elokuvaa.

      iTunesissa on yleensä kampanjaelokuva, jonka saa vuokrattua 1 eurolla.

      Kysymys ei ole tietennkään pelkästä hinnasta vaan myös laadusta. 0,33 eurolla ei voi vuokrata juuri ilmestynyttä kovan rahan elokuvaa.

      Mutta… Netflixissäkin on paketoitu samaan palveluun täysin ala-arvoisia rainoja. Laadukkaita uutuuselokuvia tippuu tuonnekin harvakseltaan.

      Yrityksen näkökulmasta kysymys on paketoinnin (engl. bundling) hyödyntämisestä. Paketointi on yrityksien käyttämä psykologinen kikka, jolla kuluttaja saadaan ostamaan enemmän.

      Jos sinulta kysyttäisiin haluaisitko maksaa 4 euroa ”Blue Mountain Cheerleader Extravaganza” -elokuvan vuokrauksesta, voi olla, että vastaisit ei. Jos sinulla ei olisi Netflixiä, voi olla, että et röhnöttäisi niin paljoa television tai läppärin ääressä.

      Paketointi saa sinut kuluttamaan enemmän.

      Lisäksi myös Netflix yrittää aktiivisesti saada sinut katsomaan halvempia elokuvia käyttöliittymäsuunnittelun kautta. Kalliit laatuelokuvat pitää hakea nimellä.

      Joten… kyllä, Netflixin kautta elokuvat saa halvemmalla, jos niitä katsoo paljon. Mutta jos sinulla ei olisi Netflixiä, katsoisitko oikeasti noin paljon vuokraelokuvia? Vuodessa 8 euroa kuukaudessa tekee 96 euroa. Vuokraisitko normaalisti joka kuukausi kaksi neljän euron elokuvaa?

      Loppujen lopuksi kysymys on priorisoinnista. Jos Netflix on elämässäsi asia johon haluat panostaa, panosta siihen. Jos taloutesi on täysin kuralla ja sinulta uhkaa lähteä asunto alta, ehkä Netflix on jotakin, mistä voisi karsia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.